Τι απασχολεί τους επενδυτές στην αγορά ακινήτων εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, αυξημένου κατασκευαστικού κόστους κι ενός πολέμου στην Ουκρανία που αγνοείται εάν και πότε θα τελειώσει; Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει έκθεση της Savills που διεξήχθη μεταξύ παικτών του real estate σε όλη την Ευρώπη. Η χώρα μας δεν αναφέρεται ρητά στην εν λόγω έκθεση όμως, οι Έλληνες επενδυτές ακίνητης περιουσίας έχουν κοινούς προβληματισμούς με τους Ευρωπαίους ομόλογούς τους, καθώς οι απαιτήσεις και οι συνήθειες των χρηστών είναι πανομοιότυπες.
Ο πληθωρισμός-ρεκόρ και οι αυξήσεις των επιτοκίων συνέχισαν να διαταράσσουν το επενδυτικό κλίμα κατά το 2022. Μετά τα βασικά επιτόκια στην ευρωζώνη που ανήλθαν στο 1,25% και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 75 έως 100 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο του 2022, το 76% των επενδυτών αναμένει τα υψηλότερα κόστη αναχρηματοδότησης θα επηρεάσουν σημαντικά τις συνολικές αποδόσεις τους τα επόμενα δύο χρόνια. Έτσι, η πλειοψηφία (55%) των επενδυτών υιοθετεί μία πιο αμυντική επενδυτική στρατηγική τους επόμενους 12 μήνες.
Παρότι όμως, τα μακροοικονομικά δεδομένα έχουν αλλάξει, οι επενδυτές παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι σε τομείς που εμφάνισαν προοπτικές και ζήτησης πριν τη σύγκρουση Ρωσίας/Ουκρανίας. Πρόκειται για κατηγορίες ακινήτων που εμφανίζουν προοπτικές άνθησης και στην Ελλάδα, όπως η κατοικία, οι μεγάλες επιφάνειες (logistics ή καταστήματα), οι αποθηκευτικοί χώροι στα αστικά κέντρα, η φοιτητική κατοικία και τα γραφεία στο κέντρο των πόλεων.
Τα σπίτια για φοιτητές εμφανίζουν ισχυρή ζήτηση, εάν λάβουμε υπόψη την έλλειψη επαρκούς αποθέματος ακινήτων, ενώ υψηλό ενδιαφέρον προσελκύουν τόσο τα logistics όσο και οι αποθήκες κοντά ή μέσα στον αστικό ιστό. Κι αυτό επειδή η άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου εξαιτίας της πανδημίας, τροφοδοτεί τη ζήτηση για τους συγκεκριμένους χώρους.
Τι φανερώνει η έρευνα για τα γραφεία; Ότι θα εξακολουθήσουν να συνδέονται με deals, με το 52% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι είναι πιθανό να επενδύσει στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων τους επόμενους 12 μήνες. Ωστόσο, λιγότερο από το 5% των επενδυτών θα επέλεγε να αποκτήσει κτίρια που δεν βρίσκονται σε καλές τοποθεσίες, γεγονός που αντανακλά τη στροφή σε πρώτης κατηγορίας χώρους.
Η τάση αυτή εξάλλου, είναι έκδηλη και στην Ελλάδα όπου το απόθεμα ποιοτικών ακινήτων είναι περιορισμένο. Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα της Savills, οι επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν μακροχρόνιο, εγγυημένο εισόδημα και είναι λιγότερο πρόθυμοι να αναλάβουν τον κίνδυνο μίσθωσης σε δευτερεύουσες τοποθεσίες.
Το 20% των επενδυτών θα τοποθετούνταν στους τομείς της βιοεπιστήμης και των κέντρων δεδομένων, αν και πολλοί θεσμικοί δεν είναι ακόμη έτοιμη για του συγκεκριμένου είδους επενδύσεις ελλείψει στοιχείων τιμών και έλλειψης διαφάνειας. Πάντως, τα data centers είναι μία ανερχόμενη κατηγορία και στο ελληνικό real estate, με παίκτες, όπως η Noval να σχεδιάζουν να προσθέσουν στο χαρτοφυλάκιό τους αυτού του είδους τα ακίνητα.
Ευρύτερα, η επενδυτική εμπιστοσύνη παραμένει θετική, ωστόσο, οι επενδυτές έχουν γίνει περισσότερο επιλεκτικοί διότι το κόστος χρήματος έχει αυξηθεί και η ρευστότητα έχει, ως ένα βαθμό, περιοριστεί.
Τέλος, δεδομένου του αυξανόμενου κόστους χρέους, οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι τα επόμενα τρίμηνα στην Ευρώπη θα υπάρξει περαιτέρω διόρθωση των τιμών. Η ροή συναλλαγών είναι πιθανό να παραμείνει πολύ κάτω από τα μέσα επίπεδα κατά το τελευταίο τρίμηνο με τη Savills να αναμένει ότι τα περιουσιακά στοιχεία με ένα στοιχείο τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ενοικίων σε βασικές τοποθεσίες θα παραμείνουν περιζήτητα στις τάξεις των επενδυτών.