Τι εκτιμούν τα πανεπιστήμια για την εμπορική και αποθεματική αξία του Βitcoin

Τι εκτιμούν τα πανεπιστήμια για την εμπορική και αποθεματική αξία του Βitcoin

Την ίδια στιγμή που η Amazon ανακοινώνει ότι μέσα στο 2022, θα έχει προχωρήσει στην έκδοση του Amazon Crypto Token, για τις συναλλαγές των πελατών της στο δικό της εμπορικό περιβάλλον, που η Google σε συνεργασία με την Bakkt, ετοιμάζεται να αποδεχθεί τα crypto για τις συναλλαγές στο περιβάλλον των εφαρμογών της Google Play, υπήρξε μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας σχετικά με το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων και την πορεία του ορισμένων από αυτά.

Βέβαια, οι αγορές έχουν τους δικούς τους τρόπους να αποτιμούν τις αξίες των επενδυτικών προϊόντων και να προεξοφλούν το μέλλον τους και συνήθως αδιαφορούν για τις εκτιμήσεις των τρίτων. Ειδικά όταν προέρχονται από το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των ακαδημαϊκών που εδράζονται σε ουδέτερα επιστημονικά και στατιστικά δεδομένα, έχουν το δικό τους ειδικό βάρος, καθώς στέκουν αποστασιοποιημένες απέναντι στη συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση των επενδυτών.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το γεγονός ότι η Amazon αναπτύσσει το δικό της Amazon Managed Blockchain, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι το blockchain πάνω στο οποίο στηρίζεται το bitcoin είναι αναποτελεσματικό και ενεργοβόρο. Έτσι ενώ παλαιότερα η τεχνολογία του blockchain του bitcoin, βρισκόταν στην αιχμή της τεχνολογίας, σήμερα έχουν εξελιχθεί μια σειρά από άλλα cryptos, που θεωρούνται πιο γρήγορα, πιο χρήσιμα, πιο λειτουργικά και πιο φιλικά στο περιβάλλον, από το bitcoin, του οποίου η εξόρυξη, που προκύπτει από την υποστήριξη των διεργασιών του αντίστοιχου blockchain, αφήνει ένα ενεργειακό αποτύπωμα αντίστοιχο της ετήσιας ενέργειας που καταναλώνει η Νιγηρία.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cornell της Νέας Υόρκης, που ανήκει στην περίφημη “Ivy League” των πανεπιστημίων των ΗΠΑ, εκτιμούν ότι όσο η ψηφιακή τεχνολογία προχωρά, τόσο θα ανακαλύπτονται ολοένα και πιο φθηνοί, πιο ταχείς και πιο αποτελεσματικοί “μηχανισμοί επικύρωσης συναλλαγών”, δηλαδή εναλλακτικά blockchains, που θα αφήσουν πίσω τους το bitcoin.

Και με δεδομένο, ότι το bitcoin δεν έχει καταφέρει να χρησιμεύσει σαν μέσο συναλλαγής, με τη μορφή εναλλακτικού νομίσματος, το μόνο που μένει, είναι η αίσθηση της αξίας του ως «ψηφιακού χρυσού», όπως υποστηρίζουν οι φανατικοί οπαδοί του. Ωστόσο, ακόμα και ως «επενδυτική αξία», αμφισβητείται πλέον ανοικτά, λόγω της συμπεριφοράς του στα ανταλλακτήρια. Οι σημαντικές διακυμάνσεις της τιμής του, καθώς και τα κενά ασφαλείας, που επιτρέπουν την ψηφιακή κλοπή των bitcoin, δρουν αποτρεπτικά στην κατεύθυνση της υιοθέτησης του σαν ασφαλές αποθεματικό εργαλείο.

Πέραν τούτου, το bitcoin παραμένει ευάλωτο απέναντι στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων. Για παράδειγμα, η απόφαση της Ινδικής κυβέρνησης, να απαγορεύσει τη χρήση του bitcoin στη χώρα, ήρθε να ανατρέψει πλήρως την αντίληψη της νέας ψηφιακής γενιάς ανθρώπων, ότι έχουν «κάτι με αξία» στα χέρια τους. Διότι αφού δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν κάπου, αυτό δεν έχει εγγενή αξία, αλλά κάποια αξία που δεν προσδιορίζεται με όρους πραγματικής οικονομίας. Ωστόσο, οι πανεπιστημιακοί αναγνωρίζουν την αξία της τεχνολογίας τύπου blockchain και τη χρησιμότητα της σε ένα μεγάλο εύρος από ανθρώπινες δραστηριότητες και επιχειρηματικές διεργασίας.

Ουσιαστικά οι πανεπιστημιακοί εξάρουν τη χρησιμότητα της τεχνολογίας blockchain, όμως αμφισβητούν την αξία των πάνω από 9.000 cryptos που κυκλοφορούν. Μάλιστα, Βρετανίδα καθηγήτρια Οικονομικών ανέφερε ότι το bitcoin «χρησιμεύει περισσότερο σαν παιχνίδι παρά σαν επένδυση» και ότι στη διαμάχη με τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών θα βγει ηττημένο.