Τι είναι το carry trade σε κινεζικό γουάν, σε τι διαφέρει από το αντίστοιχο σε γιέν

Τι είναι το carry trade σε κινεζικό γουάν, σε τι διαφέρει από το αντίστοιχο σε γιέν

Το πρόσφατο sell-off στις παγκόσμιες αγορές που πήρε διαστάσεις λόγω του κλεισίματος των λεγόμενων carry trades με νόμισμα-χρηματοδότη το γιέν στρέφει τον προβολέα και στο κινεζικό γουάν που επίσης χρησιμοποιείται ως φτηνό νόμισμα χρηματοδότης.

Παρόλο που η ισοτιμία του γουάν ενισχύθηκε 2% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον Αύγουστο, οι traders στην αγορά συναλλάγματος δεν βλέπουν τα carry trades στο κινεζικό νόμισμα να εγκαταλείπονται σύντομα.

Στα carry trades οι επενδυτές δανείζονται σε νομίσματα χαμηλών επιτοκίων όπως το γιεν της Ιαπωνίας και το ελβετικό φράγκο ώστε να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, κυρίως νομίσματα αλλά και για να χρηματοδοτήσουν μοχλευμένες θέσεις σε μετοχές.

Ο στόχος είναι να επωφεληθούν από τη διαφορά των επιτοκίων που είναι γνωστή ως carry.

Το carry trade σε γουάν είναι παρόμοιο με την ίδια τακτική σε γιέν αλλά με περιορισμούς καθώς δεν είναι πλήρως μετατρέψιμο.

Τα carry trades συνδέονται με ρίσκο λόγω των διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Στην περίπτωση του γουάν η Κίνα διατηρεί έλεγχο της ροής κεφαλαίων και της συναλλαγματικής ισοτιμίας που μπορεί να περιορίσουν τις ευκαιρίες αλλά και να αυξήσουν τον κίνδυνο λόγω απρόβλεπτων πολιτικών παρεμβάσεων.

Ένα μεγάλο μέρος των carry trades σε γουάν γίνονται από κινεζικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που παρκάρουν τη ρευστότητα τους σε δολάρια. Ξένοι επίσης δανείζονται γουάν για να επενδύσουν σε άλλες αγορές. Άλλοι δανείζονται σε φτηνά γουάν offshore για να αγοράσουν δολαριακά ομόλογα.

Μέχρι το 2022 όταν η Fed ξεκίνησε τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να ελέγξει τον πληθωρισμό και το Πεκίνο υιοθέτησε χαλαρότερη νομισματική πολιτική για να βοηθήσει την κινεζική οικονομία, τα κινεζικά επιτόκια για χρόνια ήταν υψηλότερα από τα αμερικανικά.

Καθώς όμως οι αποδόσεις στο δολάριο απογειώθηκαν, οι Κινέζοι εξαγωγείς είδαν ότι μπορούσαν να έχουν απόδοση έως και 5% ετησίως αν διακρατούσαν τη ρευστότητα τους σε δολάρια, ενώ συγκριτικά η απόδοση σε προθεσμιακές καταθέσεις σε γουάν θα ήταν πολύ μικρότερες.

Η συσσώρευση δολαρίων από τους Κινέζους εξαγωγείς ήταν σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στη διολίσθηση του γουάν από τον Απρίλιο του 2022.

Με τη διολίσθηση του γουάν οι ξένοι επενδυτές μπορούσαν να δανείζονται φτηνά γουάν offshore, να τα μετατρέπουν σε δολάρια ΗΠΑ ή σε άλλα νομίσματα για να επενδύσουν σε ομόλογα ή μετοχές. Οι επενδυτές αυτοί θα κέρδιζαν από την ισοτιμία καθώς το γουάν εξασθενούσε αλλά και από τις αποδόσεις των assets όπου επένδυαν.

Το συνολικό μέγεθος του carry trade σε γουάν είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι μικρότερο από τα δημοφιλή carry trades σε γιεν καθώς το ιαπωνικό νόμισμα είναι πιο εμπορεύσιμο και έχει καλύτερη ρευστότητα.

Σύμφωνα με τον οίκο Macquarie, οι Κινέζοι εξαγωγείς και οι πολυεθνικές έχουν συσσωρεύσει θέσεις σε ξένα νομίσματα γύρω στα $500 δισ. από το 2022.

Το πρόσφατο κλείσιμο των carry trades σε γιεν μετά την αύξηση επιτοκίων από την Ιαπωνία, που ενίσχυσε την ισοτιμία του νομίσματος, πυροδότησε ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των carry trades σε γουάν. Θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο και σε αυτά τα carry trades;

Σύμφωνα με τη UBS, το σορτάρισμα σε κινεζικό γουάν offshore έχει μειωθεί λόγω της συσχέτισης του νομίσματος με το γιεν.

Φυγή από τα carry trades σε γουάν μπορεί να προκύψει αν και όταν οι κινεζικές αποδόσεις αυξηθούν και υπάρξει σύγκλιση στα αμερικανικά και τα κινεζικά επιτόκια.

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια