Θύμα του «μαύρου χρυσού» η Wall

Θύμα του «μαύρου χρυσού» η Wall

Με απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα για τη Wall Street για τους τρεις βασικούς δείκτες, καθώς οι επενδυτές επηρεάστηκαν από την «κατρακύλα» των τιμών του πετρελαίου που έχουν φτάσει σε χαμηλά σχεδόν επταετίας  και ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως τόσο η έκθεση της ΙΕΑ για πλεονασματική προσφορά όσο και η συνεδρίαση του OPEC της Παρασκευής στη Βιέννη που δεν αποφάσισε μείωση της παραγωγής για τα μέλη της, συντέλεσε στη μεγάλη πτώση της τιμής ανά βαρέλι που βρέθηκε κάτω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι. Η εξέλιξη αυτή έπληξε κυρίως τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, με τις Williams Companies, Inc, ΟΝΕΟΚ Inc και Devon Energy Corp να έχουν απώλειες 10-15%.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 117 μονάδες (0,65%) ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 17.731 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 40 μονάδες (0,78%) και τερμάτισε τις συναλλαγές στις 5.102 μονάδες. Ο S&P έχασε 15 μονάδες (0,70%) και έκλεισε στις 2.077 μονάδες.

Ο Dow Jones δεν κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος για το 2015 με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να κλείνουν με απώλειες πάνω από 2,5%. Ο δείκτης περιόρισε τις απώλειές του στο κλείσιμο, καθώς είχαν φτάσει στις 206 μονάδες. Στον S&P oι εταιρείες που δραστηριοποιούνται με το φυσικό αέριο είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με το αέριο να χάνει πάνω από 5% φτάνοντας σε χαμηλό δύο εβδομάδων. Επίσης

Σήμερα οι επενδυτές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την διάλεξη του προέδρου της Fed του St. Louis στο πανεπιστήμιο του Ball State  για την αμερικάνικη οικονομία και τη νομισματική πολιτική. Η ομιλία του κ. Bullard ήταν η τελευταία αξιωματούχου της Fed πριν τη διήμερη συνεδρίαση της Fed για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής που ενδέχεται να καταλήξει σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2006. Ο κ. Bullard εστίασε στον πληθωρισμό και τον χαρακτήρισε ως σημείο κλειδί για την απόφαση της αύξησης των επιτοκίων. Σύμφωνα με τη την εταιρεία CME Group το 79% της αγοράς προβλέπει ότι αυτή τη φορά θα αποφασιστεί η αύξηση των επιτοκίων.

Σε μια μέρα που δεν ανακοινώθηκαν σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στα εταιρικά νέα. Συγκεκριμένα, η μετοχή της Chipotle Mexican Grill Inc έχασε 1,68% μετά την ανακοίνωση πως οι πωλήσεις της εταιρείας μεξικάνικου fast-food burrito αναμένεται να μειωθούν για το τέταρτο τρίμηνο μετά το περιστατικό με τον ιό E.coli και την αβεβαιότητα που ενδεχομένως να προκύψει.

Παράλληλα, η μετοχή Pep Boys-Manny Moe & Jack σημείωσε κέρδη 2,36% μετά την αποκάλυψη πως ο ακτιβιστής Carl Icahn διαθέτει 12% μετοχών της εταιρείας.

Η μετοχή της General Electric Co. έχασε 0,39 % καθώς ανακοινώθηκε πως η συμφωνία με τη σουηδική εταιρεία Εlectroluc AB για πώληση των δραστηριοτήτων της δεν προχώρησε λόγω δυσκολιών.