Θεαματικό «μάζεμα» από -4,53% στο -1,74% στο Χ.Α.

Θεαματικό «μάζεμα» από -4,53% στο -1,74% στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση για πολύ γερά νεύρα ήταν αυτή της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, εν μέσω τρομερά μεγάλων διακυμάνσεων, επικράτησης στοιχείων πανικού, σεναρίων καταστροφής αλλά και θεαματικού μαζέματος στο τέλος.

Ήταν μια συνεδρίαση που – όπως και όλη η Ευρώπη – πήρε τη... σκυτάλη από τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της Wall Street στην ιστορία των αγορών και αυτό από μόνο του, μαρτυρά τις συνθήκες στις οποίες εξελίχθηκε.

Συμπερασματικά, τηρουμένων των αναλογιών και των δεδομένων, θα λέγαμε ότι ακόμη και στην κορύφωση του πανικού, το Χ.Α. δεν κινήθηκε σε τακτικές απολύτως «τυφλών» ρευστοποιήσεων του παρελθόντος, που είχαν στείλει blue chips και τράπεζες σε πτώσεις 10% και 15%.

Επίσης, για άλλη μια φορά αποδείχτηκε πως ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, καθώς προς το τέλος της συνεδρίασης υπήρξε θεαματικό μάζεμα των απωλειών, ενώ όσοι «σκότωσαν» τις μετοχές τους στα χαμηλά ημέρας, στο τέλος τις είδαν να κλείνουν πολύ υψηλότερα. Πάγια αρχή και «δόγμα» στις αγορές, είναι ότι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος.

Πάντως, υπήρξαν και σημαντικές αγορές στα χαμηλά ημέρας, αρκετοί έσπευσαν να τοποθετηθούν σε τράπεζες και blue chips όταν υποχωρούσαν 5% ή 6% και αυτός ήταν ο λόγος που άλλαξε μερικώς η τελική εικόνα.

Φυσικά, παρά το θεαματικό μάζεμα στο φινάλε, ασφαλείς προβλέψεις και εκτιμήσεις – σ'' ένα τόσο διαταραγμένο και εκτός ισορροπίας περιβάλλον – είναι δύσκολο να γίνουν. Το σίγουρο είναι ότι παρά τη βελτίωση στο τέλος, οι απώλειες για τρίτη συνεχή συνεδρίαση ήταν μεγάλες, ενώ και στην Ευρώπη, οι απώλειες είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Ρόλο στο μάζεμα έπαιξε ασφαλώς η προσπάθεια ανασύνταξης που έκανε αρχικά ο Dow Jones σε μια προσπάθεια να διασώσει την περιοχή των 24.000 μονάδων, όμως γύρισε ξανά αρνητικά, ενώ έως το κλείσιμο πολλά μπορούν να αλλάξουν.
Τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 838,80 μονάδες με πτώση 1,74%, σε μια συνεδρίαση που κινήθηκε μόνιμα σε (πολύ) πτωτικό έδαφος, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 814,98 μονάδες όταν κατέγραφε απώλειες 4,53%, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 842,06 μονάδες που ήταν και το άνοιγμα.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.130,79 μονάδες με πτώση 1,84%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.324,81 μονάδες με πτώση 1,95%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 947,55% μονάδες με πτώση μόλις 0,73%, σε μια συνεδρίαση που υποχωρούσε άνω του 5%.

Ο τζίρος ήταν αυξημένος έναντι της χθεσινής συνεδρίασης καθώς ανήλθε στα 118,34 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφτασε στα 82,87 εκατ. τεμάχια με τα 58,5 εκατ. στις τράπεζες, με την Εθνική να διακινεί 36,8 εκατ. μετοχές!

Στο χώρο του FTSE 25 η τελική εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική από αυτή που υπήρχε τόσο στα χαμηλά ημέρας, όσο και στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης. Τελικώς, χαρακτήρα έδειξαν οι Εθνική, Aegean Airlines, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή που έκλεισαν ανοδικά, σε μια συνεδρίαση που κάποιες εξ αυτών υποχωρούσαν σημαντικά.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 3,38%, η Eurobank -0,57% και η Alpha Bank -0,30%. Στο χώρο των blue chips απώλειες άνω του 3% είχαν μετοχές όπως Jumbo, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ, ενώ άνω του 2% υποχώρησαν οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τιτάν και Folli Follie.

Σημαντικά καλύτερη η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap σε σχέση με την ενδοσυνεδριακή κατάσταση, ενώ Cenergy Holdings, Intracom, Υγεία και ΚΛΜ έκλεισαν ανοδικά. Αντιθέτως, πιέσεις άνω του 5% δέχτηκε η Νηρέας, στο -4,96% η Πλαστικά Θράκης, -4,36% η Fourlis, -3,33% η Ελλάκτωρ, -3,23% η Ικτίνος και -2,51% το Πλαίσιο.
Στην ευρύτερη αγορά η τελική εικόνα ήταν αρκετά βελτιωμένη, καθώς 36 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 91 που υποχώρησαν. Τέλος, υπήρξαν 18 μετοχές που έκλεισαν με πτώση από 5% έως 20%.