Θα τελειώσει ποτέ ο βαρύς χειμώνας για τα crypto;

Θα τελειώσει ποτέ ο βαρύς χειμώνας για τα crypto;

Η λέξη «βαρύς» ίσως είναι λίγη για να περιγράψει τον χειμώνα που διανύει η αγορά των κρυπτονομισμάτων, όπως λέγεται στη γλώσσα των crypto η μεγάλη διόρθωση, καθώς σε διάστημα έξι μηνών έχουν χαθεί πάνω από 1,7 τρισ. δολάρια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς είχε ανέλθει στα 3 τρισ. δολάρια τον περασμένο Νοέμβριο και σήμερα μετά βίας ξεπερνά τα 1,2 τρισ. δολάρια.

Ο «στρατός» των… επαναστατών επενδυτών που έβλεπαν στα crypto το απόλυτο μέσο απόκτησης εύκολου πλούτου έχει σιγήσει, οι περισσότεροι μικροεπενδυτές τα βάζουν με τον Μασκ και άλλους «influencers» των αγορών και μία ιστορία που είχε ξεκινήσει με πολλές υποσχέσεις αλλά και σοβαρές υποψίες φούσκας, κινδυνεύει να τελειώσει προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο.

Τα κακά νέα για τα crypto είναι ότι όλα ανεξαιρέτως συμπεριφέρονται τον τελευταίο καιρό σαν assets υψηλού κινδύνου. Και όπως όλα τα risky assets δέχονται ασφυκτικές πιέσεις όταν κυριαρχούν ανησυχίες για ζητήματα όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων και οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά. Η τιμή του bitcoin παραμένει κάτω από τα 40.000 δολάρια εδώ και περίπου ένα μήνα, μη βρίσκοντας τρόπο να ανακάμψει ουσιαστικά. Ο βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων καταγράφει πτωτική πορεία για 8 διαδοχικές εβδομάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Με άλλα λόγια, τα crypto απογοητεύουν. Αφενός, δεν έχουν καταφέρει σε καμία περίπτωση να επιβεβαιώσουν όσους υποστηρίζουν ότι το bitcoin και τα υπόλοιπα δημοφιλή κρυπτονομίσματα μπορούν να λειτουργήσουν ως «ψηφιακός χρυσός», ήτοι ως ένα καλό μέσο αποθήκευσης και προστασίας πλούτου σε καιρούς υψηλού πληθωρισμού και μείωσης της αγοραστικής δύναμης. Αφετέρου, δεν μπορούν να σταθούν ισότιμα απέναντι στα παραδοσιακά assets από τη στιγμή που εμφανίζουν ακραία μεταβλητότητα.

Στα καλά νέα, μπορεί το bitcoin να δυσκολεύεται τελευταία όμως και πάλι η τιμή του είναι 5 φορές υψηλότερη απ’ ότι στις αρχές του 2020. Επίσης, μπορεί η αγορά των crypto να καταγράφει τη μεγαλύτερη διόρθωση σε επίπεδο διάρκειας και όγκου, όμως ποσοστιαία ο «χειμώνας» του bitcoin δεν είναι ο πιο βαρύς που έχει περάσει στην ιστορία του.

Από το ιστορικό υψηλό της 10ης Νοεμβρίου έως σήμερα, το bitcoin χάνει το 57,5% της αξίας του. Συγκριτικά, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης μεγάλης διόρθωσης, αυτής του 2018, το bitcoin έχασε το 83% της αξίας του και μάλιστα χρειάστηκε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψει στα προηγούμενα υψηλά. Από το επίπεδο των 19.300 δολαρίων που βρισκόταν στα μέσα Δεκεμβρίου 2017, το bitcoin γκρεμίστηκε έως τα 3.200 δολάρια τον Δεκέμβριο του 2018. Οι επενδυτές έπρεπε να περιμένουν έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2020 για να ξαναδούν το Bitcoin στα 19.300 δολάρια.

Επομένως, η τρέχουσα πτώση από μόνη της δεν προμηνύει ότι τα crypto οδεύουν προς την άβυσσο.

Επίσης καλό νέο είναι ότι τεχνολογικά η αγορά συνεχίζει να αναπτύσσεται και να κερδίζει έδαφος με αποτέλεσμα να έχουν αναπτυχθεί αναρίθμητες ψηφιακές εφαρμογές, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα NFTs, τις πλατφόρμες του DeFi που επιτρέπουν trading και δανεισμό με τη χρήση του blockchain, αλλά και τα παιχνίδια που βασίζονται στο blockchain. Βλέπουμε ακόμη τις κεντρικές τράπεζες να δημιουργούν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα επιβεβαιώνοντας ότι το μέλλον θα είναι όντως ψηφιακό και στα χρηματοοικονομικά.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, όταν η σημερινή κρίση περάσει και ο κόσμος εξοικειωθεί πολύ περισσότερο με την επαναστατική αυτή τεχνολογία, είναι πιθανό τα crypto να κερδίσουν την αίγλη, την αποδοχή και γενικότερα τη θέση που πολλοί πιστεύουν ότι αξίζουν. Οι «ταύροι» της αγοράς συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι τα crypto θα φέρουν την επανάσταση στις αγορές, θα μετασχηματίσουν το παγκόσμιο εμπόριο και θα θέσουν τις βάσεις για μία νέα έκδοση του διαδικτύου, το Web3.

Όμως το κακό σε επίπεδο επενδυτικής ψυχολογίας έχει γίνει ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση των LUNA και UST και ίσως θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να αποκατασταθεί η επενδυτική ψυχολογία. Μέρος από τα τρισεκατομμύρια που στην ουσία μοιράστηκαν όλα αυτά τα χρόνια της άπλετης ρευστότητας τοποθετήθηκε αλόγιστα στα crypto και εκατομμύρια ερασιτέχνες επενδυτές είδαν τις οικονομίες τους να χάνονται.

Για να αποφασίσουν ξανά να βάλουν τα χρήματα τους με μαζικό τρόπο στα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να αλλάξουν πολλά, όμως αν γίνουν οι αλλαγές που χρειάζονται θα μιλάμε για μία εντελώς διαφορετική αγορά που δεν θα μοιάζει σε τίποτα με το… καζίνο της τελευταίας διετίας.