Για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ρωσίας από τα επισφαλή δάνεια κάνει λόγο την Πέμπτη το Bloomberg, σημειώνοντας πως τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας απεργάζονται σχέδια για αιτήματα κρατικών διασώσεων, εφόσον η κατάσταση επιδεινωθεί το 2026.
Τουλάχιστον τρεις δανειστές που έχουν χαρακτηριστεί ως συστημικά σημαντικοί από την Τράπεζα της Ρωσίας έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με τρέχοντες και πρώην αξιωματούχους και έγγραφα που εξέτασε το Bloomberg.
Οι τράπεζες έχουν συζητήσει εσωτερικά πώς θα θέσουν το ενδεχόμενο ενός πακέτου διάσωσης στην κεντρική τράπεζα, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο. Το σενάριο αυτό προκύπτει επειδή η εκτίμησή τους για την ποιότητα των δανειακών τους χαρτοφυλακίων είναι πολύ χειρότερη από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τις πηγές και τα έγγραφα.
Οι πηγές δήλωσαν ότι οποιοδήποτε αίτημα για πακέτο διάσωσης εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη αύξηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά το επόμενο έτος. Ωστόσο, ανέφεραν ότι οι συζητήσεις γίνονται όλο και πιο επείγουσες σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.
Στα χαρτιά, το τραπεζικό σύστημα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, με ισχυρά κέρδη ακόμη και εν μέσω της αύξησης των λεγόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας να βρίσκεται σε σχεδόν ρεκόρ υψηλά επίπεδα, στο 20%.
Επισήμως, τα επίπεδα των επισφαλών δανείων παραμένουν πολύ χαμηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν σε προηγούμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις και τα οποία «εξουδετερώθηκαν από τις ρωσικές αρχές.
Ωστόσο, η ίδια η κεντρική τράπεζα έχει συμβουλεύσει τους δανειστές να επικεντρωθούν στην αναδιάρθρωση των πιστώσεων αντί να αναγνωρίσουν το πλήρες μέγεθος των επισφαλών δανείων.
Από την πλευρά της, η κεντρική τραπεζίτρια, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, υποβάθμισε τον κίνδυνο συστημικής κρίσης σε ομιλία της στις 2 Ιουλίου, λέγοντας ότι το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας είναι «καλά κεφαλαιοποιημένο» και διαθέτει κεφαλαιακά αποθέματα ύψους 8 τρισεκατομμυρίων ρούβλια (102 δισεκατομμύρια δολάρια).
«Ως όργανο που εποπτεύει τις τράπεζες, δηλώνω με πλήρη ευθύνη ότι αυτές οι ανησυχίες είναι απολύτως αβάσιμες», είπε.