Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ πέριξ των 825-830 μονάδων

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ πέριξ των 825-830 μονάδων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μετά την εκρηκτική άνοδο αμέσως μετά τις εκλογές που σήμαναν τη γενικότερη πολιτική αλλαγή που προεξοφλεί η αγορά για τις προσεχείς εκλογές, η αγορά διόρθωσε σε ποσοστό 2,81% στη συνεδρίαση της Τρίτης, ενώ χθες και σήμερα αναζητά τις νέες ισορροπίες υψηλότερα από την «επικίνδυνη» ζώνη των 800 μονάδων.

Μέσα σ' ένα ευρύτερα διαταραγμένο διεθνές περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς κατεύθυνση σ' ό,τι αφορά τα χρηματιστήρια και την ανάληψη ρίσκου, η ελληνική αγορά συνεχίζει να κρατιέται πολύ κοντά στα υψηλά έτους, προσπαθώντας να «δέσει» τις τιμές σε δείκτες και μετοχές.

Ο χρόνος έως τις εκλογές είναι – σε όρους χρηματιστηρίου – μεγάλος, οπότε η αγορά δεν είναι δυνατόν να κινείται ακάθεκτα ανοδικά, ούτε να «χτίζει» διαρκώς υψηλότερα επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, τα ισχυρά κεφάλαια που εισήλθαν στην αγορά την περασμένη εβδομάδα όπου ο μέσος τζίρος ξεπέρασε τα 180 εκατ. ευρώ παραμένουν στο σύστημα, δεν έχουν βγει από την αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην (έντονα διορθωτική) συνεδρίαση της Τρίτης ο τζίρος ήταν πιο χαμηλός από τις πρόσφατες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ χθες και σήμερα, η συσσώρευση και η συντηρητική στάση των επενδυτών αντανακλάται με περαιτέρω μείωση στις συναλλαγές.

Εξέλιξη απόλυτα θεμιτή και αναμενόμενη, δεδομένου ότι η αγορά δεν μπορεί να κινείται καθημερινά με τις πρόσφατες ιλιγγιώδεις συναλλαγές, που υπερθέρμαναν το σύστημα.

Πάντως, η αγορά δείχνει να έχει προεξοφλήσει τα όποια αρνητικά, κάτι που φάνηκε χθες όταν η Κομισιόν προειδοποίησε για τον κίνδυνο εκτροχιασμού των δημοσιονομικών της χώρας, όπου το Χ.Α. έβγαλε άμυνες στη ζώνη των 808 μονάδων και έκλεισε πάνω από το όριο των 820 μονάδων.

Ως προεξοφλητικός μηχανισμός η αγορά δεν εστιάζει στο... τι έχει γίνει ή δεν έχει γίνει έως τώρα, αλλά στο τι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει από εδώ και πέρα. Και αυτό που μπορεί να γίνει αν επιβεβαιωθεί η πολιτική αλλαγή είναι ικανό να αντιστρέψει την κατάσταση και να οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες τα δημοσιονομικά.

Άλλωστε, η αγορά, ακόμη και στις 820 μονάδες, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα συγκριτικά με το παγκόσμιο bull market της τελευταίας δεκαετίας, έχοντας όλα τα περασμένα χρόνια προεξοφλήσει τα χειρότερα για τις τράπεζες, την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, αναλυτές και χρηματιστές κρίνουν θεμιτή και σωστή μια συσσώρευση και αποφόρτιση της αγοράς, έως ότου ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές, όπου αναλόγως με την προεξόφληση επίτευξης αυτοδυναμίας, ίσως δούμε νέα ισχυρή επάνοδο των αγοραστών.

«Παιχνίδι»… κέντρου, με μειωμένες συναλλαγές σήμερα

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 824 μονάδες με άνοδο 0,32%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 18 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως χθες ο τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 61,47 εκατ. ευρώ, σε μια συνεδρίαση που ήταν η πιο «φτωχή» από τις εκλογές και μετά.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς ενισχύεται άνω του 1%, ενώ ηπιότερη είναι η άνοδος των υπολοίπων, ενώ στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, η πλειονότητα κινείται θετικά. Συνολικά, κέρδη άνω του 1% στον Large Cap έχουν οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Eurobank και Εθνική, ενώ πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Jumbo, EXAE κ.λπ.

Στο χώρο του Mid Cap όπου χθες καταγράφηκαν εξάρσεις με αιχμή της Κέκροπας, σήμερα οι τόνοι έχουν πέσει. Η Intralot κερδίζει άνω του 5%, οι Κέκροπας και Attica Bank άνω του 4%, ενώ κέρδη πλέον του 2% σημειώνουν οι MIG, Τεχνική Ολυμπιακή και AS Company.

Παράλληλα, για άλλη μια συνεδρίαση υπάρχει κινητικότητα σε μετοχές μικρότερης αποτίμησης, όπως Quality & Reliability, Αλουμύλ, Newsphone, Profile, Byte Computer, Centric, ΕΚΤΕΡ, Reds και Σφακιανάκης, ενώ υποχωρούν οι ΑΝΕΚ, Καραμολέγκος, Ελγέκα, Μοτοδυναμική, Frigoglass, Μουζάκης και Σελόντα. Στο σύνολο της αγοράς, 59 μετοχές ενισχύονται έναντι 34 που υποχωρούν.