Συνεχίζεται η οπισθοχώρηση στις ευρωαγορές

Συνεχίζεται η οπισθοχώρηση στις ευρωαγορές

Με νέες απώλειες που οδηγούν σε χαμηλά εβδομάδας διαπραγματεύονται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ασία αλλά και οι γεωπολιτικές αναταράξεις στο Αφγανιστάν εγείρουν ξανά ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται στις 472,87 μονάδες με απώλειες 0,12%, κινούμενος για δεύτερη ημέρα σε αρνητικό έδαφος αφότου είχε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο ανοδικό σερί του εδώ και μια δεκαετία, με τους περισσότερους κλάδους του να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο.

Παρομοίως, στην Γερμανία ο DAX υποχωρεί κατά 0,3% και κινείται στις 15.881 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διαπραγματεύεται στις 6.810 μονάδες με πτώση 0,4%, ενώ αντίθετα ο βρετανικός FTSE έχει περάσει πλέον σε θετικό έδαφος με μικρή άνοδο 0,1% στις 7.161 μονάδες.

Μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι δείκτες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,67% και βρίσκεται στις 26.272 μονάδες, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία που χάνει 0,68% και κινείται στις 8.865 μονάδες.

Το αρνητικό κλίμα στις αγορές της Γηραιάς ηπείρου έρχεται σε συνέχεια των σημαντικών απωλειών που σημείωσαν νωρίτερα οι ασιατικοί δείκτες, οι οποίες σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ πλησίασαν το 2% καθώς το Πεκίνο παρουσίασε προσχέδιο για αυστηρότερες ρυθμίσεις στο διαδίκτυο.

Έτσι οι τεχνολογικοί κολοσσοί Tencent, Alibaba και JD.com είδαν όλοι τους τίτλους του να κινούνται στο «κόκκινο», ενώ στην Ευρώπη ολλανδική Prosus που κατέχει μερίδιο στην Tencent υποχωρεί άνω του 3,5% ασκώντας τη μεγαλύτερη πίεση στον Stoxx 600.

Αντίθετα, οι μετοχή της BHP Group πραγματοποιεί άλμα σχεδόν 7% αφότου η μεγαλύτερη εξορυκτική επιχείρηση του πλανήτη ανακοίνωσε τα καλύτερα τριμηνιαία κέρδη της εδώ και μια δεκαετία περίπου, ενώ παράλληλα ενημέρωσε ότι θα πουλήσει τα πετρελαϊκά της assets στην Woodside Petroleum.

Γενικότερα, οι μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζονται στους κλάδους της λεγόμενης κυκλικής οικονομίας, υπό το φόβο ότι νέα έξαρση της πανδημία θα ανακόψει την εύθραυστη ανάπτυξη, εν μέσω και διεθνούς αμηχανίας για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν οπού κατέλαβαν ξανά την εξουσία οι Ταλιμπάν.

«Καθώς οι ανησυχίες για την παραλλαγή Δέλτα περιπλέκουν τις προοπτικές ανάπτυξης, ειδικά σε ορισμένες ασιατικές οικονομίες, η δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται από τα μέσα του 2ου τριμήνου», αναφέρουν αναλυτές της HSBC σε πρωινό τους σημείωμα.

Την περασμένη εβδομάδα πάντως, το ράλι στις μετοχές του κυκλικού τομέα - που είχαν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω πανδημίας - είχε οδηγήσει σε υψηλά ρεκόρ τους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς οι προσδοκίες για άλμα των εταιρικών κερδών σε συνδυασμό με την αισιοδοξία για το ρυθμό των εμβολιασμών ενίσχυσαν προσδοκίες ανάπτυξης της οικονομίας της περιοχής.

Ωστόσο, μηνιαία έρευνα διαχειριστών κεφαλαίων από την Bank of America έδειξε ότι λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες αναμένουν πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα βελτιωθεί περαιτέρω τους επόμενους 12 μήνες - το χαμηλότερο ποσοστό που έχει εμφανιστεί στη σχετική έρευνα από τον περασμένο Ιούνιο.

Κατά τα άλλα, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, στην Βρετανία η ανεργία υποχώρησε στο 4,7% στο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις αναλυτών που ανέμεναν να παραμείνει στο 4,8%.