Στις συμπληγάδες των διεθνών αγορών βρέθηκε το Χ.Α.

Στις συμπληγάδες των διεθνών αγορών βρέθηκε το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στις σχεδόν πρωτοφανείς συμπληγάδες που φέρνει το νέο status quo στην παγκόσμια οικονομία, το εμπόριο, τις αγορές και την «επικοινωνία» των οικονομιών και των κεφαλαίων βρέθηκαν (και) αυτή την εβδομάδα οι χρηματιστηριακές αγορές, κάτι που δεν άφησε απ'' έξω το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι αγορές – μετοχών και ομολόγων - δέχτηκαν ισχυρότατους κλυδωνισμούς, εν μέσω σοβαρών εξελίξεων που δύναται να διαφοροποιήσουν σημαντικά το... μωσαϊκό των αγορών τα επόμενα χρόνια.

Οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης οι οποίες... ξεχείλωσαν στρεβλά όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, οδεύουν προς το τέλος τους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις αγορές ομολόγων και μετοχών. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προέβη σε αύξηση των επιτοκίων την Τετάρτη, αλλάζοντας κεντρική... πυξίδα για όλο το σύστημα, ενώ ο όψιμος εμπορικός πόλεμος έρχεται να προξενήσει εντελώς καινούριο status quo στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Donald Trump, αιφνιδιάζοντας όλους όσοι όταν εκλέχθηκε υποστήριζαν με παρρησία ότι πρόκειται για άνθρωπο της αγοράς, οπότε το μόνο που δεν πρόκειται να «πειράξει» είναι η λειτουργιά και η... ελευθερία των αγορών, έχει ξεκινήσει έναν ιδιότυπο εμπορικό πόλεμο, με πολιτικές προστατευτισμού και καθιέρωση δασμών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, μονομερώς και χωρίς εμπλοκή του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ενώ κλιμακώνει τον «πόλεμο» κατά της Κίνας, με κατηγορίες για παραβιάσεις της εμπορικής νομοθεσίας. Παράλληλα, μέτρα έχει ανακοινώσει και σε σχέση με την Ε.Ε. αν και ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι ποιο βαθμό θα φτάσει η «προστασία».

Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος που ακόμη δεν μπορεί να αναγνωσθεί αποτελεσματικά ούτε μπορούν να ζυγιστούν πλήρως οι επιπτώσεις, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις αυτή την εβδομάδα. Ευρώπη, Αμερική και Ασία απώλεσαν πολλά δισ. δολάρια και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει όλο αυτό.

Παράλληλα, έντονος είναι – στην Ευρώπη – και ο γεωπολιτικός καταλύτης, με την περίοδο να μην μπορεί να χαρακτηριστεί ήσυχη και φιλική για επενδύσεις, μετά τις εξελίξεις και τη διατάραξη των σχέσεων με Τουρκία και Ρωσία.

Εννέα σερί πτωτικές ημέρες στο Χ.Α.

Εντός αυτών των αφιλόξενων συνθηκών, οι επενδυτές περιορίζουν την έκθεσή τους σε μετοχές και ομόλογα, μειώνουν ρίσκα, κλειδώνουν ρευστότητα και παίζουν... άμυνα. Αυτό έλαβε χώρα και στο ελληνικό χρηματιστήριο, που έτσι κι αλλιώς έχει τους δικούς του, εσωτερικούς λόγους που το πιέζουν όλο το τελευταίο διάστημα.

Την Παρασκευή έκλεισε για 9η διαδοχική συνεδρίαση πτωτικά, κάτι που έχει να γίνει σχεδόν τέσσερα χρόνια στην, ενώ έκλεισε σε νέα χαμηλά τριών μηνών. Και όλα αυτά, παρ'' ότι δε λείπουν οι επιχειρηματικές ειδήσεις και εξελίξεις, εν μέσω ανακοινώσεων αποτελεσμάτων αλλά και διαφόρων deals και placement.

Αυτή την εβδομάδα υπήρξε η συμφωνία για την πώληση του 5% του ΟΤΕ στη Deutsche Bank, την Πέμπτη κλείδωσε η πώληση του 67% του ΟΛΘ, σήμερα έγινε το μεγάλο placement στην Autohellas, ενώ γενικότερα πολύ έντονη κινητικότητα υπάρχει σε πολλούς κλάδος, όπως π.χ. ο κλάδος της Υγείας.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 785,72 μονάδες με πτώση 0,23%, σε μια συνεδρίαση που αρχικά έπεσε έως το χαμηλό των 777,37 μονάδων (-1,29%), ενώ είχε υψηλό ημέρας στις 791,50 μονάδες (+0,51%) όταν προσπάθησε να βγάλει αντίδραση, την οποία δεν μπόρεσε να κρατήσει.

Λόγω των πακέτων, αυξημένος ήταν σήμερα ο τζίρος καθώς έφτασε στα 332,56 εκατ. ευρώ, όμως τα 232 εκατ. ευρώ ήταν τα πακέτα για το 67% του ΟΛΠ, ενώ 39,55 εκατ. ευρώ ήταν το placement της Autohellas. Ο «καθαρός» τζίρος ήταν γύρω στα 55 εκατ. ευρώ.

Τα στατιστικά της συνεδρίασης

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης ήταν η παύση των πιέσεων στις τράπεζες, που σε εβδομαδιαίο επίπεδο υποχώρησαν σημαντικά, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει 6,14%. Η Eurobank ενισχύθηκε σήμερα 4,24%, η Alpha Bank +1,28%, η Πειραιώς +0,88% και η Εθνική +0,08%.

Στο χώρο των υπολοίπων blue chips, ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola HBC, Viohalco, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Σαράντης και ΕΧΑΕ, ενώ πιέστηκαν οι ΔΕΗ -3,08%, Grivalia Properties -2,79%, Jumbo -2,59%, ΟΠΑΠ -1,83%, Lamda Development -1,41%, Aegean Airlines -1,41%, Motor Oil -1,17%, Μυτιληναίος -1,11% κ.λπ.

Ο χώρος του Mid Cap τόσο σήμερα όσο και το 5ήμερο είχε καλύτερη εικόνα συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά, καθώς σήμερα έκλεισε με άνοδο 0,42%, ενώ την εβδομάδα ενισχύθηκε κατά 1,01%, κυρίως λόγω του ράλι της MIG και του Υγεία. Ανοδικά την Παρασκευή στον Mid Cap έκλεισαν οι ΕΥΑΘ +3,78%, Cenergy Holdings +2,20%, Attica Bank +1,95% καθώς επίσης και οι J&P Άβαξ, Fourlis, Ελλάκτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Νηρέας, Intralot, ΟΛΘ και MLS. Πιέστηκε η Ικτίνος σε ποσοστό 2,09%.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Σωλ. Κορίνθου (μεγάλη δουλειά με τον αγωγό TAP), Pasal, Κορδέλλου, Βιοκαρπέτ, ΙΑΣΩ, Βιοτέρ, Euromedica, Κτήμα Λαζαρίδη, Αλουμύλ, ΕλβαλΧαλκόρ, Καράτζης, CPI, Γενική Εμπορίου και Forthnet. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Πλαστικά Κρήτης (προέρχεται από διαρκή ιστορικά υψηλά), Προοδευτική, Λιβάνης, Κλωστ. Ναυπάκτου, Εικόνα Ήχος, Frigoglass, AS Company, ΑΕΓΕΚ, F.G. Europe, Μύλοι Λούλοι, Briq Properties και Ελινόιλ.

Παρά το πτωτικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν 60, ενώ αυτές που υποχώρησαν 53.