Στις παρυφές των 900 μονάδων ξανά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στις παρυφές των 900 μονάδων ξανά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα και στενό εύρος διακύμανσης, το ΧΑ κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με κέρδη της τάξεως του 0,60% (898,29 μονάδες) διατηρώντας τα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Και πέραν του θετικού προσήμου, σημαντικότερο κρίνεται το γεγονός ότι επέδειξε για άλλη μια φορά μια ανθεκτικότητα στις ρευστοποιήσεις, καθώς παρά τις μέτριες απώλειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, εμείς προχωράμε ακάθεκτοι για τη δεύτερη συνεχόμενη ανοδική μας εβδομάδα.

Έτσι, ο ΓΔ διατηρεί το θετικό του momentum με τον δρόμο προς την περιοχή των 924-927 μονάδων να είναι ανοιχτός. Μια περιοχή που αφορά στην αντίσταση του βραχυπρόθεσμου σχηματισμού που συνταιριάζει και με το μεγάλο επίπεδο των 930 από τη μεσοπρόθεσμη πολύμηνη συσσώρευση.

Από τις 25 μετοχές του FTSE25, οι 14 έκλεισαν ανοδικές, επί συνόλω 55 έναντι 57 πτωτικών και 54 αμετάβλητων. O τζίρος δεν ξεπέρασε τα 46 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 9,64 αφορούσαν σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών. Μόνο η δημοπρασία άγγιξε τα 6 εκατ. ευρώ, και ώθησε τον Δείκτη από το 0,46% στο 0,60%

Το κλίμα παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξο, καθώς η αγορά απορροφά σταδιακά τον κίνδυνο που προέκυψε από την εμφάνιση της Όμικρον. Και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο σε εγχώριο επίπεδο, όπου έχουμε σχεδόν επανέλθει στα προ Όμικρον επίπεδα πέριξ των 910 μονάδων), όσο και σε διεθνές, με τον S&P 500 να έχει επιστρέψει στην περιοχή των ιστορικών του υψηλών και τα κρατικά ομόλογα να έχουν ισορροπήσει στο 1,50%.

Υπενθυμίζουμε ότι ενώ η Όμικρον πρωταγωνίστησε το τελευταίο διάστημα, ελλοχεύει ο κίνδυνος του υψηλότατου πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη. Με λίγα λόγια, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ καταγράφει υψηλά 30ετίας στο 6,2%, με τις προβλέψεις για αύριο να κάνουν λόγο για επιπλέον αύξηση στο 6,8% και τη Fed να έχει αποδεχτεί την κατάσταση, από όπου πιθανότατα πριν το τέλος του έτους θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα. Και με τη λογική να επιτάσσει αντίστοιχες ενέργειες από την ΕΚΤ αργά ή γρήγορα, μένει να δούμε κατά πόσο οι επενδυτές θα απορροφήσουν τις μεταβολές, ώστε να κρίνουμε και τις θέσεις στο ΧΑ.

Επισημαίνεται δε ότι σε αντίθεση με πολλές χώρες, κυρίως της Ευρωζώνης, η δική μας αγορά είναι σε καλύτερη θέση, κυρίως λόγω του υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης και των προσδοκιών για διατήρηση τέτοιου στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, συνυπολογίζοντας και τα ογκώδη κεφάλαια ποιοτικού χαρακτήρα που έχουν εισέλθει στο σύστημα.