Σώζεται η παρτίδα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας;

Σώζεται η παρτίδα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας;

Είναι γνωστό ότι οι δύο βασικοί άξονες περιστροφής της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας είναι η εξέλιξη της πανδημίας και ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Ειδικότερα για το πρώτο, κι έχοντας βιώσει για τα καλά την υφεσιακή δίνη που δημιούργησε το πρώτο κύμα, είναι λογικό οι αγορές να έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη ευαισθησία σε οποιαδήποτε ειδησεογραφία, κυρίως αρνητική, προκύπτει.

Κάτι τέτοιο αποτυπώθηκε γλαφυρά στα ταμπλό των χρηματιστηρίων διεθνώς τα χαράματα της Παρασκευής, όταν πρωτοεμφανίστηκε το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που αργότερα ονοματίστηκε ‘Ομικρον. Και στο ενδεχόμενο και μόνο αυτό το στέλεχος να μην μπορεί να «υπακούσει» στα έως τώρα ιατρικά ευρήματα, η πλειονότητα των επενδυτών προτίμησε να ξεπουλήσει τις αγοραστικές θέσεις την ίδια ημέρα, ενώ και παρά την ανοδική αντίδραση της Δευτέρας, τα πάντα ξανακοκκίνησαν εχθές.

Πέραν από την υγειονομικής φύσης ανησυχία -που είναι και η υψηλότερης σημασίας-, το πλέον ανησυχητικό δείγμα είναι η πρόσφατη δήλωση του Powell σχετικά με την αναπροσαρμογή του σχεδίου μέτριας παρέμβασης της Fed. Έτσι, ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ενσωμάτωσε τους προαναφερθέντες φόβους στην πιθανότητα να επιταχύνει εκθετικά τους ρυθμούς μείωσης της επαναγοράς ομολόγων και να εκκινήσει πρόγραμμα αύξησης επιτοκίων.

Και παρά τη δήλωση του Biden ότι δεν θα υπάρξει υιοθέτηση μέτρων lockdown (την ίδια άποψη συμμερίζεται και η κυβέρνησή μας) τα χρηματιστήρια δεν άκουσαν, κι έτσι οι αγοραστές συνεχίζουν να μην αναλαμβάνουν τον υψηλό κίνδυνο, ούτως ώστε αφενός να μην τοποθετούνται υποστηρικτικά, αφετέρου να εγκαταλείπουν αγοραστικές θέσεις.

Στην Ελλάδα, και ακολουθώντας προφανώς τις διεθνείς εξελίξεις, υφίσταται έντονη διστακτικότητα και υψηλή μεταβλητότητα. Το sell off της Παρασκευής (-4,45%) έφερε προβλήματα, διότι εκείνη την ημέρα τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο Τραπεζικός έχασαν για τα καλά την ανοδικότητά τους, και σημαντικά σημεία στήριξης απωλέσθηκαν με ισχυρούς όγκους.

Ειδικά για τον δεύτερο, και με γνώμονα ότι συντηρήθηκε επί μακρόν σε ανοδικό μοτίβο αποπνέοντας εμπιστοσύνη για μια καλή ανοδική συνέχιση, η πολύ κακή εξέλιξη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μετοχή της Alpha επέστρεψε στην τιμή διάθεσης της ΑΜΚ και αυτή της Πειραιώς να καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά κάτω από την αντίστοιχη δική της, υφίσταται έντονος προβληματισμός.

Ένα ακόμα ζητούμενο είναι η τεχνική αντίδραση της Δευτέρας, που ουσιαστικά απλά επιβεβαίωσε την αδυναμία του ΓΔ να επανέλθει εντός του χαμένου μεσοπρόθεσμου σχηματισμού του, και μάλιστα με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα, έχοντας δύο σημαντικά επίπεδα αντίστασης, τις 876 και 885 μονάδες.

Για τη συνέχεια, προφανώς τα πάντα καταλύονται από τις εξελίξεις ως προς τον Όμικρον. Οι φόβοι εδώ είναι το στέλεχος να προσβάλλει εμβολιασμένους (σε συνδυασμό με τη συμπτωματολογία του) ώστε να αναγκάσει, ή όχι, τις κυβερνήσεις να αναλάβουν το πολιτικό κόστος και να υιοθετήσουν μέτρα lockdown, που με τη σειρά τους θα πλήξουν τις οικονομίες, αν και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως το πρώτο κύμα.

Σε κάθε περίπτωση, κοιτάμε ασφαλώς τις μετοχές που έχουν ανταπεξέλθει τόσους μήνες. Μεταξύ αυτών, οι αξιοπρεπέστατες ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos˙ οι αμυντικές ΕΛΧΑ, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα˙ οι μικρότερες ΚΡΙ ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Τζιρακιάν, Cenergy˙ και φυσικά οι μετοχές της πληροφορικής Entersoft, Performance, Epsilon, Infoquest, BYTE κ.λπ.

Η κατεύθυνση τις προσεχείς ημέρες θα εξαρτηθεί, παράλληλα με τις εξελίξεις περί του Όμικρον, από οποιαδήποτε ανισορροπία σχετικά με τον πληθωρισμό σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Και η μεταβλητότητα θα είναι μεγάλη, οπότε απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά, μην αμελώντας ότι οι δύο αυτές οικονομίες καταγράφουν υψηλά 30ετίας στους πληθωρισμούς τους, με τον Powell να εγκαταλείπει πλέον το αφήγημα της «αυτοδιόρθωσης» αυτού.

Τα πράγματα θα περιπλακούν σε περίπτωση που οι Κεντρικές Τράπεζες κληθούν να άρουν την προσχεδιασμένη μείωση της στήριξης μέσω παροχής ρευστότητας, καθώς θα παραμείνουν τα μηδενικά επιτόκια και θα στρεβλώσουν (κι άλλο) την προσφερόμενη ποσότητα φθηνού χρήματος. Εξάλλου, ακόμα και οι ΗΠΑ αποφάσισαν την απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου, ενώ και ο OPEC+ έδειξε την αναγκαιότητα να μην αυξηθεί η προσφορά πετρελαίου, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις.

Συμπερασματικά, το μόνο βέβαιο είναι ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος στην ανάληψη επενδυτικών αποφάσεων, με την έως τώρα κραταιά ανοδική τάση να απειλείται. Με δεδομένο ότι κάθε βαθιά διόρθωση λογίζεται ως ευκαιρία επιλεκτικής τοποθέτησης, θα χρειασθεί υπομονή ώστε να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια και πόσο βαθιά θα είναι αυτή η διόρθωση. Πάντως, είναι προτιμότερο να τοποθετηθούμε σε μετοχές που αφενός δεν θα πληγωθούν πολύ, αφετέρου θα έχουν αναρρώσει ταχύτερα, όταν θα έχει κοπάσει η σκόνη, διότι έτσι μειώνουμε τον ενδογενή κίνδυνο στο χαρτοφυλάκιό μας.