Ας σηκώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα όπλα της

Ας σηκώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα όπλα της

Μετά από ένα ολόκληρο μήνα, βγήκε στο φως της δημοσιότητας το τελικό πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν, θα κυμανθεί ανάμεσα στο 1,1 και 1,3 δισ. ευρώ και η τιμή των νέων μετοχών θα βρίσκεται στο στενό εύρος μεταξύ των 8,5 και 9 ευρώ. Δεν θα υπάρξουν δικαιώματα συμμετοχής για τους παλαιούς μετόχους. Ωστόσο, θα διατηρηθεί η συμμετοχή των εγχώριων θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, στο 15% της μετοχικής βάσης της εταιρείας.

Όπως έχει παρουσιαστεί σε σειρά άρθρων στο Liberal Markets, η μέθοδος του book building χωρίς χρήση δικαιώματος συμμετοχής των παλαιών μετόχων που επελέγη, αποτελεί ένα γενναίο κίνητρο για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές και ένα σημαντικό αντικίνητρο για την εγχώρια επενδυτική κοινότητα.

Όμως έτσι αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ και έτσι θα γίνει. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά μέσα στο 2021, που επιλέγεται αυτή η μέθοδος αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μετά από τη ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.

Εφ’ όσον όλα έχουν ξεκαθαρίσει, έφτασε ίσως και η στιγμή για να αναζητήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το τι συνέβη με τα δημοσιεύματα σχετικά με τους όρους και τις τιμές της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, που είχαν οδηγήσει στη ραγδαία υποχώρησης της τιμής της μετοχής της, μέσα σε ένα ιδιαίτερα πυκνό σε ειδήσεις, χρονικό διάστημα.

Με την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ να βρίσκεται στις 23 Σεπτεμβρίου στα 9,02 ευρώ, ορισμένα «αποκλειστικά» δημοσιεύματα προσδιόριζαν την τιμή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ανάμεσα στα 6 ευρώ και 6,5 ευρώ. Αφού δε, η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε κατά σχεδόν 12%, ακολούθησε σειρά νέων δημοσιευμάτων και «αποκλειστικών πληροφοριών», σύμφωνα με τα οποία η τιμή της ΑΜΚ θα γινόταν στα 7,8 ευρώ.

Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε, ότι τα δημοσιεύματα είχαν παρουσιάσει ψευδείς ειδήσεις, πίσω από το κάλυμμα των «αποκλειστικών πληροφοριών» και των «αποκλειστικών σεναρίων». Το ότι αυτά τα δημοσιεύματα, αποσκοπούσαν στην απατηλή προσέλκυση αναγνωστών και στην άντληση clicks επισκεπτών στις ιστοσελίδες, αποτελεί μια πρώτη ερμηνεία. Μια δεύτερη ερμηνεία, είναι η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Και μια τρίτη ερμηνεία, είναι η προσπάθεια δημιουργίας ενός γενικότερου αρνητικού χρηματιστηριακού και οικονομικού κλίματος.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει τα εργαλεία και τα μέσα να δώσει απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα και να επιβάλει τις ποινές που προβλέπονται. Είναι απαραίτητο να δοθεί ένα τέλος στη δυσαρέσκεια των μικροεπενδυτών, στην ανησυχία σχετικά με τα δικαιώματα τους, στην αίσθηση αδικίας, στην διακίνηση ψευδών ειδήσεων, αλλά και στην αμφισβητούμενη καθαρότητα των όρων, με βάση τους οποίους λειτουργεί η κεφαλαιαγορά. Το κλίμα αμφιβολίας, αμφισβήτησης και καχυποψίας, που επικρατεί στο χρηματιστήριο, μαζί με τη γενικευμένη αίσθηση, ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά είναι πλέον μόνο για «μεγάλους παίκτες», βάλουν ευθέως κατά της μετοχικής ιδέας και της δραστηριοποίησης των μικρομετόχων.