«Σέρνεται» πτωτικά και στην πρεμιέρα του Μαρτίου το Χ.Α.

«Σέρνεται» πτωτικά και στην πρεμιέρα του Μαρτίου το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η αρνητική παρακαταθήκη που άφησε χθες ο Dow Jones χάνοντας 1,50%, μεταγγίζει αρνητικό momentum σήμερα και στις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες υποχωρούν έως και 1,50%, συμπαρασύροντας και τις επιμέρους περιφερειακές αγορές όπως το ελληνικό χρηματιστήριο.

Το διεθνές κλίμα είναι αρνητικό, όμως το Χ.Α. εδώ και πολλές ημέρες επιβεβαιώνει ότι έχει εγγενείς λόγους αδυναμίας, καθώς δεν αντιδρά ούτε στις… καλές ημέρες των ξένων αγορών!

Η αγορά λοιπόν… σέρνεται και στην πρεμιέρα του Μαρτίου, κινούμενη πτωτικά για 6η συνεδρίαση στις οκτώ τελευταίες. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι υπάρχει πολύ έντονος προβληματισμός στις τάξεις των ισχυρών διεθνών χαρτοφυλακίων που έχουν ανακόψει εντελώς τις πρωτοβουλίες τους εδώ και ημέρες, γνωρίζοντας – ως φαίνεται – περισσότερα.

Κυρίαρχο στοιχείο είναι η συρρίκνωση των συναλλαγών που από τα 80-100 έως και 120 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου κατήλθε στα 64,7 εκατ. ευρώ του Φεβρουαρίου, ενώ ειδικά το τελευταίο δεκαήμερο, ο τζίρος έχει κατέλθει κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, με εξαίρεση τη χθεσινή συνεδρίαση λόγω MSCI.

Ο Φεβρουάριος ήταν μήνας προβληματισμού και εσωστρέφειας καθώς από την αρχή του μήνα «έσκασε» η ιστορία με το σκάνδαλο της Novartis, αλλάζοντας εντελώς την ατζέντα σ' όλη την ειδησεογραφία…

Αυτό, μετάγγισε τοξικότητα, εσωστρέφεια και αρνητική φημολογία σ' όλη την αγορά, κάτι που έφερε περιορισμό του ρίσκου από την πλευρά των ξένων επενδυτών, τόσο στα ομόλογα, όσο και στις μετοχές.

Το κυρίαρχο πρόβλημα στην αγορά είναι πολιτικό, από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν όλα. Το Χρηματιστήριο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προεξοφλεί εξελίξεις και να «δείχνει» το μέλλον. Μένει να δούμε το επόμενο διάστημα, ποιες είναι οι… ειδήσεις που κρύβονται πίσω από την τωρινή απαξίωση του Χ.Α. και τη «νέκρωση» των κινήσεων από την πλευρά των ισχυρών.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 827 μονάδες με πτώση - «κρέμασμα» 0,97%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 11 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 υποχωρεί, σε κάποιες περιπτώσεις με εξαιρετικά μικρούς όγκους.

Απώλειες 3,8% καταγράφει η Grivalia Properties, άνω του 2% υποχωρεί η Πειραιώς, ενώ άνω του 1% υποχωρούν μετοχές όπως Coca Cola HBC, Εθνική, Eurobank, Motor Oil, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Καλύτερη είναι η εικόνα στο χώρο του Mid Cap, για ακόμη μια συνεδρίαση, καθώς ανοδικά κινούνται μετοχές όπως Νηρέας, Attica Bank, Fourlis, Υγεία, Ικτίνος, ΕΥΑΘ, ΚΛΜ και Πλαίσιο Computers.

Στην ευρύτερη αγορά, καλή εικόνα έχουν μετοχές όπως Proile +6,02% (η εταιρεία πάει καλά με σημαντικά projects στο εξωτερικό), Reds +3%, ΕΚΤΕΡ +2,87%, Βιοκαρπέτ +2,04% κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 36 μετοχές ενισχύονται έναντι 55 που υποχωρούν.

Το δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου και ο διορθωτικός Φεβρουάριος

Το Φεβρουάριο ο Γ.Δ. του Χ.Α. κινήθηκε διορθωτικά, για όλους τους λόγους που αναφέρουμε παραπάνω, αλλά και λόγω του ότι σύσσωμη η παγκόσμια χρηματιστηριακή κοινότητα κινήθηκε πτωτικά, βάζοντας ένα – έστω προσωρινό – τέλος στη μακροχρόνια και χωρίς διόρθωση… νιρβάνα!

Το Χ.Α. είχε (και έχει) κέρδη προς κατοχύρωση, καθώς σε επίπεδο διμήνου Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, είχε σημαντικές επιδόσεις που σε τέτοιο κλίμα, θεωρούνται σημαντικές.
Θυμίζουμε ότι το Δεκέμβριο ο Γ.Δ. είχε ενισχυθεί σε ποσοστό 8,40% κλείνοντας θεαματικά το 2017, ενώ ακόμη πιο θεαματικό ήταν το… μπάσιμο του 2018, καθώς το Γενάρη το Χ.Α. ενισχύθηκε σε ποσοστό 9,53%!

Το Φεβρουάριο λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης είχε πτώση 4,91%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,78%, ο Mid Cap διόρθωσε κατά 3,91%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 4,53%. Έτσι, περιορίστηκαν και τα κέρδη συνολικά του πρώτου διμήνου, με το Γ.Δ. να κερδίζει πλέον 4,15%, ο FTSE 25 κρατάει κέρδη 2,24%, ο τραπεζικός δείκτης +4,32%, ενώ ο Mid Cap εξακολουθεί να έχει τα μεγαλύτερα κέρδη (και) το 2018 με άνοδο 10,54%.