Sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών  έφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών έφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Με γενικευμένες ρευστοποιήσεις «απάντησαν» οι επενδυτές στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ελληνική αγορά ακολούθησε από κοντά τις ξένες αγορές, με τους επενδυτές να σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, στέλνοντας στα ύψη τον τζίρο και βυθίζοντας τις αποτιμήσεις των μετοχών. Ο δείκτης έπεσε κάτω από τις 900 μονάδες σημειώνοντας πτώση 6,42%, ενώ τα κέρδη του έτους εξανεμίστηκαν. 

Ο λόγος που το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά και οι αγορές του εξωτερικού, κατέγραψαν τέτοιες απώλειες,  αποδίδεται στο γεγονός πως οι επενδυτές δεν περίμεναν μία γενικευμένη εισβολή.

Στελέχη της αγοράς σημείωναν πως οι αγορές είχαν τιμολογήσει μία εισβολή σε συγκεκριμένες περιοχές και όχι σε όλη την Ουκρανία (με τις αναφορές να αναφέρουν πως φτάνουν οι ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο).

Είναι ενδεικτικό πως κάποιες στιγμές μέσα στη συνεδρίαση δεν υπήρχε ανοδική μετοχή και περισσότερες από 30 είχαν απώλειες άνω του 9%. Τελικά μόνο μία μετοχή (Νάκας) έκλεισε με άνοδο και 136 με απώλειες.  

Ο Γενικός Δείκτης σε μία συνεδρίαση κατάφερε να απωλέσει όλη τη φετινή άνοδο και μάλιστα να βρεθεί κάτω από τις 890 μονάδες και να δοκιμάσει τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών, κλείνοντας μάλιστα χαμηλότερα.

Αν και οι τεχνικές αναλύσεις στην παρούσα φάση, δεν μπορούν να δώσουν κάποια ασφαλή εκτίμηση, αναλυτές αναφέρουν πως θα μπορούσε η πτώση να συνεχιστεί προς τις 850 μονάδες αν επιβεβαιωθεί η διάσπαση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 6,42% και στις 888,31 μονάδες με υψηλό τζίρο 163,1 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 8,88% και ο FTSE 25 6,63%.

Η αυξημένη μεταβλητότητα και οι μεγάλες εντολές πώλησης, ανάγκασαν το Ελληνικό Χρηματιστήριο να τροποποιήσει παραμέτρους διαπραγμάτευσης και να αυξήσει τους χρονισμούς του αυτόματου μηχανισμού ελέγχου μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ), σε 10 λεπτά από 2 λεπτά για τη φάση συγκέντρωσης εντολών λόγω ΑΜΕΜ και σε 5 λεπτά από 1 λεπτό για τη φάση επέκτασης συγκέντρωσης εντολών λόγω ΑΜΕΜ, κάτι που είχε γίνει πάλι τον Μάρτιο του 2020, όταν ήταν σε έξαρση ο Covid-19.

Με σχετικά αυξημένο όγκο υποχώρησε η Σαράντης (-12,82%) και ήταν η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στον FTSE 25.

Από τις τράπεζες η Eurobank είχε τη μεγαλύτερη πτώση 10,80% και ακολούθησε η Πειραιώς με 10,53%, ενώ η Εθνική έχασε 7,36%  και η Alpha Bank 7,41%.

Ο ΟΤΕ είχε μικρότερες σχετικά απώλειες, 1,27%, έναντι της πλειονότητας των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης λόγω των καλών αποτελεσμάτων χρήσης 2021, που δημοσίευσε πριν το άνοιγμα της αγοράς.

Από το σύνολο των μετοχών 28 μετοχές είχαν απώλειες από 10% έως και 17,18%.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το κατά πόσο μπορεί να βρεθεί λύση θα κρίνει την πορεία και της εγχώριας αγοράς στις επόμενες συνεδριάσεις με τους αναλυτές να περιμένουν διατήρηση της υψηλής μεταβλητότητας.