Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη
Με σημαντικές απώλειες κινούνται αυτή την στιγμή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ.
Αυτή την ώρα ο δείκτης DAX 30 καταγράφει απώλειες –3,01% στις 10,856 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 απώλειες -1,93% στις 6,298 μονάδες και ο δείκτης CAC 40 απώλειες -3,05% στις 3.756 μονάδες.
Πριν λίγο η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 0,1% ορίζοντας το στο επίπεδο του -0,3%, αφήνοντας παράλληλα τα επιτόκια δανεισμού αμετάβλητα στο 0,05%.
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε νωρίτερα από την απόφαση σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ουσιαστικά πυροδότησε κύμα πωλήσεων τόσο στις μετοχικές αγορές, όσο και στην αγορά ομολόγων.
Το παράδοξο είναι ότι παρόλο που η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων ήταν κατά 0,1% χαμηλότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, το ευρώ έφθασε να διαπραγματεύεται σε υψηλά 20 ημερών σε σχέση με το δολάριο, πραγματοποιώντας πράξεις στο υψηλό του 1,09.
Ακόμη η ΕΚΤ ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά έξι μήνες, μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και αυξάνοντας παράλληλα κατά €360 δισεκατομμύρια το πρόγραμμα. Επίσης η ΕΚΤ θα διευρύνει τις αγορές ομολόγων πέραν των κρατικών και σε δημοτικά ομόλογα.
Ουσιαστικά ο Mario Draghi δεν έκανε το «χατίρι» των αγορών να αυξήσει περαιτέρω το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (παρά του ότι επιφυλάχτηκε για το μέλλον), καθώς και να μειώσει πάνω από 0,1% το επιτόκιο κατάθεσης στην ΕΚΤ.
Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ πάρθηκε για ακόμη μία φορά με το σκεπτικό της συγκράτησης του πληθωρισμού και μάλιστα δόθηκαν και νούμερα σχετικά με αυτά (1% για το 2016 και 1,6% για το 2017).
Όπως ήδη γίνεται αντιληπτό, για ακόμη μία φορά πίσω από την απόφαση της ΕΚΤ κρύβεται η Bundesbank και επανέρχεται το ερώτημα: υπάρχει στα αλήθεια ισονομία στις αποφάσεις περί νομισματικής πολιτικής;