Reality Check στις αποτιμήσεις του ΧΑ μετά το ράλι

Reality Check στις αποτιμήσεις του ΧΑ μετά το ράλι

Δύο εμβόλια και μια εβδομάδα μετά ο Γενικός Δείκτης πήρε 100 μονάδες απνευστί και ήδη βρίσκεται στο υψηλότερο μετα-επιδημικό επίπεδο διαπραγμάτευσης από τις αρχές Μαρτίου αγγίζοντας τις 700 μονάδες. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς πήρε μια γερή ανάσα 5 δισ. ευρώ φθάνοντας τα 47 δισ. ευρώ. Αναμενόμενα σε κάθε γύρο ανόδου το ταμπλό δεν έχει ομοιόμορφη απόδοση και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες και προς τις δύο πλευρές: Οι τοποθετήσεις σε πολύ ακριβές μετοχές με βάση κάποιους κοινά αποδεκτούς δείκτες μπορούν να μειωθούν και την θέση τους να πάρουν κάποια χαρτιά που υστερούν και πληρούν τις προϋποθέσεις κερδοφορίας για να θεωρηθούν επιλέξιμα. Ξεκινώντας από την αποτίμηση της αγοράς αλλά και με βάση κάποια αξιόπιστα ιστορικά στοιχεία μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να αποδειχθεί η βάση για το χτίσιμο ενός χαρτοφυλακίου με καλές προϋποθέσεις απόδοσης.

Δύσκολες οι συγκρίσεις

Ωστόσο η αποτίμηση της αγοράς με βάση την φετινή χρονιά δεν προσφέρεται για συγκρίσεις γιατί απλούστατα… δεν μπορούν να γίνουν! Η κερδοφορία των εταιριών στο ΧΑ είναι αρνητική στο σύνολο αφού οι ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων από τα διυλιστήρια σε δημοσιευμένη βάση, την τιτλοποίηση του Cairo, τις μεταφορικές εταιρίες της MIG και της Intralot δεν αφήνουν περιθώρια για την εμφάνιση θετικού αποτελέσματος για την φετινή χρήση. Το εν εξελίξει lockdown του δ’ τριμήνου έχει ένα οριστικό χαρακτήρα για το «κόκκινο» στην τελική γραμμή αφού ο χρόνος που απομένει δεν αφήνει πολλά περιθώρια ανατροπής. Αναγκαστικά θα πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη χρήση με το ρίσκο που συνεπάγεται μια εκτίμηση κερδών σε βάθος ενός έτους υπό τις ρευστές συνθήκες αβεβαιότητας που ακόμα επικρατούν στην οικονομία.

Από το 2021...φτηνότερα

Κοιτάζοντας το 2021 η κατάσταση βελτιώνεται αρκετά με τα εκτιμώμενα κέρδη να κινούνται στις 14 φορές χωρίς τις τράπεζες και για 25 εταιρίες που καλύπτονται με ανάλυση. Με αυτή την προσέγγιση υπάρχει ένα μικρό σχετικά πλεονέκτημα το οποίο γίνεται ισχυρότερο εφόσον εστιαστούν οι εταιρίες που κινούνται σε χαμηλά PE για την επόμενη χρονιά: ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, Autohellas, Quest και Φουρλής εκτιμάται με βάση την κερδοφορία του 2021 ότι έχουν πλεονέκτημα έναντι του μέσου όρου της Αγοράς.

Σε ότι αφορά τον δείκτη επιχειρηματικής αξίας προς τα κέρδη και εδώ το σύνολο της αγοράς βρίσκεται στο «απαιτητικό» 8,46x με τις μετοχές του FTSE-25 να κινούνται κοντά στις 8 φορές το οποίο «πέφτει» στις 7,5 φορές την επόμενη χρονιά. Ο δείκτης των κεφαλαιοποιήσεων προς την καθαρή θέση είναι στις 2,7 φορές ενώ αν μπουν οι τράπεζες στο δείγμα η σχέση πέφτει στις 0,9 φορές λόγω των σφοδρών υποτιμήσεων που επικρατούν έναντι των ενσώματων καθαρών θέσεων. Οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Τιταν, Quest και Autohellas φαίνεται σε αυτή την συγκριτική βάση να έχουν πλεονέκτημα με βάση τον δείκτη της επιχειρηματικής αξίας με βάση τα λειτουργικά κέρδη του 2021.

Στον πρώτο χρόνο της ανόδου όλοι δικαιολογούνται να συμμετέχουν. Στο δεύτερο χρόνο όμως απαιτείται μια επαφή με την πραγματικότητα για να μην υπάρχουν… ατυχίες και στεναχώριες. Τουλάχιστον σε μια καλά διαβασμένη διαχείριση τα λίγα λάθη είναι αυτά που θα κάνουν την διαφορά στο ταμείο της χρονιάς.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.