Με «κλειδωμένες» τις Eurobank και Alpha Bank στο limit up και στο +29,03% και +29,57% αντίστοιχα συνεχίζεται η πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, με τις τράπεζες ασφαλώς να δεσπόζουν εύλογα, με φόντο τα αποτελέσματα των stress tests και τις εξελίξεις στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης,
Οι δύο τράπεζες ξεχωρίζουν με έμφαση λόγω καλύτερων επιδόσεων στα stress tests, ενώ το γεγονός ότι κλείδωσαν μετά το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης είχε ως αποτέλεσμα την ανακοπή των ρυθμών στους όγκους και τους τζίρους της αγοράς.
Η Eurobank που το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης επέδειξε αγοραστική φρενίτιδα με ισχυρότατο όγκο πλέον έχει κλειδώσει στο +29,03% και στα 0,04 ευρώ, με τον όγκο να έχει κολλήσει πάνω από μιάμιση ώρα στα 194 εκατ. τεμάχια!
Η Alpha Bank είναι και αυτή την περισσότερη ώρα κλειδωμένη στο +29,57% και στα 0,1490 ευρώ αν και ανοίγει κάποιες στιγμές, με τον όγκο της να διαμορφώνεται ήδη στα 51,1 εκατ. τεμάχια.
Στη μετοχή της Eurobank ζητάνε για αγορά 46 εκατ. τεμάχια και στην Alpha Bank 4,3 εκατ. τεμάχια!
Στον αντίποδα πιέσεις δέχεται η Attica Bank που έφτασε έως το -30% στα 0,0210 ευρώ με όγκο 10,6 εκατ. τεμάχια, που είναι ο μεγαλύτερος όγκος που έχει κάνει ο τίτλος μετά την επανέναρξη των συναλλαγών στις 3 Αυγούστου.
Βεβαίως, ο τίτλος έχει περιορίσει τις απώλειές του υποχωρώντας πλέον σε ποσοστό 13,33% στα 0,0260 ευρώ.
Από τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης είναι οι κερδοσκοπικές κινήσεις στα warrants που έφτασαν να κερδίζουν έως 88%, εν μέσω αυξημένων όγκων!
Πιο αναλυτικά, το warrant της Alpha Bank ενισχύεται κατά 88%, της Εθνικής +50% και της Πειραιώς +42,86%.
O Γενικός Δείκτης κινούμενος εξ αρχής της συνεδρίασης ανοδικά διαπραγματεύεται στις 715 μονάδες με άνοδο 2,10%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 704,04 μονάδες (+0,40%) στο άνοιγμα.
H αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 31,5 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος φτάνει στα 314,4 εκατ. τεμάχια, με τα 292 εκατ. στις τράπεζες και τα 194,5 εκατ. στη Eurobank!
Στο χώρο των blue chips του FTSE 25 καταγράφεται ήπια άνοδος χωρίς ακρότητες με περιορισμένους όγκους και τζίρους.
Τεχνικά, η επόμενη ισχυρή αντίσταση για το Γενικό Δείκτη συναντάται στις 730 μονάδες, ενώ οι στηρίξεις συναντώνται στις 685 και 667 μονάδες αντίστοιχα.
Ο Νοέμβριος δύναται να «χτίσει» πάνω στην πολύ βελτιωμένη τεχνική εικόνα του Οκτωβρίου, μήνας που έδωσε στο Γενικό Δείκτη κέρδη 7,19%, στον FTSE 25 +13,47% και στον τραπεζικό δείκτη +53,80%.
Την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. έφτασε έως το υψηλό των 731,18 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό Πέμπτης 29 Οκτωβρίου), επίδοση που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο μετά την επανέναρξη των συναλλαγών στις 3 Αυγούστου.
Ακόμη και μια διόρθωση λοιπόν έως τις 680 μονάδες δε θα «χαλούσε» ότι έχει χτιστεί έως τώρα, με πρώτο στόχο ασφαλώς την εξάλειψη των απωλειών μετά το κλείσιμο της αγοράς.
Πρώτος στόχος είναι η επανάκτηση της ζώνης των 750 μονάδων και κατόπιν η περιοχή των 770 – 780 μονάδων.
Θυμίζουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση πριν το κλείσιμο του χρηματιστηρίου την Παρασκευή 26 Ιουνίου ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 797,52 μονάδες.
Σε ότι αφορά τα μη τραπεζικά blue chips συνεχίζουν να κεντρίζουν επιλεκτικά το ενδιαφέρον έχοντας σαφώς καλύτερη και πιο αξιόπιστη συμπεριφορά έναντι των τραπεζών όλο το τελευταίο τρίμηνο, άμα της επανέναρξης των συναλλαγών.
Αρκετοί τίτλοι του FTSE 25 έβγαλαν τον Οκτώβριο με διψήφια ποσοστά κερδών, συνεχίζοντας την καλή πορεία του Σεπτεμβρίου.
Βεβαίως, καθ’ ότι ξεκινούν οσονούπω οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών δεν αποκλείεται να δούμε ρευστοποιήσεις στα blue chips για την εξασφάλιση ρευστότητας για τις τράπεζες…
Όπως και να ‘χει ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται εύλογα στο επίκεντρο των εξελίξεων οπότε πολλά για το momentum κρίνονται από το πώς θα εισπράξει η αγορά το αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης, ώστε να μπει σε ένα δρόμο… ελάσσονος κανονικότητας η λειτουργία της οικονομίας.
Είναι η τρίτη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια και σε ένα περιβάλλον κινούμενης άμμου και αβεβαιότητας, ευχή και ελπίδα όλων των εμπλεκομένων είναι να είναι και η τελευταία.
Πέραν των 14,4 δισ. ευρώ που είναι οι ανάγκες που ανακάλυψαν τα stress tests η γενικότερη κατάσταση είναι αρκετά δαιδαλώδεις και μπλεγμένη και χρειάζονται διπλές και τριπλές αναγνώσεις για να βγει άκρη, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον απλό ιδιώτη επενδυτή που «βλέπει» επενδυτικά τις τράπεζες.
Το σίγουρο είναι ότι αν… σωθεί ο τραπεζικός κλάδος, θα σημάνει μια καθοριστική εξέλιξη για όλη την οικονομία και φυσικά το χρηματιστήριο.
Παρ’ ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα και απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στους υπέρμετρους… ενθουσιασμούς, αν τυχόν και υπάρξει διάσωση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, δηλαδή με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, αυτό θα είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχε προεξοφληθεί όλο το τελευταίο διάστημα η ολική χρεοκοπία του τραπεζικού κλάδου, εν μέσω σεναρίων συγχώνευσης των τεσσάρων μεγάλων σε δύο, με ότι συνεπάγεται αυτό, ενώ το «λιώσιμο» που βίωσαν στο ταμπλό του Χ.Α. ήταν άνευ προηγουμένου.