Πτώση 6,6% στο Γ.Δ. και 14% στον τραπεζικό δείκτη το Μάρτιο

Πτώση 6,6% στο Γ.Δ. και 14% στον τραπεζικό δείκτη το Μάρτιο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με την 11η πτωτική στις 13 τελευταίες συνεδριάσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε ότι – ασχέτως διεθνούς κλίματος – έχει κολλήσει στην εγχώρια εσωστρέφεια λόγω της πολιτικοοικονομικής κατάστασης, της ανησυχίας για τις τράπεζες αλλά και τη γεωστρατηγική κρίση.

Ο Μάρτιος έφυγε με σημαντικές απώλειες τόσο σε επίπεδο δεικτών όσο και μετοχών, ενώ στη λήξη του τριμήνου, δηλαδή στη σημερινή συνεδρίαση καταγράφηκαν σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και «κλειδώματος» ρευστότητας, ενώ εντύπωση έκαναν οι πολύ αυξημένες πιέσεις σε κυρίαρχα blue chips της πραγματικής οικονομίας.

Σε μια ημέρα που ο DAX ενισχύεται άνω του 1,30% πιάνοντας εκ νέου τις 12.100 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με άνοδο περίπου 0,50% έχει επανέλθει πάνω από τις 7.050 μονάδες, το Χ.Α. κύλησε με ευκολία χαμηλότερα. Όχι μόνο δεν μπόρεσε να πιάσει τις 800 μονάδες, αλλά έχασε και τις 790 μονάδες και ενδοσυνεδριακά και τις 780 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, Γενικός Δείκτης έχοντας σήμερα αρκετά μεγάλη διακύμανση σχεδόν 17 μονάδων, έκλεισε στις 780,59 μονάδες με πτώση 1,30%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 796,00 μονάδες γύρω στις 13:00 μ.μ. και χαμηλό στις 779,96 μονάδες λίγο πριν το φινάλε.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,79 εκατ. ευρώ, με τα 18,30 εκατ. ευρώ πακέτα, ήτοι το 24% του συνόλου, ενώ σήμερα ξεχώρισε – με πολλαπλά πακέτα – η Alpha Bank που συνολικά διακίνησε τζίρο 23,25 εκατ. ευρώ, ήτοι το 1/3 του συνόλου!

Σημαντικές οι απώλειες το Μάρτιο

O Μάρτιος έφυγε με 15 πτωτικές συνεδριάσεις και μόλις έξι ανοδικές, συσχετισμός που δείχνει ξεκάθαρα το κλίμα που επικράτησε. Μάλιστα, ο Γενικός Δείκτης είχε πτώση 6,6% το μήνα Μάρτιο, ενώ σε επίπεδο τριμήνου, το Χ.Α. πλέον υποχωρεί σε ποσοστό 2,73%.

Βεβαίως, αρνητικό – γενικά – ήταν το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές το μήνα που φεύγει, με τους αμερικανικούς δείκτες να δέχονται σημαντικούς κλυδωνισμούς, εν μέσω φόβων για αλλαγή στο status quo του παγκοσμίου εμπορίου μετά τους δασμούς του D. Trump.

Παράλληλα, φαίνεται πως οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης και η «παραγωγή» φθηνού χρήματος που ξεχείλωσαν το σύστημα σε πρωτοφανή βαθμό, αλλάζουν, με τη FED πρόσφατα να ανεβάζει τα επιτόκια.

Μέσα σ'' αυτές τις έτσι κι αλλιώς συνθήκες διαταραγμένου σκηνικού, το ελληνικό χρηματιστήριο εγκλωβίστηκε στην εσωστρέφεια, έχασε το όποιο momentum είχε, καθώς τα ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια διέκοψαν τις σημαντικές κινήσεις τους.

Κυρίαρχο πρόβλημα αυτών των ημερών αλλά και όλου του μήνα ήταν η σημαντική μείωση της αξίας συναλλαγών, που πιστοποιεί ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν ανακόψει τις πρωτοβουλίες τους. Οι μοναδικές κινήσεις που γίνονται τελευταία είναι καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης ευκαιριακές κινήσεις από traders και funds που δεν εμπνέουν καμιά εμπιστοσύνη.

Και όλα αυτά, σ' έναν μήνα που δεν έλειψαν οι θετικές ειδήσεις, ούτε η κινητικότητα. Έλαβαν χώρα πολλαπλά πακέτα, υπήρξε η πώληση του 5% του ΟΤΕ και το μεγάλο placement της Autohellas, υπήρξε η έγκριση της δόσης από το ESM, το μεγάλο ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα για το οποίο σήμερα ολοκληρώνονται οι εγγραφές, ενώ πολλαπλές και ενθαρρυντικές είναι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων κορυφαίων εισηγμένων ομίλων.

Παράλληλα, εμφατική είναι η νέα συμφωνία της Aegean Airlines με τον πολυεθνικό κολοσσό Airbus για το «χτίσιμο» επιπλέον 30+12 αεροσκαφών (42 συνολικά) της οικογένειας Α320neo, του πιο δημοφιλούς και «χρηστικού» αεροσκάφους παγκόσμια, τα οποία θα αρχίζουν να παραλαμβάνονται από το 2020 έως το 2025.

Υπάρχουν νέα λοιπόν, υπάρχουν ειδήσεις, που πιστοποιούν ότι – ασχέτως κλίματος στην πολιτική ή την οικονομία – οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται με εξωστρέφεια, δυναμισμό και διεθνή επέκταση.

Επαναλαμβάνουμε ότι το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς δεν είναι πρόβλημα αποτιμήσεων ή ελκυστικότητας μετοχών, αλλά πρόκειται για πρόβλημα που πρωτίστως εμφορείται από την πολιτική κατάσταση, τη γενικευμένη θολούρα σε σχέση με την πραγματική κατάσταση των τραπεζών, αλλά και την ανησυχία για το τι θα γίνει την επόμενη της λήξης του μνημονιακού προγράμματος.

Παράλληλα, πολύ έντονη είναι η γεωστρατηγική ανησυχία που έχει ενσκήψει λόγω της κρίσης με την Τουρκία, με το φόβο ενός «ατυχήματος» να επικρέμεται διαρκώς πάνω από τη χώρα, κάτι που ασφαλώς δεν ευνοεί την αύξηση του επενδυτικού ρίσκου.

Τα στατιστικά της συνεδρίασης και της εβδομάδας

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. υποχώρησε σε ποσοστό 0,66%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε οριακά +0,25%, ενώ ο Mid Cap υποχώρησε κατά 1,31%. Ο μέσος τζίρος κατήλθε στα 56,9 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 51,7% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, η οποία όμως είχε «πλασματικό» τζίρο λόγω της πώλησης του 5% του ΟΤΕ και του μεγάλου placement της Autohellas.

Σ'' ό,τι αφορά τη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του μήνα, οι πιέσεις εντάθηκαν προς το φινάλε, ενώ εντύπωση κάνει και το γενικευμένο «κρέμασμα» σημαντικών εμπορικών αλλά και ενεργειακών blue chips όπου Jumbo, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή που έχασαν άνω του 3% της αξίας τους, κάτι καθόλου συνηθισμένο!

Αρκετά χαρτοφυλάκια «κλείδωσαν» το... τρίμηνο ρευστοποιώντας κερδισμένες θέσεις τους. Στις τράπεζες, η εικόνα ήταν μεικτή, καθώς ισχυρές πιέσεις για ακόμη μια φορά δέχτηκε η Πειραιώς που έχασε 6,88%, η Alpha Bank -1,14%, ενώ καλύτερη ήταν η εικόνα στην Εθνική που έχασε μόλις 0,31% με τη Eurobank να κερδίζει 1,59%.

Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, πλην των προαναφερθέντων μετοχών, πιέσεις δέχτηκαν επίσης οι Folli Follie -2,70%, Motor Oil -2,25%, ΕΧΑΕ -2,31%, Aegean Airlines -1,98%, ΟΤΕ -1,26%, Τιτάν -1,23%, ΕΛΠΕ -1,13% και ΑΔΜΗΕ -1,12%.

Αντιθέτως, ανοδικά διασώθηκαν ελάχιστοι τίτλοι, όπως η Coca Cola HBC +1,32% (έκτη σερί ανοδική με νέα υψηλά 4,5 μηνών), ΕΥΔΑΠ +2,23%, Grivalia Properties και Σαράντης.

Μεικτή εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου εδώ εντύπωση έκανε το άδειασμα στη μετοχή της J&P Άβαξ που υποχώρησε σε ποσοστό 10,65% με όγκο 529.306 τεμάχια, η Intracom -3,41%, η Ελλάκτωρ -2,61%, η Intralot -2,54% και η Cenergy Holdings -1,53%. Ανοδικά έκλεισαν οι Νηρέας +8,97%, MIG +4,90% και Υγεία +4,44%, εν μέσω φημολογιών περί κινητικότητας στην πώληση του θεραπευτηρίου.

Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως Sato, Σωλ. Τζιρακιάν, ΑΝΕΚ, Δρομέας, Κορδέλλου, Περσεύς, Reds, Έλαστρον, Επίλεκτος, Καρέλιας, Παπουτσάνης, Εβροφάρμα και Ίλυδα. Στο σύνολο της αγοράς 48 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 70 που υποχώρησαν.