Προσπάθεια ελέγχου και των 720 μονάδων στο Χ.Α.

Προσπάθεια ελέγχου και των 720 μονάδων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ανοδικά και στην τέταρτη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας ήδη ανέλθει σε υψηλά σχεδόν εξίμισι μηνών, ενώ σήμερα γίνεται μια δειλή προσπάθεια να ελεγχθεί η ευρύτερη ζώνη των 720-725 μονάδων.

Η εβδομάδα έτσι κι αλλιώς έχει «κλειδώσει» θετική, καθώς ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται άνω του 3%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται περί το 9,50%. Παράλληλα, το χθεσινό κλείσιμο στις 719,90 μονάδες είναι το υψηλότερο από τις 3 Σεπτεμβρίου 2018, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το momentum που διαμορφώνεται.

Μένει να δούμε αν σήμερα θα μπορέσει ο Γ.Δ. να κλείσει πάνω από τις 723 μονάδες, δεδομένου ότι δύο φορές το τελευταίο 10ήμερο παρ' ότι προσέγγισε αυτή την περιοχή, εντούτοις έκλεισε χαμηλότερα.

Πάντως, η πορεία της αξίας συναλλαγών όλες τις τελευταίες εβδομάδες, μαρτυρά ότι το momentum της αγοράς είναι ανοδικό με τους long να έχουν τον απόλυτο έλεγχο, παρ' ότι σήμερα το τέμπο στο τζίρο είναι μειωμένο.

Στην πρώτη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, την Τρίτη, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,17 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη ενισχύθηκε στα 68,59 εκατ. ευρώ, ενώ χθες έφτασε στα 71,72 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώσαμε και στο χθεσινό σχόλιο, είναι εξαιρετικά θετικό για την αγορά το ότι δημιουργείται «μαγιά» κεφαλαίων στο σύστημα, καθώς με τζίρους 25 και 30 εκατ. ευρώ, η όποια άνοδος της αγοράς δεν είναι βιώσιμη.

Θυμίζουμε ότι σήμερα έχουμε την τριπλή λήξη παραγώγων, με τις όποιες μικρο-αναταράξεις φέρει αυτό, ενώ υπάρχει και η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE.

Η μετοχή της Πειραιώς, όπως έχει ανακοινώσει ο οίκος FTSE διαγράφεται από τον δείκτη FTSE Emerging Europe Mid Cap και θα προστεθεί στον FTSE Emerging Europe Small Cap, ενώ οι μετοχές των Attica Bank, ΙΑΣΩ και Υγεία διαγράφονται από τον FTSE Emerging Europe Micro Cap.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα 18 Μαρτίου, οπότε σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για τις όποιες αναπροσαρμογές χαρτοφυλακίων.

Τα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης

Μέσα σ' αυτό το κλίμα και με τις ευρωπαϊκές αγορές ξανά σε ήπια ανοδικό κλίμα, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 722 μονάδες με άνοδο 0,42%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 18 εκατ. ευρώ, κινούμενη όπως προαναφέραμε σε ηπιότερο τέμπο έναντι προηγούμενων ημερών.

Βεβαίως, καθώς υπάρχει η τριπλή λήξη παραγώγων αλλά και οι όποιες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω FTSE, ίσως δούμε κλιμάκωση του τζίρου στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης.

Στις τράπεζες για ακόμη μια συνεδρίαση ξεχωρίζει η Εθνική που κερδίζει άνω του 2%, ενώ ηπιότερα θετικά κινούνται οι υπόλοιπες.

Στο χώρο των blue chips κέρδη άνω του 1% έχουν μετοχές όπως ΔΕΗ (συνεχίζει την ακάθεκτη αντίδραση, μετά το +8,50% την Τετάρτη και το +1,20% χθες), ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ. Ηπιότερη άνοδο σημειώνουν μετοχές όπως Μυτιληναίος, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Aegean Airlines και Σαράντης.

Μεικτή είναι η εικόνα στο χώρο του Mid Cap χωρίς κάτι αξιοσημείωτο, ενώ στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα δείχνουν μετοχές όπως Σελόντα, Κορδέλλου, Quality & Reliability, Κρέτα Φαρμ, Μουζάκης, ΙΑΣΩ, Δρομέας και Briq Properties, ενώ υποχωρούν οι Καραμολέγκος, Ελτράκ, ΕΚΤΕΡ, Προοδευτική, Quest Συμμετοχών και Έλαστρον.

Στο σύνολο της αγοράς, 48 μετοχές ενισχύονται έναντι 32 που υποχωρούν.