Πού οφείλεται το ράλι στο χρυσό
Shutterstock
Shutterstock

Πού οφείλεται το ράλι στο χρυσό

Με τον Dow Jones να ίπταται στα υψηλά 52 εβδομάδων και τον Hang Seng να βυθίζεται στα χαμηλά 52 εβδομάδων, με την κατάσταση στη Γάζα να περιπλέκεται και τις ανησυχίες για την Ταϊβάν να αυξάνονται, η τιμή του χρυσού πλησιάζει στα $2100/oz.

Η τιμή spot XAU/USD έκλεισε την Παρασκευή στα $2.072,12/oz, ενώ το συμβόλαιο του χρυσού, του Φεβρουαρίου 2024 έκλεισε στα $2.091,70/oz καταγράφοντας, νέα υψηλά μετά την κορύφωση του περασμένου Μαΐου. Ας δούμε λοιπόν που βρισκόμαστε σήμερα, παρακολουθώντας την πορεία της τιμής του χρυσού από το 1975 στο ακόλουθο διάγραμμα.

Μάλιστα σε αυτό το γράφημα η γραμμή που περνά από τις προηγούμενες δύο κορυφές των ετών 1980 και 2012, προσδιορίζει την επόμενη κορυφή στα επίπεδα των $2.400/oz μέχρι το 2026. Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες όταν η τιμή του χρυσού πάλευε να διασπάσει ανοδικά το ψυχολογικό όριο των $2.000/oz, τα επίπεδα στήριξης σύμφωνα με τη διαγραμματική ανάλυση βρίσκονταν στα $1.975/oz και στα $1.930/oz, ενώ τα επίπεδα αντίστασης βρίσκονταν στα $2.080/oz και στα $2.100/oz.    

Εκτός όμως από τη διαγραμματική ανάλυση που καταγράφει με ακρίβεια την τάση της αγοράς των χρυσού, ας δούμε και την ψυχολογική διάθεση των επενδυτών απέναντι στον χρυσό, όπως είχε καταγραφεί στις 15:00 της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής.

Σε χρονικό ορίζοντα εβδομάδας, το 0% των επενδυτών πίστευε σε άνοδο του χρυσού, το 60% πίστευε σε πτώση της τιμής του χρυσού και το 40% εκτιμούσε πως θα υπήρχε μια παράλληλη κίνηση πέριξ αυτών των επιπέδων. Με τη γενική διάθεση να είναι πτωτική, «bear». Η πρόβλεψη τους σχετικά με το κλείσιμο της τρέχουσας εβδομάδας βρισκόταν στα $2.030/oz, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα.

Σε χρονικό ορίζοντα μηνός, το 14% των επενδυτών πίστευε σε άνοδο του χρυσού, το 57% πίστευε σε πτώση της τιμής του χρυσού και το 29% εκτιμούσε πως θα υπήρχε μια παράλληλη κίνηση πέριξ αυτών των επιπέδων. Με τη γενική διάθεση να είναι πτωτική, «bear». Η πρόβλεψη τους σχετικά με το κλείσιμο του τρέχοντος μηνός βρισκόταν στα $2.017/oz, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα. 

Σε χρονικό ορίζοντα τριμήνου, το 33% των επενδυτών πίστευε σε άνοδο του χρυσού, το 45% πίστευε σε πτώση της τιμής του χρυσού και το 22% εκτιμούσε πως θα υπήρχε μια παράλληλη κίνηση πέριξ αυτών των επιπέδων. Με τη γενική διάθεση να είναι εξακολουθεί να παραμένει πτωτική, «bear». Η πρόβλεψη τους σχετικά με το κλείσιμο του τρέχοντος μηνός βρισκόταν στα $2.030/oz, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα.

Οι συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας θα δείξουν, αν οι traders και οι επενδυτές, απλά θα παρακολουθούν την άνοδο της τιμής του χρυσού ή αναγκαστικά θα ακολουθήσουν το ράλι που δείχνει να ξεκινάει, χωρίς τη συμμετοχή τους.

Πέρα από το συναίσθημα και την ψυχολογική διάθεση των επενδυτών υπάρχουν κάποια σαφή δεδομένα που έδωσαν ώθηση στην τιμή του χρυσού. Οι ενδείξεις συγκράτησης του πληθωρισμού τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγούν στο συμπέρασμα του τερματισμού της ανοδικής πορείας των επιτοκίων. Ένα γεγονός που πρωτίστως στερεί πλέον δυναμική ανόδου από το δολαρίου και μειώνει τις αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως. Κάτι που προσδίδει περαιτέρω ώθηση στον χρυσό.

Οι ανησυχίες για όσα συμβαίνουν στην Κινεζική οικονομία, που αποτυπώνονται με τον ακριβέστερο τρόπο στην πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη Hang Seng, κτυπούν τον συναγερμό αναζήτησης ασφαλών τοποθετήσεων.

Η βαθιά και μη αναστρέψιμη κρίση του κινεζικού real estate, τα προβλήματα χρηματοδότησης των περιφερειακών κυβερνήσεων και οι πρωτοφανείς ενέσεις ρευστότητας προς τις κινεζικές τράπεζες συγκροτούν ένα σύνθετο και δυσεπίλυτο πρόβλημα, του οποίου το μέγεθος μόλις τώρα αρχίζει να φαίνεται. Και κυρίως θορυβεί η πλήρης αυτονόμηση της πορείας των Κινεζικών χρηματιστηρίων σε σχέση με την πορεία των αντίστοιχων στις ΗΠΑ, όπως βλέπουμε και στα ακόλουθα γραφήματα. 

Δείκτης Hang Seng (52 εβδομάδες)

Δείκτης Dow Jones (52 εβδομάδες)

Τον Σεπτέμβριο είχαμε παρουσιάσει την έκθεση της Capital Economics που είχε θέσει σαν τιμή στόχο του 2023 για τον χρυσό τα $1.800/oz, που συνοδευόταν και από τη μείωση των τοποθετήσεων των εξειδικευμένων ETF σε χρυσό κατά 5%. Τότε η τιμή του χρυσού βρισκόταν στα $1.944/oz.

H συγκεκριμένη έκθεση δεν είχε λάβει υπ’ όψιν της, τις συνεχιζόμενες αγορές χρυσού που πραγματοποιούσαν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα, η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, η Κεντρική Τράπεζα της Σιγκαπούρης, καθώς και οι κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών όπως της Τουρκίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και άλλες. Οι κρατικές αγορές χρυσού μέσα στο 2023 ήταν αυξημένες κατά 10% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2022. 

Οι εξελίξεις στη Γάζα και οι ανησυχίες σχετικά με τις σχέσεις Κίνας - Ταϊβάν, εν όψει των επερχόμενων εκλογών, έχουν αυξήσει την τάση για αναζήτηση καταφυγίων ασφάλειας.

Ακόμα και πριν από την κρίση  η επενδυτική εταιρεία Livermore Partners, εκτιμούσε πως ο χρυσός θα φτάσει στα $2.500/oz μέχρι το τέλος του 2024, καταγράφοντας νέα υψηλά. 

Ο Barty Melek της TD Securities, εκτιμούσε ότι η τιμή του χρυσού θα εκκινήσει πάνω από τα $2.100/oz, τον Ιανουάριο του 2024. 

Ο Randy Smallwood έβλεπε τον χρυσό να προσεγγίζει τον στόχο των $2.500/oz μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025.

Η UBS έβλεπε τον χρυσό στα $2.100/oz μέχρι το τέλος του 2023 και στα $2.200 μέσα στο Q1 του 2023. 

Η Bank of America έβλεπε πτώση του χρυσού στα $1.923/oz, μέχρι το τέλος του έτους. 

Ενώ η Wallet Investors είχε θέσει σαν τιμή στόχο τα $1.958/oz για το 2023 και τα $2.000/oz για το τέλος του 2024.

Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών διαπραγματευτών εμπορευμάτων και χρυσού που συγκέντρωσε η Economy Forecast Agency, η τιμή του χρυσού στην πιο αισιόδοξη των περιπτώσεων, θα κορυφώσει μέσα στον Απρίλιο του 2024 στα $2.370/oz, και ακολούθως θα επιστρέψει στα $2.030/oz.

Ουδείς είναι μάντης για να προβλέψει την πορεία του χρυσού. Ωστόσο, η δυναμική που αποκτά, αναγκάζει αρκετούς να ξανασκεφτούν το τι μέλλει να γίνει με ένα ξεχασμένο για πολλούς asset.

Μια δυναμική που οφείλεται στην πορεία του δολαρίου, τη μείωση των αποδόσεων των τίτλων σταθερού εισοδήματος, την ανησυχία για ύφεση ή ακόμα και για στασιμοπληθωρισμό, καθώς και από τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους.