Tα καταφύγια του έξυπνου χρήματος
Shutterstock
Shutterstock

Tα καταφύγια του έξυπνου χρήματος

Η εξαγορά όλων των δανείων και των καταθέσεων της Silicon Valley Bank από την First Citizens Bank έδωσαν έναν τόνο στην αγορά αρκετά ικανοποιητικό από άποψη ποσοστών ανόδου, απογοητευτικό όμως από άποψη τζίρων.

Η συναλλαγή περιλαμβάνει την αγορά assets περίπου 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Silicon Valley, με έκπτωση 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πρόσφερε έναν τόνο «ηρεμίας» στα χρηματιστήρια με τις μετοχές των τραπεζικών τίτλων που ηγήθηκαν της πτώσης όπως η Bank of America, η PNC, η Wells Fargo αλλά και η Citizens Financial κ.α  να παίρνουν ένα μέρος της πτώσης πίσω. 

Το ίδιο και για τις πρωταγωνίστριες της πτώσης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με  τους μετόχους της Deutsche Bank, της UBS, των βρετανικών τραπεζών HSBC και Barclays και της γαλλικής BNP Paribas που βίωσαν βουτιά από 12% εως 25% μέσα στον Μάρτιο να παίρνουν μια πρώτη ανάσα πέριξ του 6% για τους μετόχους της Deutsche και 1,07% εως    2,7% για τους υπόλοιπους.

Το ερώτημα βέβαια που «καίει» είναι κατά πόσον οι τραπεζικοί τίτλοι θα πάρουν όλη την πτώση πίσω μιας και οι απώλειες παραμένουν υπολογίσιμες και οι αγορές θα επιστρέψουν στις πρότερες και σαφώς πιο ήρεμες συνεδριάσεις.

Καταρχάς, προφανώς η επενδυτική κοινότητα χρειάζεται χρόνο προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν έχουμε και άλλα ρήγματα στον τραπεζικό χώρο «υπο ενεργοποίηση».

Δεύτερον, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα  είναι δύσκολο να δοθεί πριν  την περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου του 2023, η οποία ξεκινά στα μέσα του Απριλίου και κατά την οποία θα μάθουμε πώς έχει εμπεδωθεί από τις διοικήσεις των εταιρειών η τρέχουσα συγκυρία στις εκτιμήσεις κερδοφορίας για τα επόμενα τρίμηνα. 

Μέχρι τότε, πολύ πιθανόν να δούμε ένα συνδυασμό ημερών σαν τη χθεσινή με υποτονικούς τζίρους αλλά συμπαθητικά ποσοστά και ημερών κατά τις  οποίες θα συνεχίζονται αθόρυβα οι ροές των επενδύσεων  προς τους προορισμούς που θεωρούνται ασφαλείς, με πρωταγωνιστή το κρατικό χρέος των ΗΠΑ  και τα κρατικά ομόλογα της Ευρώπης, τα money markets και  τον χρυσό. 

Το απάγγειο των κρατικών ομολόγων

Οι ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο έχουν ενισχύσει τα στοιχήματα ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν για πολύ την πολιτική νομισματικής σύσφιξης. Γι’αυτό βλέπουμε τις τιμές των κρατικών ομολόγων να καταγράφουν άνοδο και τις αποδόσεις τους να πέφτουν τις ημέρες που αυξάνεται η νευρικότητα και η ανασφάλεια στην αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι  αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους για το 2023 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ δυνατή ήταν η άνοδος της τιμής και η υποχώρηση της απόδοσης  για τα διετή αμερικανικά ομόλογα -η απόδοση του 2ετούς τις τελευταίες εβδομάδες μειώθηκε κατά  108,2 μ.β. στη μεγαλύτερη πτώση για αυτό το διάστημα από την αντίστοιχη περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1987, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data- και για τα 2ετή γερμανικά κρατικά ομόλογα. 

Στο σημείο αυτό και προκειμένου να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της αντίδρασης της επενδυτικής κοινότητας τις ημέρες του έντονου «στρες» στις ΗΠΑ,  να σημειώσουμε ότι εως τις 20 Μαρτίου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη εισροή έξι εβδομάδων σε ομόλογα ΗΠΑ αλλά και η μεγαλύτερη εβδομαδιαία εκροή από ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η τάση αυτή προφανώς και θα επαναληφθεί αν η νευρικότητα χτυπήσει και πάλι «κόκκινο».

Κύριο καύσιμο του ράλι της αγοράς των κρατικών ομολόγων πέραν της αίσθησης του καταφυγίου, ήταν το γεγονός ότι οι traders μειώνουν τα στοιχήματά τους για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη. 

Πιο συγκεκριμένα, τα αμερικανικά swap που συνδέονται με τις μελλοντικές αποφάσεις της Federal Reserve αποκλείουν μια νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάιο και μάλιστα  προβλέπουν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι τον Ιούνιο, παρά την κάθετη άποψη του επικεφαλή της Fed, Jerome Powell, ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι η βασική  προτεραιότητα της Fed. 

Η επαναφορά στη μόδα των funds μετρητών

Το  asset που επανήλθε στη μόδα με την πρόσφατη τραπεζική κρίση  είναι τα funds μετρητών , τα γνωστά money-market funds, ήτοι τα αμοιβαία που επενδύουν σε βραχυπρόθεσμα μέσα υψηλής ρευστότητας, όπως τα ίδια τα μετρητά, μικρής διάρκειας ομόλογα κ.α.

Οι συνολικές τοποθετήσεις σε funds μετρητών ξεπέρασαν τα 5,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, με εισροές άνω του 300 δισ. δολαρίων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες έως τις 20 Μαρτίου. 

Όπως εύστοχα παρατήρησε η Bank of America, τις τελευταίες φορές που η αγορά μετρητών είχε δει τέτοιες μαζικές τοποθετήσεις ήταν το 2008 και το 2020 και η Fed πράγματι ως αντίδραση είχε μειώσει τα επιτόκιά της.

Πριν βιαστούμε όμως να βγάλουμε το ίδιο συμπέρασμα για τις ενέργειες της Fed αυτή τη φορά να βάλουμε στο τραπέζι μια συνισταμένη που απουσίαζε από τις προηγούμενες κρίσεις,  εκείνη του πληθωρισμού. Όπως θα δούμε σε επόμενο άρθρο, τα μακροοικονομικά στοιχεία θα δυσκολέψουν για λίγες εβδομάδες ακόμα τους φορείς νομισματικής πολιτικής, όσον αφορά τις αμέσως επόμενες αποφάσεις τους για το ύψος των επιτοκίων.

Οι short sellers έζησαν μεγάλες στιγμές

Στους μεγάλους κερδισμένους της πρόσφατης τραπεζικής αναταραχής είναι και η ειδική κατηγορία των   short sellers, τουλάχιστον όσοι πήραν αλλά και κατοχύρωσαν έγκαιρα  το στοίχημα. Όσοι πόνταραν από τις 13 εως τις 24 Μαρτίου στην πτώση της μετοχής της  Deutsche Bank για παράδειγμα σημείωσαν κέρδη άνω των 100 εκατομμυρίων σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών δεδομένων Ortex.

Η κλασική αξία του χρυσού και το ράλι των ορυχείων

O χρυσός παρά τις χθεσινές απώλειες διατηρεί ακόμα κέρδη πέριξ του 4-5% από την πρόσφατη αναταραχή- κατά την οποία αναρριχήθηκε μέχρι και τα 2009 δολάρια/ουγγιά σημειώνοντας άνοδο 10%-ενώ από την αρχή του χρόνου σημειώνει κέρδη πέριξ του 8% 

Οι αναλύσεις που προβλέπουν ράλι του χρυσού ακόμη και προς τα επίπεδα των 2.500 δολαρίων/ουγγιά έχουν αρχίσει να πληθαίνουν, προφανώς λόγω της ανησυχίας για τα απόνερα της τραπεζικής κρίσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αλλά και τις εξελίξεις του συνεχιζόμενου πολέμου με την Ουκρανία και της έντασης των ΗΠΑ με τη Κίνα.

Ήδη πολλές Κεντρικές Τράπεζες αγοράζουν μανιωδώς το πολύτιμο μέταλλο, ανεβάζοντας τις τιμές του. Το 2022 η ζήτηση για χρυσό έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών λόγω της ζήτησης από Κεντρικές Τράπεζες  οι οποίες αγόρασαν 1135 τόνους χρυσού σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Πιθανή επαναφορά του πολύτιμου μετάλλου πάνω από τα 2010 δολάρια/ουγγιά θα ανοίξει το τον δρόμο για το υψηλό των 2070 δολαρίων/ουγγιά, ήτοι το υψηλό του Μαρτίου του 2022, ενώ υπενθυμίζουμε ότι 5 δολάρια υψηλότερα βρίσκεται το υψηλό που είχε καταγράψει ο χρυσός τον Αύγουστο του 2022, στα 2075 δολάρια/ουγγιά.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω εβδομαδιαίο διάγραμμα μια πιθανή διάσπαση του εν λόγω επιπέδου  θα είχε μεγάλο τεχνικό ενδιαφέρον.

Πολύ πιο εντυπωσιακή όμως ήταν η απόδοση των ορυχείων χρυσού και ασημιού, η οποία στην κυριολεξία «αγκάλιασε» τον Μάρτιο σχεδόν όλο το εύρος του κλάδου. Σημειωτέον δε ότι πρόκειται για έναν από τους κλάδους  που φέτος έχει πλήρως διαφοροποιηθεί από τις διακυμάνσεις της αγοράς και αποτελεί πραγματικά την «ήρεμη δύναμη» των χαρτοφυλακίων μέχρι στιγμής. 

Για παράδειγμα τον τελευταίο μήνα οι αποδόσεις της Wheaton Precious Metals είναι πέριξ του 12,85%, της Barrick Gold 15,75%, της Newmont 10,55% 

Eντυπωσιακές ήταν οι αποδόσεις και της Pan American Silver με άνοδο 21,60%,  της Hecla Mining με άνοδο 15,34%, της First Majestic Silver  με απόδοση 9,67%, της καναδικής Endeavour Silver με απόδοση 19,56% και της Coeur Mining με απόδοση 10,26% (σ.σ: Περισσότερα για τις προοπτικές των ορυχείων μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ).