Aνεβάζει στροφές ο χρυσός
Shutterstock
Shutterstock

Aνεβάζει στροφές ο χρυσός

Η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley, προκάλεσε έντονη ανησυχία την προηγούμενη εβδομάδα, πυροδοτώντας ένα μεγάλο sell off στα χρηματιστήρια με αιχμή του δόρατος τον τραπεζικό τομέα. 

Tην ίδια στιγμή οδήγησε το επενδυτικό καταφύγιο του χρυσού σε άνοδο πάνω από 2% την Παρασκευή. (σ.σ: Eπίσης πάνω από 2% ήταν και η άνοδος για το ασήμι). 

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, ο χρυσός μετά τον τριπλό πάτο πέριξ των 1644 δολαρίων/ουγγιά από τον Οκτώβριο του 2022, έχει ξεκινήσει μια ανοδική κίνηση με υψηλό τα 1959 δολάρια/ουγγιά και αν και έδειξε σαφή αδυναμία να κινηθεί προς τα υψηλά του 2022, έδωσε διπλή επιβεβαίωση του 90αρη σε εβδομαδιαία βάση ως στήριξη.

Παρά τα σκαμπανέβασματα, ο χρυσός το 2022 και από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής και το 2023 έχει έναν σταθερό αγοράστη, τις Κεντρικές Τράπεζες. 

Οι Κεντρικές Τράπεζες το 2022 σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ όσον αφορά τις καθαρές αγορές χρυσού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, συνεχίζουν ακάθεκτες την ίδια τακτική και το 2023, προσθέτοντας μόνο τον Ιανούαριο άλλους 77 τόνους στα αποθέματά τους σε χρυσό.

Τουτέστιν, σχεδόν διπλασίασαν τις αγορές τους σε σχέση με εκείνες του Δεκεμβρίου αλλά και υπερέβησαν κατά πολύ τους μηνιαίους ανώτατους όγκους αγορών των τελευταίων 10 μηνών.

Ποιοι αγοράζουν χρυσό

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας η οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ανεξέλεγκτες πληθωριστικές πιέσεις, ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής το 2022 και συνέχισε να προσθέτει χρυσό στα αποθέματά της, αγοράζοντας επιπλέον 23 τόνους τον πρώτο μήνα του έτους, φτάνοντας τους 565 τόνους χρυσού.

Η Κίνα ανέφερε τον Ιανουάριο άλλη μια αύξηση 14,9 τόνων στα αποθέματά της σε χρυσό, ενώ μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου είχε προσθέσει ποσότητα πέριξ των 62 τόνων. 

Ας μείνουμε όμως λίγο περισσότερο στην Κίνα.

Η κινεζική κεντρική τράπεζα συσσώρευσε 1.448 τόνους χρυσού μεταξύ 2002 και 2019, ενώ σχεδόν για 3 χρόνια σταμάτησε να δημοσιοποιεί στοιχεία, με τους περισσότερους αναλυτές να εικάζουν ότι όλα αυτά τα χρόνια συνεχίστηκαν οι κινεζικές αγορές, προκειμένου να μειωθεί η έκθεση της χώρας στο δολάριο. Εικάζεται μάλιστα ότι η Κίνα κρατά εκτός βιβλίων ένα μέρος αυτών των μη δημοσιοποιημένων αγορών. 

Η Κίνα ξεκίνησε να δημοσιοποιεί και πάλι στοιχεία για τις αγορές της σε χρυσό από τον Νοέμβριο του 2022. Στο τέλος του 2022 τα επίσημα αποθέματα της έφτασαν τους 2.011 τόνους και στα τέλη Ιανουαρίου τους 2.025 τόνους. 

Σύμφωνα με τα «πηγαδάκια» μάλιστα των αγορών, η Κίνα πουλάει συστηματικά αμερικανικά ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ την ίδια στιγμή αγοράζει μεγάλες ποσότητες χρυσού. 

Αυτές οι «πληροφορίες» πυροδοτούν κατά καιρούς φόβους ότι η Κίνα θα «οπλοποιήσει» τη συμμετοχή της στο αμερικανικό χρέος, ειδικά αν οι ΗΠΑ θελήσουν να επέμβουν κάποια στιγμή στη σχέση της Κίνας με τη Ταϊβάν. 

Αν και οι ανησυχίες σχετικά με την πώληση του χρέους των ΗΠΑ από την Κίνα δεν είναι ανυπόστατες, ως στήλη πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο σενάριο από ένα σημείο και μετά θα εγκυμονούσε μεγάλους κινδύνους και για την Κίνα. 

Ως εκ τούτου, μόνο ως ένα σημείο πιστεύουμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης.

Ας μην ξεχνάμε ότι Κίνα εστιάζει στην ανάπτυξη με εξαγωγές για να βοηθήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Για να διατηρήσει χαμηλές τις τιμές των εξαγωγών της, η Κίνα πρέπει να διατηρήσει το νόμισμα της χαμηλά σε σύγκριση με το δολάριο ΗΠΑ. Τουτέστιν, για πολλά χρόνια η Κίνα αγοράζει αμερικανικά ομόλογα για να βοηθήσει στη μείωση της αξίας του νομίσματός της και να κάνει λιγότερο ακριβές τις εξαγωγές της για τους ξένους αγοραστές. Είναι άλλωστε ο δεύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους μετά την Ιαπωνία.

Αν λοιπόν αντιστραφεί αυτή η πρακτική, από ένα σημείο και μετά η κινεζική οικονομία θα υποφέρει. 

Παρά ταύτα, αν σκεφτούμε ότι τον Ιανουάριο του 2021 η Κίνα κατείχε 1.095 τρις δολάρια αμερικανικού χρέους, τον Αύγουστο του 2022 971,8 δις δολάρια και τον Νοέμβριο του 2022 870 δις δολάρια, το παρακάτω διάγραμμα της Statista υποδεικνύει μια ήπια δυναμική του σεναρίου που ακούγεται στα «πηγαδάκια» της αγοράς. (σ.σ: Σε επόμενο άρθρο μας θα δούμε που κατευθύνονται τα κινεζικά κεφάλαια και μαντέψτε...δεν ξεφεύγουν της επικράτειας των ΗΠΑ).

Η Κίνα λοιπόν αν και εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων μετά την Ιαπωνία, το απόθεμά της έχει πλέον πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010. Αντίθετα η κατοχή της σε χρυσό βαίνει αυξανόμενη.

Οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού

Πριν την χρηματοπιστωτική ταραχή των τελευταίων ημερών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού προέβλεπε ήδη ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίσουν να αγοράζουν χρυσό καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι πίσω από αυτή την τακτική. Πρώτον, ο χρυσός παραμένει ένα εκ των βασικών επενδυτικών καταφυγίων σε περιόδους κρίσης και δεύτερον, οι ακραίες διακυμάνσεις στα κρυπτονομίσματα είναι θέμα χρόνου να του αποδώσουν ξανά τον βασιλικό τίτλο ως μακροπρόθεσμο μέσο αποθήκευσης αξίας.

Ειδικά την περίοδο που διανύουμε, με τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις αλλά και τους ασύμμετρους γεωπολιτικούς κινδύνους, ο χρυσός είναι από τα λίγα απάγγεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αν και η κατάρρευση των Silvergate και Silicon Valley Bank εστιάζει την επικαιρότητα στα προβλήματα του χρηματοοικονομικού τομέα, δυστυχώς η γεωπολιτική ένταση ακολουθεί και αυτή αύξουσα πορεία.

Πέραν του ρωσοουκρανικού πολέμου, οι ανησυχίες για μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν συνεχίζουν να εντείνονται, με το Πεκίνο να θεωρείται πλέον ύποπτο για συμμετοχή στην καταστροφή ορισμένων από τα υποθαλάσσια καλώδια Διαδικτύου του νησιωτικού έθνους. Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο και σταθερά αυξανόμενης δυναμικής γεωπολιτικό κίνδυνο για το 2023.

Τι λέει η λογική

Η παγκόσμια οικονομία μέσα στο 2023 κινείται πλέον με καινούργια δεδομένα σε σχέση με το 2022. 

Ο πληθωρισμός επιμένει, οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και οι γεωπολιτικές εντάσεις καλά κρατούν. Νομοτελειακά θα πρέπει να γίνει λοιπόν μια εκ νέου τιμολόγηση των επενδυτικών κινδύνων, κάτι που δεν αποκλείει στο μέλλον να έχουμε και άλλες «καταρρεύσεις», παρεμφερείς με εκείνες της εβδομάδας που μας πέρασε.

Από την άλλη, η ενεργειακή κρίση φαίνεται ότι γίνεται διαχειρίσιμη προς το παρόν, το ενδεχόμενο της ύφεσης ειδικά για την αμερικανική οικονομία δείχνει μάλλον ότι αποφεύχθηκε και η η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας μετά την άρση της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων από το Πεκίνο θα λειτουργήσει ευεγερτικά για την παγκόσμια οικονομία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου του πρόσφατου ράλι των μετοχών, θα μπορούσε να κατοχυρωθεί ένα μέρος των κερδών, ειδικά στα πιο ριψοκίνδυνα περουσιακά στοιχεία και να επενδυθεί σε περουσιακά στοιχεία που δεν επωφελήθηκαν από το πρόσφατο ράλι. 

Αν δε τα στοιχεία αυτά έχουν τον χαρακτήρα του επενδυτικού καταφυγίου, τόσο το καλύτερο.

Ο χρυσός είναι ένα καλό εργαλείο διαφοροποίησης τέτοιες περιόδους. Ας μην πάμε μακριά, οι τιμές του χρυσού διατηρήθηκαν αρκετά καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 Από την 1η Φεβρουαρίου έως την 1η Απριλίου 2020, ο S&P 500 υποχώρησε 23% ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε λιγότερο από 0,1%.

Η ζήτηση για χρυσό πρωτίστως από τις Κεντρικές Τράπεζες όπως είδαμε στην αρχή του άρθρου, αλλά και από επενδυτές, κοσμηματοπωλεία και εταιρείες τεχνολογίας αυξάνεται επίσης. Μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η παγκόσμια ζήτηση χρυσού αυξήθηκε κατά 28% σε ετήσια βάση. 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.