Πόσο κοντά είμαστε σε μια σοβαρή διόρθωση - Το τεχνικό σήμα που θα κρίνει τα πάντα

Πόσο κοντά είμαστε σε μια σοβαρή διόρθωση - Το τεχνικό σήμα που θα κρίνει τα πάντα

Tέλη Ιουλίου ασχοληθήκαμε εκτενώς με τους λόγους για τους οποίους είναι πιθανή μια ανατροπή του ρυθμού ανάπτυξης κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το συμπέρασμα του άρθρου ήταν: Οι διαταραχές της παραγωγής συνεχίζονται λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, σε πολλά μεγάλα εμπορικά λιμάνια η κατάσταση εξακολουθεί να είναι χαοτική είτε λόγω της πανδημίας είτε λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ πολλές εταιρείες αναγκάζονται να κλείσουν γραμμές παραγωγής λόγω έλλειψης προσωπικού ή πρώτων υλών ή και των δύο.

Οι διαταραχές στην παραγωγή και τον ανεφοδιασμό της αγοράς, σε συνδυασμό με την έξαρση της πανδημίας σε πολλές περιοχές και τη στασιμότητα των εμβολιαστικών προγραμμάτων στην ουσία έχουν εμβολίσει τις προσδοκίες για την ταχεία έξοδο των οικονομιών από την κρίση της πανδημίας».

Είχαμε όμως ξεκαθαρίσει ότι «...για άλλη μια φορά και προς τέρψη των επενδυτών οι αγορές πιθανότατα να διαχωρίσουν την πορεία τους από το οικονομικό γίγνεσθαι, αρκεί να πάρουν από τους αξιωματούχους της Fed την εγγύηση ότι θα συνεχιστεί η υποστηρικτική νομισματική πολιτική.

Άλλωστε οι μέχρι τώρα εταιρικές επιδόσεις εξακολουθούν να δίνουν αέρα στα πανιά της επενδυτικής ψυχολογίας, καθώς κινούνται υψηλότερα από τις προβλέψεις…

Υπόψιν όμως ότι πρόκειται για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου. Πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί τόσο υψηλά ο πήχης το γ' τρίμηνο, βάση της πορείας που έχουν πάρει τα επιδημιολογικά δεδομένα και του πληθωρισμού, ο οποίος αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από επίμονος;»

Τρεις εβδομάδες αργότερα, και μετά τα εντυπωσιακά πράγματι νέα υψηλά των αγορών, οι Οίκοι αρχίζουν ένας να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη επί τα χείρω.

H Goldman Sachs για παράδειγμα σε νέο σημείωμα της προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος της μετάλλαξης Δέλτα στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό αποδεικνύεται μεγαλύτερος από ότι περίμενε. Για το λόγο αυτό προχώρησε σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, στο 5,5% από το 8,5% που ήταν η προηγούμενη αναθεώρηση της και από το 9,5% που ήταν η αρχική της εκτίμηση.

Η Bank of America επίσης προχώρησε σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τους ρυθμούς ανάπτυξης του γ τριμήνου, τους οποίους πλέον αναμένει πέριξ του 4,5% από την αρχική πρόβλεψη για 7%. Αναφέρθηκε κυρίως στα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις - υποχώρησαν κατά 1,1% έναντι 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές - αλλά και στα χαμηλά δεκαετίας του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Πολλά μακροοικονομικά στοιχεία συνηγορούν με αυτή την εικόνα. Τα στοιχεία που βγήκαν χτες για παράδειγμα από τη Federal Reserve of Philadelphia, επιβεβαίωσαν τους φόβους για επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα στη Φιλαδέλφεια τον Αύγουστο σημείωσε αναπάντεχη πτώση σε σχέση με τον Ιούλιο. Μάλιστα πρόκειται για τον τέταρτο διαδοχικό μήνα πτώσης.

Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε τον τρέχοντα μήνα στις 19,4 μονάδες από τις 21,9 μονάδες που είχε διαμορφωθεί τον Ιούλιο, ενώ οι εκτιμήσεις σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν νέα ενίσχυση του δείκτη, στις 23 μονάδες.

Το πραγματικό αγκάθι για την πορεία μας εφεξής


Οι περισσότεροι αναλυτές εστιάζουν κυρίως στο ενδεχόμενο να είμαστε κοντά σε ποσοτική σύσφιξη από τη FED - την επόμενη εβδομάδα ίσως να έχουμε κάποια επίσημη ανακοίνωση στο ετήσιο συμπόσιο νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ ή στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο - και στο ενδεχόμενο να πληγεί εξαιτίας της πανδημίας εκ νέου η ζήτηση.

Όμως η πλευρά της προσφοράς είναι ενδεχομένως αυτή που θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο πρόβλημα τους αμέσως επόμενους μήνες, ακόμα και αν είμαστε τυχεροί και γίνει το θαύμα το κύμα της Covid 19 να μην είναι τόσο σφοδρό όσο φοβόμαστε.

Αρκεί να δούμε την πορεία των αποθεμάτων σε πάρα πολλές εταιρείες κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση και να διατηρήσουν την κερδοφορία τους πολλές εταιρείες χρησιμοποίησαν τα αποθέματα τους και έχουν εισέλθει στο γ τρίμηνο με ελάχιστα αποθέματα. Εν τω μεταξύ οι τιμές από τις πρώτες ύλες και τα ανταλλακτικά έως τα ναύλα ίπτανται, ενώ η παράλυση των εφοδιαστικών αλυσίδων συνεχίζεται. Ακόμα και αν οι νέες παραγγελίες παραμείνουν στα ύψη λοιπόν, ένας σεβαστός αριθμός επιχειρήσεων δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει καθώς η παραγωγική τους δυναμική είναι αποδεκατισμένη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγες ημέρες η Volkswagen ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστεί να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών και αναμένει καλώς εχόντων των πραγμάτων η κατάσταση να βελτιωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Για τους ίδιους λόγους η Toyota ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τη διεθνή παραγωγή για τον Σεπτέμβριο κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο.

Αλλά ας μην πάμε μακριά, αρκεί να δει κανείς τις λεπτομέρειες που έδωσαν κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου στους αναλυτές πολλές ελληνικές επιχειρήσεις όπως για παράδειγμα η Παπουτσάνης ή η Jumbo, για να καταλάβει ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η διατήρηση των ναύλων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η αύξηση του κόστους ενέργειας σε συνδυασμό με το ροκάνισμα των αποθεμάτων θα επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργική κερδοφορία αρκετών εταιρειών.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ.Βακάκης: «O συνδυασμός της διαταραγμένης τροφοδοτικής αλυσίδας και της ταχύτατης διάδοσης του ιού Covid 19 με τη μετάλλαξη Δέλτα, δημιουργεί ένα περιβάλλον οπού μετά βεβαιότητας, καθιστά το 2021, μια ακόμα χαμένη χρονιά, όσον αφορά την κερδοφορία πάντα συγκρινόμενη με το 2019».

Το τεχνικό σήμα των αγορών


Όπως έχουμε ξαναπεί, οι αγορές ως επί το πλείστον είναι αποστασιοποιημένες από το οικονομικό γίγνεσθαι και επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τις εκτιμήσεις για την νομισματική πολιτική.

Στον απόηχο των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη και τα οποία άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας ακόμα και από φέτος, μήπως οι αγορές αυτή τη φορά συντονιστούν με τα μακροοικονομικά στοιχεία;

Μέχρι το συμπόσιο νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole και πολύ περισσότερο την επόμενη συνεδρίαση της Fed όπου θα βγάλουμε ένα πιο συγκεκριμένο συμπέρασμα για το τι «μέλλει γενέσθαι» όσον αφορά το tapering, υπάρχει ένας «προδότης».

Για άλλη μια φορά η μητέρα των αγορών, ο S&P500, θα δείξει το δρόμο. Αν η διόρθωση ολοκληρωθεί πέριξ του σύνηθες -3,5% από τα υψηλά και επανακτηθούν άμεσα οι 4454 μονάδες, τότε για άλλη μια φορά θα πρόκειται για τεχνική ανάσα.

Αν όμως δούμε ότι χάνεται η ζώνη των 4320-4336 μονάδων και εν συνεχεία οι 4250 μονάδες, τότε μια αλλαγή σκηνικού είναι πολύ πιθανή.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.