Πώς «έσκασε» η μεγαλύτερη τράπεζα κρυπτονομισμάτων

Πώς «έσκασε» η μεγαλύτερη τράπεζα κρυπτονομισμάτων

H κρυπτοτράπεζα Celsius ξεκίνησε διαδικασία ένταξης της στο άρθρο 11 για προστασία της από πιστωτές, μετά από έναν μήνα κλυδωνισμών. Πρόκειται για μία ακόμα χρεοκοπία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το Celsius Network, η μεγαλύτερη κρυπτοτράπεζα με περισσότερα από 25 δισ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση, ήθελε να φέρει ένα καινοτόμο μοντέλο στην αγορά. Προσέφερε το 80% των εσόδων της πίσω στους πελάτες, και 20% που θα χρησιμοποιούνταν για τη βιώσιμη ανάπτυξη της. 

Ο ιδρυτής της, Alex Mashinsky με πολλές περγαμηνές (ιδρυτής της τεχνολογίας VOIP) με τρία unicorn startups και πενήντα πατέντες ήταν από τα πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της αγοράς κρυπτονομισμάτων, κηρύσσοντας τον πόλεμο έναντι των συστημικών τραπεζών. Από το 2019 μέχρι και την πρόσφατη κατάρρευση, το Celsius πρόσφερε επιτόκια σε όσους δάνειζε της τάξης 8-15%. Επιτόκια που μαρτυρούσαν το ρίσκο και όπως αποδείχτηκε δεν ήταν βιώσιμα μόλις άλλαξε το πρόσημο της αγοράς και πολλά κρυπτονομίσματα κατέρρευσαν σε μία νύχτα και άλλα έχασαν περισσότερο από 50% της αξίας τους, ενώ πολλές θέσεις δεν ήταν άμεσα ρευστοποιήσιμες.

Το Celsius Network παρέχει πρόσβαση στους επενδυτές σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και με όρους που δεν είναι διαθέσιμοι μέσω συμβατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στον πυρήνα του, η λογική του Celsius Network ήταν απλή: παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κάνοντας ό,τι είναι καλύτερο για την κοινότητα, όχι για τους μεσάζοντες. Το Celsius Network στόχευε να επιστρέφει το 80% όλων των κερδών του στους χρήστες με τη μορφή ανταμοιβών και ελκυστικών επιτοκίων αποταμίευσης. Το Celsius Network βεβαίωνε τους καταθέτες στην εξασφάλιση των δανείων κρυπτονομισμάτων και στην άμεση αναθεώρηση, προστατεύοντας έτσι τα κεφάλαια που δάνειζε στους επενδυτές.

Τις προηγούμενες ημέρες που ακολούθησαν τις ειδήσεις πως το Celsius Network αντιμετωπίζει προβλήματα και έλλειψη κεφαλαίων των πιστωτών του , που υπολογίζονται περίπου σε 2.000.000 ιδιώτες μικροεπενδυτές κρυπτονομισμάτων, βγήκαν στην επιφάνεια καταγγελίες πως η ψηφιακή κρυπτο-τράπεζα λειτουργούσε ως πυραμίδα και δεν προσπάθησε ποτέ να διορθώσει την κατάσταση προσφέροντας πιο βιώσιμα επιτόκια. Και αυτό γιατί το bank run θα επιβεβαίωνε την τρύπα στους ισολογισμούς της.

Το Celsius Network διέκοψε τις αναλήψεις τον περασμένο μήνα, και έγινε η πρώτη από πολλές εταιρείες που το έκαναν εν μέσω αυτού του bear market.

Η KeyFi Inc., μια εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, μήνυσε το Celsius επειδή δεν τήρησε τις «συμβατικές υποχρεώσεις», ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία δεν της κατέβαλε «εκατομμύρια δολάρια». Ο Jason Stone, ο ιδρυτής της KeyFi, βασικά ισχυρίστηκε ότι η Celsius δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις και έτσι έλαβε δάνειο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από το Tether (κάτι που επιβεβαιώνεται) και χρησιμοποίησε τα κεφάλαια νέων πελατών για να αποπληρώσει παλιούς πελάτες. Αυτός ο τελευταίος ισχυρισμός είναι ιδιαίτερα καταδικαστικός,  υποδηλώνοντας την λειτουργία σχήματος  «πυραμίδας».

Ο όρος «Σχήμα Πόντσι» (Ponzi Scheme) αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών. Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές.

  • Η KeyFi και η Celsius συνήψαν μια ανεπίσημη συμφωνία σύμφωνα με την οποία η KeyFi θα ενεργεί ως διαχειριστής επενδύσεων για το Celsius, χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια των πελατών της Celsius.
  • Ο Jason Stone ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε ότι το Celsius «δεν διατηρούσε βασικούς ελέγχους ασφαλείας».
  • Οι εταιρείες επισημοποίησαν αυτή τη συμφωνία μέχρι το τέλος του 2020. Σύμφωνα με αυτήν, ο Stone θα λάμβανε το 50% των καθαρών κερδών από τα κέρδη που θα αποκόμιζε για το Celsius μέχρι το 2022.
  • Ο Jason Stone καταγγέλλει πολλά περιστατικά όπου η αποτυχία της ομάδας διοίκησης του Celsius να εκτελέσει βασική λογιστική, έθεσε σε κίνδυνο τα κεφάλαια των πελατών. Ένα τέτοιο παράδειγμα περιελάμβανε την λανθασμένη καταγραφή ορισμένων πληρωμών που οφείλονταν σε πελάτες, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μην καταλάβαινε καν πώς ή γιατί χρωστούσε.
  • Σύμφωνα με τον Stone, το Celsius απέτυχε επίσης να αντισταθμίσει σωστά την αστάθεια της αγοράς, επομένως ένα κέρδος από χαρτί σε δολάρια ΗΠΑ μπορεί να μην ήταν πραγματικό κέρδος, μόλις μετατραπεί πίσω σε κρυπτονομίσματα για την διανομή στους πελάτες- καταθέτες.

«Αντιμετωπίζοντας μια κρίση ρευστότητας, το Celsius άρχισε να προσφέρει διψήφια επιτόκια για να δελεάσει νέους καταθέτες, τα κεφάλαια των οποίων χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή προηγούμενων καταθετών και πιστωτών. Έτσι, ενώ το Celsius συνέχιζε να διαφημίζεται ως μια διαφανής και καλά κεφαλαιοποιημένη κρυπτοτράπεζα, στην πραγματικότητα, είχε μετατραπεί σε σχήμα Ponzi», αναφέρει η αγωγή.

Ακόμη και όταν ξετυλίγεται αυτή η υπόθεση, το Celsius έχει μεγάλα ανοίγματα σε αποκεντρωμένα πρωτόκολλα δανεισμού.