Του Απόστολου Σκουμπούρη
Συνεδρίαση μερικής αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων αλλά και κατοχύρωσης των βραχυχρόνιων κερδών είναι η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να πιστοποιεί τη νευρικότητα και την αδυναμία να βρει momentum, παρά το γεγονός της αναβάθμισης κατά δύο βαθμίδες από τη Moody's.
Παρ' ότι χθες έγινε προσπάθεια ξεμπλοκαρίσματος της αγοράς και φυγής από την εσωστρέφεια των πολιτικών αντεγκλήσεων, εντούτοις και σήμερα η αγορά επιβεβαιώνει ότι… νοσεί, έχοντας αρκετά βαρίδια να διαχειριστεί.
Όσο κι αν οι αναβαθμίσεις είναι προεξοφλημένες, όπως έδειξε η προ ημερών από τον οίκο Fitch, το γεγονός ότι η τωρινή της Moody's ήρθε απρόσμενα, ήταν κατά δύο βαθμίδες, άρα θα μπορούσε να δώσει κάποια βραχυχρόνια δυναμική στην αγορά.
Όπως επισημάναμε και χθες, αν υπήρχε τέτοια αναβάθμιση δύο βαθμίδων σε διαφορετικό πολιτικό timing, σε διαφορετική γεωστρατηγική συγκυρία με λιγότερη εσωστρέφεια και περισσότερη πολιτική ηρεμία, το χρηματιστήριο (όπως και κάθε χρηματιστήριο) θα αντιδρούσε πολύ πιο έντονα ανοδικά.
Η εικόνα όμως της αγοράς και σήμερα μαρτυρά ότι οι επενδυτές δεν αισθάνονται ασφαλείς στην ελληνική αγορά, η πολιτική «τοξίνη» έχει κυριεύσει τα πάντα, ενώ φαίνεται πως οι πωλητές – πιθανότατα – γνωρίζουν κάτι περισσότερο για την αγορά.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην αγορά, πάντα προεξοφλεί κάτι, οπότε κάθε κίνηση και κάθε πρόσημο, θετικό ή αρνητικό, έχει να… δείξει κάτι.
Και όλα αυτά, παρ' ότι χθες υπήρξε ένα μίνι ξεμπλοκάρισμα, με σημαντική άνοδο στις τραπεζικές μετοχές, βελτίωση της τεχνικής εικόνας γενικότερα, αλλά και σημαντική αύξηση του τζίρου, έστω και αν το 32% ήταν πακέτα.
Χθες έγιναν 24 πακέτα στην αγορά, με τη συνολική τους αξία να φτάνει στα 22,53 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 32,37% του συνολικού τζίρου της αγοράς που συνολικά ανήλθε στα 71 εκατ. ευρώ και ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων.
Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για κινήσεις διαχειριστών που αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους θέσεις και επιλογές, όταν αλλάζει – κομβικά – το προφίλ ρίσκου μιας οικονομίας και μιας αγοράς.
Τα μεγαλύτερα πακέτα έγιναν στη μετοχή του Υγεία όπου άλλαξε χέρια το 3,3% των μετοχών του στα 0,69 ευρώ, ενώ σημαντικό πακέτο αξίας 3,84 εκατ. ευρώ έγινε και στην Τιτάν.
Εν μέσω αυτών των συνθηκών και με την αγορά – λόγω της αβεβαιότητας – να αδυνατεί να βρει momentum, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 840 μονάδες με πτώση 0,57%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε πεσμένο σε σχέση με χθες τέμπο.
Στο χώρο του Large Cap ανοδικά κινούνται μόνο οι Lamda Development +2,23%, καθώς το ΣτΕ έδωσε το πράσινο φως για την επένδυση στο Ελληνικό, η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύεται κατά 1,90%, η ΔΕΗ +1,22%, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.
Από εκεί και πέρα, πιέσεις άνω του 1% δέχονται μετοχές όπως ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Folli Follie, Jumbo, Εθνική Τράπεζα, Τιτάν και Eurobank.
Ήπιες και χωρίς στίγμα είναι οι κινήσεις των επενδυτών στο χώρο του Mid Cap με την εικόνα να είναι μεικτή. Ανοδικά διαπραγματεύονται οι Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Intracom, Attica Bank και Πλαίσιο, ενώ πτωτικά κινούνται οι MIG, Υγεία, J&P Άβαξ, Νηρέας και Ικτίνος.
Στην ευρύτερη αγορά, κάποια μικρή κινητικότητα παρατηρείται σε μετοχές όπως ΑΕΓΕΚ, CPI, Σελόντα, Επίλεκτος, F. G. Europe και Κέκροπας. Στο σύνολο της αγοράς πάντως, παρά το αρνητικό πρόσημο του Γ.Δ. υπάρχει ισορροπία, καθώς 46 μετοχές ενισχύονται έναντι 45 που υποχωρούν.