Ποιοι κλάδοι θα παίξουν «άμυνα» στο αρνητικό σεναριο και ποιοί «επίθεση» στο θετικό

Ποιοι κλάδοι θα παίξουν «άμυνα» στο αρνητικό σεναριο και ποιοί «επίθεση» στο θετικό

Την Παρασκευή ο φόβος κυρίευσε τις αγορές μετά την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης που βαπτίστηκε  «Omicron» από τον ΠΟΥ και που οι ανησυχίες για την εξέλιξή της οδήγησαν ειδικά τις μετοχές της ταξιδιωτικής βιομηχανίας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Ενδόμυχες σκέψεις για ενδεχόμενα νέα lockdown και αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στον καινούργιο «επισκέπτη»  γεγονότα που θα επέφεραν προβλήματα στην παγκόσμια ανάπτυξη, ολοκλήρωσαν την εβδομάδα στις χρηματαγορές στο βαθύ κόκκινο. 

Όπως συνήθως συμβαίνει με την πάροδο του Σαββατοκύριακου και με νέες μαρτυρίες κυρίως από την Νότια Αφρική λείαναν την διάθεση επιθετικών πωλήσεων  στις μετοχικές αξίες με αποτέλεσμα την εμφάνιση θετικών προσήμων την εβδομάδα που ξεκίνησε. 

Στη συγκεκριμένη φάση και μέχρι η επιστήμη αποφανθεί περί της μεταδοτικότητας του ιού καθώς και της νόσησης ήπιας ή βαρύτερης που μπορεί να επιφέρει, η  ψυχολογία θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο στις επενδυτικές αποφάσεις και επομένως αναμένεται περίοδος υψηλής μεταβλητότητας  και έντονων διακυμάνσεων.

Οι διεθνείς Οίκοι, εξυφαίνουν  σενάρια ευμενέστερα ή δυσμενέστερα ανάλογα με τις πληροφορίες για την επίδραση του νέου στελέχους στην παγκόσμια υγεία και συνεπώς και στην παγκόσμια οικονομία. Οι δε χώρες κυρίως του Δυτικού κόσμου έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τις μετακινήσεις κυρίως για ανθρώπους που προέρχονται από τις χώρες της Νότιας Αφρικής.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η αντίδραση υπήρξε αξιόλογη ( +1,44%) με καλό τζίρο στα 68,2 εκατ. ευρώ, αλλά πάντως σαφώς μειωμένο από αυτόν της Παρασκευής. Τα προβλήματα του ενεργειακού κόστους εξακολουθούν να παραμένουν , όπως και αυτά της εφοδιαστικής αλυσίδας  και τα να δεδομένα συνηγορούν στο ότι  ο συναισθηματικός μηχανισμού του φόβου θα είναι κυρίαρχος το επόμενο διάστημα. 

Από την άλλη παρ΄ότι η δημοσίευση ή αναφορά στα αποτελέσματα του εννεαμήνου δεν έχει ολοκληρωθεί από τις εισηγμένες, όλα δείχνουν βελτίωση μεγεθών κυρίως στην ενίσχυση του κύκλου εργασιών στο γ΄ τρίμηνο, αύξηση των λειτουργικών κερδών  και ιδιαίτερη κινητικότητα σε κλάδους όπως ο τουρισμός, αυτός της εμπορίας πετρελαιοειδών και διύλισης  και φυσικά  των μεταλλουργικών εταιρειών. Μικρές και μεγάλες της πληροφορικής εκτόξευσαν τζίρο και βελτίωσαν λειτουργικά κέρδη, χωρίς να ξεχνάμε και τις εξαγορές στο κλάδο, που συντηρεί μεγάλες προσδοκίες  για τα επόμενα χρόνια.

Επομένως, δεδομένων των συνθηκών και με την παραδοχή ότι οι ελληνικές μετοχές  διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές,  το θέμα που προκύπτει είναι ποιοι κλάδοι θα μπορούσαν να έχουν αμυντική διάσταση εάν το νέο στέλεχος προκαλέσει προβλήματα συνέχειας της πανδημίας αλλά και ποιοι κλάδοι θα επιδείξουν επιθετική συμπεριφορά στο ενδεχόμενο που οι πληροφορίες από το μέτωπο επιστήμης θα είναι καθησυχαστικές. 

Μετοχές των κυκλικών κλάδων όπως ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος, η Μότορ ΄Οιλ και μετοχές της ενέργειας θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντίδοτο στο δυσμενές σενάριο, όπως άλλωστε και μετοχές που σχετίζονται με τις προφυλάξεις  της πανδημικής περιόδου όπως ο Σαράντης, τα Πλαστικά Θράκης, ο Παπουτσάνης.  Στο θετικό σενάριο, που θα αποτελέσει και διαβατήριο εξόδου από τη στενωπό, κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες πληροφορικής και κλάδοι που θα ωφεληθούν τα μέγιστα από το επερχόμενο Ταμείο Ανάκαμψης θα οδηγήσουν την κούρσα μαζί με τις τράπεζες που θα έχουν πρωτεύοντα ρόλο στη διανομή πόρων και βρίσκονται στην τελική ευθεία για μείωση σε μονοψήφιο αριθμό των «κόκκινων» δανείων εντός του 2022.

Ο σχηματισμός οκτάμηνης συσσώρευσης συνεχίζεται με στόχο τις 930 μονάδες στα υψηλά και τις 830 μονάδες στα χαμηλά. Ο δείκτης προσπαθεί να αντιδράσει από το πλέγμα των δυο κινητών μέσων όρων 200 ημερών, με επόμενο στόχο τις 880 μονάδες και το gap καθοδικής διαφυγής ( 909,07-905,85 μονάδες). Οι 852 μονάδες αποτελούν ισχυρή στήριξη , όπως και οι 830 μονάδες των χαμηλών της φετινής πολύμηνης συσσώρευσης.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάσει ο μεγάλος δείκτης FTSE που προσπαθεί  να απομακρυνθεί από τις 2074 μονάδες  και να προσπελάσει το πλέγμα των δυο κινητών 200 ημερών που εμποδίζει την αντίδραση. Στόχος της αντίδρασης το καθοδικό gap ( 3181.03-2165.63 μονάδες)  και η υπέρβαση των 2170 μονάδων.  Οι 2035 μονάδες συνιστούν σημαντική στήριξη, που εάν χαθεί θα οδηγήσει τον δείκτη στην ζώνη στήριξης 1974-1985 μονάδων.