Άνοδος στο πετρέλαιο - Πτωτικά το φυσικό αέριο

Άνοδος στο πετρέλαιο - Πτωτικά το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς έχουν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ότι η ζήτηση από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, θα καταγράψει άνοδο. 

Μετά από μια εβδομαδιαία πτώση της τάξεως του 8%, η τιμή για το Brent διαμορφώνεται στα 80,48 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 0,63%. Το αμερικανικό αργό (WTI) σημειώνει άνοδο 0,30%, στα 73,61 δολάρια το βαρέλι.

Ενώ οι φόβοι ύφεσης κυριάρχησαν στην αγορά την περασμένη εβδομάδα, την Κυριακή ο επικεφαλής  του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε ότι η ανάκαμψη της Κίνας παραμένει κινητήρια δύναμη για τις τιμές του πετρελαίου.

Ο ΔΟΕ αναμένει ότι η μισή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος θα προέλθει από την Κίνα, όπου Μπιρόλ είπε ότι ήδη έχει παρατηρηθεί αύξηση στην ζήτηση καυσίμων για αεροπλάνα (jetfuel).

Ανάλογα με το πόσο ισχυρή θα είναι αυτή η ανάκαμψη, πρόσθεσε ο Μπιρόλ,  ο OPEC+ ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσει την απόφασή του να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στους επόμενους μήνες του 2023.

«Εάν η ζήτηση αυξηθεί πολύ έντονα, λόγω ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας, τότε θα χρειαστεί, οι χώρες του OPEC+  να επανεξετάσουν την πολιτική τους σε ό,τι αφορά την παραγωγή ανέφερε ο Μπιρόλ στο Reuters.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα υψηλότερα επιτόκια είναι πιθανό να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της ζήτησης καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, αυτή διαμορφώνεται σε επίπεδα αρκετά κοντά στα χαμηλά δωδεκαμήνου, στο επίπεδο των 57,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας πτώση 0,905%. 

Ο, μέχρι σήμερα, σχετικά, ήπιος χειμώνας σε συνδυασμό με τα αυξημένα αποθέματα φυσικού αερίου στις αποθήκες της Ευρώπης αλλά και οι ροές LNG από όλο τον κόσμο κρατούν, σταθερά,  σε χαμηλά επίπεδα, τις διακυμάνσεις στις τιμές.