Παγκόσμια πτώση στις αγορές, βαρύ το πλήγμα και το Χ.Α.

Παγκόσμια πτώση στις αγορές, βαρύ το πλήγμα και το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Έχοντας έτσι κι αλλιώς τους δικούς του ενδογενείς λόγους για τους οποίους πιεζόταν όλο το τελευταίο διάστημα, ήρθε και το παγκόσμιο ξεπούλημα στις αγορές να συμβάλει στο αρνητικό κλίμα και να «γκρεμίσει» χαμηλότερα το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν η 7η πτωτική στις εννέα τελευταίες και αυτό μαρτυρά την κατάσταση στην αγορά, η οποία δεν αντέδρασε ανοδικά τελευταία, ακόμη και σε ημέρες που οι διεθνείς αγορές έβγαλαν αντίδραση. Βεβαίως, κεντρικός καταλύτης για το σημερινό ξεπούλημα ήταν η μεγάλη πτώση διεθνώς.

Οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου περί ωφέλιμων εμπορικών πολέμων, βγάζουν από τη… νιρβάνα και την όποια ισορροπία όλο το χρηματιστηριακό σύστημα, που πρωτύτερα είχε μάθει να κινείται σε γνωστές νόρμες και γνώριμες… πεπατημένες.

Οι όψιμες πολιτικές προστατευτισμού και περιχαράκωσης των οικονομικών και του παγκόσμιου εμπορίου, όπως η επιβολή δασμών στις εισαγωγές Χάλυβα και Αλουμινίου στην Αμερική, οπωσδήποτε θα αλλάξουν τα δεδομένα ίσως σε βαθμό που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε.

Το που θα καταλήξει αυτή η ιστορία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, όμως η αλήθεια είναι ότι το παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα από τις αρχές Φεβρουαρίου έχει διαταραχθεί, παρά τη σημαντική ανάκαμψη που καταγράφηκε το τελευταίο 15ήμερο.

O Dow Jones που μέσα στην εβδομάδα είχε πλησιάσει στις 900 μονάδες τα ιστορικά υψηλά του, ήτοι μόλις 3,35% ποσοστιαία διαφορά, πλέον η «ψαλίδα» άνοιξε εκ νέου με τη διαφορά από το ρεκόρ των 26.616 μονάδων να διαμορφώνεται πέριξ των 2.300 μονάδων πλέον.

Παράλληλα, ο δείκτης του σημαντικότερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης, ο Xetra DAX έχει χάσει τις 12.000 μονάδες και έχει κατέλθει στις 11.940 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε τις 7.100 μονάδες, ενώ σημαντικές είναι οι πιέσεις και στον Cac 40 στο Παρίσι.

Μεγάλη πτώση στο Χ.Α.

Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο που αποτελεί μια μικρή, ρηχή περιφερειακή αναδυόμενη αγορά, δεν ήταν δυνατόν να κινηθεί κόντρα τέμπο. Όμως, η αλλαγή που έλαβε χώρα την Παρασκευή ήταν η μεγάλη αύξηση του τζίρου που έφτασε στα 74,53 εκατ. ευρώ
στοιχείο που δείχνει ότι αποχωρούν κεφάλαια από την αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 813,09 μονάδες με απώλειες 2,16% πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 812,19 μονάδες (-2,26%), ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο υποχώρησε σε ποσοστό 3,68%, κάτι που περιόρισε τα κέρδη το 2018 μόλις στο +1,34%!

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση ήταν ότι σχεδόν όλοι οι δείκτες (κλαδικοί ή κεφαλαιοποίησης) είχαν απώλειες από 2% και πάνω! Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2%, ο Mid Cap έχασε 2,62%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 874,89 μονάδες με πτώση 2,64%, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε νέα χαμηλά διμήνου, έχοντας γυρίσει στα επίπεδα που είχε στα τέλη Δεκέμβρη!

Παράλληλα, και ο FTSE 25 γύρισε σε πτωτική τροχιά το 2018 χάνοντας πλέον 0,64%, ο μόνος από τους κύριους δείκτες που κρατά κέρδη το 2018 είναι ο Mid Cap που ενισχύεται σε ποσοστό 8,12%.
Στο χώρο του Large Cap η εικόνα σχεδόν σ'' όλη τη συνεδρίαση ήταν καθολικά πτωτική, ενώ στο φινάλε ανοδικά διασώθηκε μόνο η Grivalia Properties (+0,43%).

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Σαράντης -5%, ΔΕΗ -4,81%, Viohalco -4,08%, Eurobank -4%, ΟΠΑΠ -3,96%, Lamda Development -3,71%, Folli Follie -3,43%, Εθνική -3,08%, ΕΛΠΕ -3,04%, ΕΧΑΕ -2,55%, ΟΤΕ -2,25%, Τιτάν -2,25%, Aegean Airlines -2,07%, Alpha Bank -1,86%, Πειραιώς -1,86% κ.ο.κ.

Παρόμοια εικόνα και στον Mid Cap όπου πτώση 8,33% είχε η Attica Bankc απώλειες άνω του 4% είχαν μετοχές όπως Ελλάκτωρ, Cenergy Holdings, MIG και J&P Άβαξ, άνω του 3% έχασαν οι Intracom και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ενώ άνω του 2% υποχώρησαν οι Ικτίνος, Intralot, Πλαστικά Θράκης και ΚΛΜ.

Στην ευρύτερη αγορά παρά το κάκιστο κλίμα, υπήρξαν κάποιες μετοχές που έκλεισαν ανοδικά, όπως Yalco, Profile, ΝΕΛ, Κτήμα Λαζαρίδη, Καρέλιας, ΣΙΔΜΑ, Έλτον, Δρομέας, Attica Συμμετοχών, CPI και ΕΚΤΕΡ. Στο σύνολο της αγοράς μόνο 20 τίτλοι έκλεισαν σε θετικό έδαφος έναντι 89 που υποχώρησαν.