Οι «ταύροι» επιστρέφουν με φόντο Πάουελ και πετρέλαιο

Οι «ταύροι» επιστρέφουν με φόντο Πάουελ και πετρέλαιο

Από τη συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα οι αγορές κράτησαν ότι αν και δεν αποκλείεται να αυξηθούν εκ νέου τα επιτόκια στην περίπτωση που  τα πληθωριστικά στοιχεία το απαιτήσουν, εντούτοις για το υπόλοιπο της χρονιάς το πιο πιθανό σενάριο είναι να παραμείνουν  παγωμένα στα τρέχοντα επίπεδα.

Ο Πρόεδρος της Fed τόνισε ότι η νομισματική πολιτική είναι ήδη περιοριστική και είναι γεγονός ότι ο τόνος της ομιλίας του παρέπεμψε  στο ότι είναι πιθανόν ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων  να έχει ολοκληρωθεί, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί επιπλέον αύξηση, αν δεν σημειωθεί η αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού

Το στίγμα που έδωσε η ομιλία του Πάουελ βοήθησε ήδη τις αποδόσεις στην αγορά των ομολόγων να αποκλιμακωθούν σημαντικά, με την αμερικανική δεκαετία να κλείνει την Παρασκευή πέριξ του 4,554%, ενώ το γερμανικό δεκαετές έκλεισε στο 2,655%.  

Για πολλούς αναλυτές λοιπόν η εβδομάδα που μας πέρασε δημιούργησε ένα παράθυρο ευκαιρίας  δίνοντας χρόνο στην οικονομία να αφομοιώσει τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων και στους επενδυτές να εξετάσουν την πορεία των θεμελιωδών εφεξής, χωρίς τον θόρυβο και το άγχος από την άνοδο των αποδόσεων στην αγορά των  ομολόγων. 

Η αλήθεια είναι ότι όπως επισήμανε και ο Μάνος Χατζηδάκης χθες - περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ - για τις επόμενες 38 συνεδριάσεις που απομένουν ως το τέλος του έτους, το τοπίο  θα είναι απελευθερωμένο από το στρες μιας ακόμη αύξησης στο κόστος χρήματος  και πέραν των στοιχείων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο που θα ανακοινωθούν στις  14 Νοεμβρίου,  δεν υπάρχει κάτι που να δημιουργεί την ανησυχία της προσμονής. 

Εκτός φυσικά από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ειδικά στο νέο μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

Όσο δεν εμπλέκεται το Ιράν, οι αγορές «χωνεύουν» το νέο πολεμικό μέτωπο

Όσο η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή απέχει από το να μετατραπεί σε  περιφερειακή σύρραξη μεγαλύτερης εμβέλειας, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές στο τέλος της ημέρας θα «χωνέψουν» και αυτόν τον πόλεμο, όπως ακριβώς συνέβη με τον Ρωσοουκρανικό.

Η χθεσινή αντίδραση τους μάλιστα μετά το διάγγελμα του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Λιβάνου γνωστή με το όνομα Χεζμπολάχ, Χασάν  Νασράλα, μας αποκαλύπτει πόσο πολύ «διψάει» η επενδυτική κοινότητα για μια τέτοια εξέλιξη.

Η ομιλία του Νασράλα είχε αρκετά αμφιλεγόμενα σημεία, των οποίων η «μετάφραση» άπτεται της αισιοδοξίας ή της απαισιοδοξίας του καθενός μας όσον αφορά τις εξελίξεις στον πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

Βλέπετε το διάγγελμα είχε από όλα:  απειλές κατά του Ισραήλ, αλλά και κατά των ΗΠΑ και της Δύσης, μεγαλοστομίες υπέρ της Χαμάς, απόδοση ευθυνών στις ΗΠΑ για τον πόλεμο, ακόμα και  προτροπές στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να συνεργαστούν για να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα. 

Είχε όμως και ουκ ολίγα σημεία στα οποία ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απείλησε με κλιμάκωση του πολέμου, θεωρώντας πως μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι μια «ρεαλιστική πιθανότητα» και η σιιτική τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου «είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα» καθώς πλέον «όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές» και στο τραπέζι. 

Μάλιστα δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η Χεζμπολάχ δεν φοβάται τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, 

Οι αγορές την Παρασκευή αποφάσισαν να δουν μονοδιάστατα το διάγγελμα του Νασράλα, δίνοντας  βαρύτητα  στις δηλώσεις του τύπου ότι προκειμένου να αποτραπεί ένας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος, θα πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών στη Γάζα και αγνοώντας τις δηλώσεις ότι παρά το γεγονός ότι η καθημερινή ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των λιβανικών συνόρων είναι μέτρια, εντούτοις η περαιτέρω κλιμάκωση των επιχειρήσεων στα ισραηλινολιβανέζικα σύνορα είναι μία ισχυρή πιθανότητα. 

Βιάστηκαν οι αγορές να εκλάβουν το γεγονός ότι ο Νασράλα δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τυχόν κινητοποίηση μαχητών ως έμμεση δήλωση ότι δεν προτίθεται για κάτι τέτοιο; Ο χρόνος θα δείξει.

Μέχρι τότε υπενθυμίζουμε ότι ένα καλό βαρόμετρο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή είναι η κίνηση του πετρελαίου. Όσο κινείται κάτω από τα 90 δολάρια/βαρέλι, θα προμηνύεται σχετική νημεμία από το μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Αν το δούμε επιθετικά πάνω από τα 90 δολάρια /βαρέλι, τότε τα πράγματα  πιθανότατα θα δυσκολέψουν, με τον συναγερμό να «χτυπάει κόκκινο» αν το δούμε πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι. 

Τα μάκρο «ψηφίζουν» άνοδο

Όσο απέχουμε από μια περιφερειακή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, οι αγορές θα εστιάζουν περισσότερο στα μακροοικονομικά στοιχεία, ειδικά σε εκείνα που προοιωνίζουν τις τάσεις του πληθωρισμού.

Δείτε την δυνατή ανάκαμψη των δεικτών της Wall Street μετά τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας, τα οποία έδωσαν νέα ώθηση στις εκτιμήσεις ότι ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι η οικονομία πρόσθεσε άλλες 150.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, σημαντικά λιγότερες από την  εκτίμηση των αναλυτών για 180.000 θέσεις εργασίας, κάτι που υπέδειξε σημαντική επιβράδυνση  από τον Σεπτέμβριο, όταν είχαν ανακοινωθεί  297.000 θέσεις, ένα νούμερο που είχε ξεπεράσει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.  

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ο δείκτης ανεργίας σκαρφάλωσε στο 3,9% τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν να παραμείνει αμετάβλητος στο 3,8%, ενώ εξαιρετικά σημαντικό ήταν ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές εμφάνισαν τη μικρότερη ετήσια άνοδο από τα μέσα του 2021, καθώς  αυξήθηκαν 0,2% τον Οκτώβριο, έναντι 4,1% έναν χρόνο νωρίτερα.  

Τα στοιχεία της Παρασκευής εν ολίγοις επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών ότι η αμερικανική αγορά εργασίας αν και αργά,  έχει αρχίσει επιτέλους να επιβραδύνει, καθώς η οικονομία αρχίζει να ενσωματώνει τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed. 

Εντός των επιθυμητών πλαισίων ήταν και τα νέα από τον αμερικανικό κλάδο των υπηρεσιών, υποδεικνύοντας την επιθυμητή επιβράδυνση.

Ο κλάδος των υπηρεσιών λοιπόν αν και  συνέχισε να αναπτύσσεται τον Οκτώβριο, εντούτοις ο ρυθμός του παρέμεινε αδύναμος όπως έδειξαν δύο διαφορετικές έρευνες, εκείνη  της S&P Global - 50,6 μονάδες  τον Οκτώβριο από 50,1 τον Σεπτέμβριο και έναντι αρχικής μέτρησης στις 50,9- και εκείνη του Institute for Supply Management, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης  επιβράδυνε  σε χαμηλό πέντε μηνών στο 51,8 τον Οκτώβριο από 53,6 τον Σεπτέμβριο. 

Είναι σημαντικό ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι περιοριστικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες αρχίζουν σιγά σιγά να  επιφέρουν χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα και παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν σχετικώς ισχυρή στο γ’ τρίμηνο, τουλάχιστον η τάση ενίσχυσης της απασχόλησης αρχίζει σιγά σιγά να αποδυναμώνεται. 

Η εξέλιξη αυτή ήταν και η κινητήρια δύναμη που ώθησε τη Wall την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε χθες, σε δυναμική επαφορά της πάνω από το μέσο κινητό των 200 ημερών.

Η τεχνική εικόνα και τα ζητούμενα της εβδομάδας που μας έρχεται

Η μητέρα των αγορών, ο S&P500  όχι απλά έκλεισε την εβδομάδα πάνω από τη ζώνη των 4250-4270 μονάδων- κινητοί μέσοι των 200 ημερών- αλλά επανέκτησε και τον μέσο κινητό των 50 ημερών, στις 4347 μονάδες, με εκρεμμότητα την κατάκτηση του μέσου κινητού των 90 ημερών  στις 4406 μονάδες. 

Όπως είναι εμφανές στο παρακάτω διάγραμμα, το ζητούμενο για τους ταύρους την επόμενη εβδομάδα είναι η αγορά να σπάσει ανοδικά τη γραμμή τάσης στις 4420 μονάδες, ενώ επουδενί λόγο θέλουμε να δούμε την αγορά κάτω από τις 4240 μονάδες.

Διαφορετικά κινδυνεύουμε να έχουμε μια επανάληψη του Φεβρουαρίου του 2022, όπου η αγορά είχε κρατήσει τον 200άρη της και είχε κάνει μια αντίδραση έως τον κινητό μέσο των 90 ημερών, για να δώσει λίγες ημέρες αργότερα νέα χαμηλά.

Όσον αφορά τον δείκτη βαρόμετρο για την Ευρώπη, τον Dax,  βρήκε σοβαρό ανάχωμα στις 14630-14670 μονάδες  και βαδίζει προς την αντίσταση των 15370 μονάδων, η ανοδική διάσπαση της οποίας θα μας οδηγήσει και στο ζητούμενο της επαναφοράς του πάνω από τις 15650 μονάδες. Μέχρι αυτό το σημείο, η ανοδική ρεβάνς μπορεί να αποδειχθεί μια ανοδική τεχνική αντίδραση και μόνο.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.