Οι εισηγμένες της βιομηχανίας επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της χώρας

Οι εισηγμένες της βιομηχανίας επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της χώρας

Οι εντεινόμενες ανησυχίες στην αρχή της εβδομάδας για την πολιτική των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών το επόμενο έτος, για την διάρκεια του υψηλού ενεργειακού κόστους και για τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις  αποτυπώθηκαν σε μια «μαύρη» Δευτέρα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Δεν μπορούσε να μην ακολουθήσει η ελληνική αγορά, η οποία όμως διαχειρίστηκε πολύ καλά τις πρωινές απώλειες  αφού στο κλείσιμο της συνεδρίασης τις περιόρισαν κατά το ήμισυ, παρουσιάζοντας μια καλύτερη εικόνα από πολλές διεθνείς αγορές.

Ο επαπειλούμενος κίνδυνος της παραλλαγής Οmicron  έχει περιορίσει τη διάθεση ρίσκου αγοράς περιουσιακών στοιχείων τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστούν τεκμηριωμένες έρευνες εκ μέρους της επιστήμης για τον βαθμό νοσηρότητας που προκαλεί η νέα μετάλλαξη. Απότοκο των ανησυχιών και η πτώση του αργού πετρελαίου -6,2% αλλά και οι αναταράξεις στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Tα στατιστικά στοιχεία που στοιχειοθετούν την ανάπτυξη της φετινής χρονιάς μέχρι το εννεάμηνο, που οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην επανάκτηση του τουριστικού ρεύματος , καταδεικνύουν ότι στα ποιοτικά  σημεία το 2021 είχε και άλλους τομείς που διακρίθηκαν με ικανοποιητικές αποδόσεις. Το γεγονός αυτό διεκδικεί την αισιοδοξία ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας θα μπορούσε να μεταβάλλει τη «μονοθεματικότητά» του αναδεικνύοντας και άλλους τομείς με εξαγωγικό προσανατολισμό κυρίως στο χώρο της βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 16,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020, έναντι μείωσης 3,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 10,2%.  Η αύξηση αυτή οφείλεται και στο 14,7% αύξησης του Δείκτη Μεταποίησης λόγω των διψήφιων ποσοστών μεταβολών των κλάδων παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, κατασκευής ειδών ένδυσης, ποτοποιίας, κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού.

Συνακόλουθα και  ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας Οκτωβρίου 2021 εμφάνισε αύξηση 40,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020,  έναντι μείωσης 13,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Σημαντικό το ότι  από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών προήλθε αύξηση κατά 61,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς. 

Σε αυτό το πλαίσιο, βαδίζοντας προς το τέλος της χρονιάς, ας θυμηθούμε τη διαγραμματική πορεία των τριών μεγαλύτερων βιομηχανικών ομίλων της χώρας:

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Η εταιρεία αναμένει  σημαντική αύξηση της κερδοφορίας το τελευταίο τετράμηνο του 2021 και τον διπλασιασμό της το 2022, ενώ λόγω της ισχυρής οικονομικής της θέσης, στοχεύει στη μεγαλύτερη μείωση εκπομπών ρύπων από οποιονδήποτε άλλο παραγωγό αλουμινίου παγκοσμίως. Σύμφωνα με την Edison που ανεβάζει την τιμή –στόχο στα 24 ευρώ, η χρηματοδοτική επάρκεια της ελληνικής εταιρείας, λόγω των ενισχυμένων λειτουργικών ταμειακών ροών των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες γραμμές δανεισμού, δίνουν τη δυνατότητα και την ευελιξία στη Mytilineos να μπορεί να ελέγχει τον ρυθμό υλοποίησης των επενδυτικών της σχεδίων, με την προτεραιότητα αυτή την περίοδο να βρίσκεται στο κομμάτι των ταχέως αναπτυσσόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

ΜΥΤΙΛ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Ο σχηματισμός “diamond” που έχει δημιουργήσει η μετοχή, είναι πολύ σημαντικός, καθώς η διαφυγή από αυτόν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση δίνει πολύ μεγάλη κίνηση μακροπρόθεσμα. Επαναφορά του τίτλου πάνω από τα 15,10 ευρώ και η ενδεχόμενη υπέρβαση των 16,25 ευρώ θα ανοίξει το δρόμο προς πολύ υψηλότερα επίπεδα. Τα 14,40 ευρώ παρέχουν στήριξη στο ενδεχόμενο διόρθωσης , όσον αφορά δε, τυχόν καθοδική διαφυγή από τον σχηματισμό τα 11,50 ευρώ είναι ο μεσοπρόθεσμος στόχος.

TITAN 

Το εννεάμηνο του 2021 όλες οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψαν σημαντική άνοδο πωλήσεων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών του Ομίλου.H  συνεχιζόμενη ευρωστία της αμερικανικής αγοράς,  η ενθαρρυντική ανάκαμψη και άνοδο της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και οι δυναμικές επιδόσεις των αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενίσχυσαν τις επιδόσεις. Λόγω της αύξησης του κόστους τα EBITDA δέχθηκαν πιέσεις στο εννεάμηνο, αλλά τα καθαρά κέρδη μετά φόρων σημείωσαν αύξηση κατά 41,4% καταγράφοντας κέρδη ύψους 81,9 εκατ. ευρώ.

ΤΙΤC  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ 

Στην κάτω πλευρά του μεγάλου ανοδικού διευρυνόμενου σχηματισμού τύπου ( megaphone) βρίσκεται η μετοχή  δοκιμάζοντας ισχυρή στήριξη. Απαιτείται επάνοδος άνω των 13,45 ευρώ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος  προς τα 15,04 ευρώ σημείο κλειδί για τη συνέχιση της κίνησης. Ενδεχόμενη καθοδική διαφυγή από το σχηματισμό θα επιφέρει ιδιαίτερη ταλαιπωρία στους κατέχοντες με πρώτο στόχο τα 12,74 ευρώ.

VIOCHALCO 

Δυναμική ήταν η επάνοδος το 2021 για τον μεγάλο Όμιλο καθώς οι επενδύσεις του αρχίζουν να αποδίδουν, οι δείκτες ρευστότητας βελτιώθηκαν στο οποίο συνετέλεσε και η διάθεση μειοψηφικού ποσοστού με placement της θυγατρικής ElvalHalcor, με συνέπεια την ένταξη της εταιρείας στον δείκτη FTSE/XA-Large Cap. Tαυτόχρονα αντλήθηκαν  από την εταιρεία 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,45%. Όσον αφορά τη CENER εξέπληξε  με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, καθώς πέρα από την πολύ ικανοποιητική πορεία του κλάδου των καλωδίων, επανήλθε σε κερδοφόρο πορεία και η δραστηριότητα των σωλήνων χάλυβα. Με ανακοίνωση της η εταιρεία επισημαίνει ότι  με  τον κολοσσό  Ørsted αναμένεται να οριστικοποιήσουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών (“inter array cables”) εντός του πρώτου τριμήνου του 2022. 

ΒΙΟ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ 

Ο τίτλος συσσωρεύει επί μακρόν στα όρια ενός μεγάλης διάρκειας ανοδικού σφηνοειδούς σχηματισμού τριετίας. Τα 4,50 ευρώ, παρέχουν στήριξη στην προσπάθεια της μετοχής να υπερβεί τα 4,74 ευρώ, προκειμένου η μετοχή να επανέλθει  στα υψηλά του 2021 στη ζώνη 5,19-5,26 ευρώ. Μόνο ενδεχόμενη επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση των 4,50 ευρώ, επίπεδο από το οποίο διέρχεται και ο απλός κινητός μέσος των 50 εβδομάδων με συνακόλουθη καθοδική διαφυγή από τον σχηματισμό, θα μεταβάλλει δραματικά τη διαγραμματική εικόνα προς το χειρότερο. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.