Οι δύο πρώτοι μαύροι κύκνοι είναι ήδη πάνω από τις αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Οι δύο πρώτοι μαύροι κύκνοι είναι ήδη πάνω από τις αγορές

Η Μέση Ανατολή αυτές τις ημέρες θυμίζει «καζάνι» που βράζει, ενώ η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα όσο πάει και χειροτερεύει, με πολλές πετρελαϊκές πλέον να προστίθενται στις εταιρείες που ακολουθούν την τακτική της «κρουαζιέρας» γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Το Πακιστάν κατηγόρησε χθες το Ιράν για αεροπορικό πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκαν δύο παιδιά στο έδαφός του. Η Τεχεράνη έκανε παρόμοιες επιδρομές στην ημιαυτόνομη περιφέρεια Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, στοχεύοντας τις «αντιιρανικές τρομοκρατικές ομάδες» όπως τις αποκαλεί.

Η ιρανική πλευρά κατηγορεί το Πακιστάν ότι δεν επιτελεί σωστά τον ρόλο του, ούτε στη φύλαξη των συνόρων, ούτε στην καταδίωξη των τρομοκρατών. Το πακιστανικό Υπουργείο Εξωτερικών με τη σειρά του κατηγορεί την παραβίαση του ενάεριου χώρου του.

Το Πακιστάν μάλιστα ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Ιράν και ανακοίνωσε ότι ο Ιρανός πρέσβης στη χώρα, που βρίσκεται σε επίσκεψη στην Τεχεράνη, δεν θα επιτραπεί να επιστρέψει, μετά τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα εντός του πακιστανικού εδάφους.

Το πακιστανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι ματαιώνονται όλες οι προγραμματισμένες συναντήσεις Πακιστανών και Ιρανών κρατικών αξιωματούχων για τις επόμενες ημέρες, ενώ διευκρίνισε ότι το Ισλαμαμπάντ διατηρεί το δικαίωμα στρατιωτικής απάντησης στα πλήγματα που δέχθηκε από το Ιράν το έδαφος του Πακιστάν.

Την ίδια στιγμή, υπό τον φόβο κλιμάκωσης των επιθέσεων των Χούθι ολοένα και περισσότερες εταιρείες σταματούν τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα.

Ανάμεσά τους και η Shell, η οποία σύμφωνα με την Wall Street Journal, φέρεται να αποφάσισε να σταματήσει όλες τις διελεύσεις υπό τον φόβο μιας στοχευμένης επίθεσης που θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική διαρροή καυσίμων στην περιοχή, αλλά και τους κινδύνους για την ασφάλεια των πληρωμάτων των πλοίων της.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από τον Δεκέμβριο άλλη μια πετρελαϊκή, η Βp , ανέστειλε τη μεταφορά πετρελαίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Εναλλακτικές διαδρομές, εάν κλιμακωθεί περαιτέρω η κρίση, αναζητά και ο ρωσικός όμιλος πετρελαιοφόρων Sovcomflot, ενώ ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι οι μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου θα επηρεαστούν από τις εντάσεις στην περιοχή, προειδοποιώντας ότι τα πλήγματα στην Υεμένη κινδυνεύουν να επιδεινώσουν την κρίση.

Η χαριστική βολή για την επενδυτική ψυχολογία όσον αφορά την κατάσταση στην Ερυθρά θάλασσα θα λέγαμε ότι ήρθε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ναυτιλιακού κολοσσού Maersk, Vincent Clerc, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη στο Reurers στο περιθώριο του

Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός, ότι η διακοπή της παγκόσμιας ναυτιλίας που προκαλείται από τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα θα διαρκέσει τουλάχιστον μερικούς μήνες ακόμα.

«Έτσι για εμάς αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερους χρόνους διέλευσης και πιθανώς διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας για μερικούς μήνες τουλάχιστον, ελπίζουμε να είναι για λιγότερο, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι και για περισσότερο καθώς δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το πώς θα εξελίσσεται αυτή η κατάσταση» ανέφερε πιο συγκεκριμένα ο Clerc.

Σαφώς πάμε από το κακό στο χειρότερο και αν προσθέσουμε την πραγματική πιθανότητα πολέμου για τον έλεγχο της Ταϊβάν, διανύουμε ένα από τα δυσκολότερα επενδυτικά περιβάλλοντα των τελευταίων 30 ετών.

Δύο οι προειδοποιήσεις από Λαγκάντ

Χθες σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg στα πλαίσια της παρουσίας της στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι αναμένει από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος, αλλά επανέλαβε ότι οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά δεδομένα, ενώ πρόσθεσε ότι οι προσδοκίες των αγορών για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων συνιστούν αποπροσανατολισμό.

Βλέπετε, αν οι αγορές πιστεύουν ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα έρθουν σύντομα, είναι πιθανό να ανεβάσουν τις τιμές των ομολόγων, μειώνοντας στην ουσία τα επιτόκια και χαλαρώνοντας τις νομισματικές συνθήκες.

Εν ολίγοις, αυτό που υπονόησε η Λαγκάρντ είναι ότι το στοίχημα των αγορών για μειώσεις επιτοκίων τον Μάρτιο υπομονεύει τις σημερινές αυστηρές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουν οι Κεντρικές Τράπεζες δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές και την πορεία του πληθωρισμού.

Μια επίσης εξαιρετικά σημαντική δήλωση ήταν να συνεχίσουν οι επενδυτές να παρακολουθούν στενά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου, προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την επίδραση του υψηλού κόστους δανεισμού στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αν και δεν δόθηκε ιδιαίτερη βάση σε αυτή τη δήλωση, για τη στήλη αποτελεί κάτι παραπάνω από ευθεία προειδοποίηση.Παρά ταύτα, η βαρύτητα δόθηκε στο γεγονός ότι οι δηλώσεις της Προέδρου της ΕΚΤ παρά το γεγονός ότι κινήθηκαν στο γενικότερο κλίμα των πρόσφατων δηλώσεων από αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι υποβάθμισαν τις προσδοκίες για τις επικείμενες περικοπές του κόστους δανεισμού, εντούτοις κράτησε αποστάσεις από τις επιθετικές δηλώσεις του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη Ρόμπερτ Χόλτσμαν ο οποίος υποστήριξε ότι το 2024 θα μπορούσε να κλείσει ακόμα και χωρίς καμία μείωση επιτοκίων.

Οι αγορές πάντως αντέδρασαν στις τοποθετήσεις της προέδρου της ΕΚΤ υποβαθμίζοντας το εύρος των μειώσεων επιτοκίων που αναμένουν, στο επίπεδο των 150 μονάδων βάσης έως το τέλος του έτους, δηλαδή πέντε μειώσεις 25 μ.β. με πιθανότητες 60% και για μία έκτη, ενώ πλέον έχουν υποχωρήσει και οι προσδοκίες ότι η πρώτη μείωση θα γίνει τον Απρίλιο. (σ.σ:Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας οι αγορές τιμολογούσαν πλήρως έξι μειώσεις επιτοκίων).

Τον ρόλο της Λαγκάρντ ανέλαβαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων των ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο.

Οι λιανικές πωλήσεις ήταν ισχυρότερες των αναμενόμενων, υποδεικνύοντας ότι η καταναλωτική δύναμη των Αμερικανών παραμένει ισχυρή, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τις προσδοκίες για τον ρυθμό μείωσης επιτοκίων από τη Fed.

Καλύτερη των προσδοκιών εικόνα εμφάνισαν και οι τιμές εισαγωγών, οι οποίες παρέμειναν αμετάβλητες τον Δεκέμβριο, ενώ η αγορά περίμενε να συνεχίσουν να υποχωρούν.

Μετά τα χτεσινά στοιχεία, αλλά και την εντεινόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, απέκτησαν άλλη βαρύτητα οι δηλώσεις του Πάουελ τον Δεκέμβριο, όταν τόνιζε ότι η αποστολή της επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο του 2% «έχει πολύ δρόμο μπροστά της», ή οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα μειωθεί στον στόχο του 2%, αν τα επιτόκια διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα για «αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα» και αυτό «δεν είναι κάτι που σημαίνει ότι στα επόμενα δύο τρίμηνα θα δούμε μια αλλαγή».

Τουτέστιν, η παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2024 είναι πλέον ορατή, άσχετα αν οι αγορές πιέζουν για ταχύτερη δράση, στοιχηματίζοντας ότι οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων θα γίνουν από τον φετινό Μάρτιο.

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.