Ο χρυσός ξαναβρίσκει τη λάμψη του

Ο χρυσός ξαναβρίσκει τη λάμψη του

Μπορεί η εποχή που ζούμε να είναι γεμάτη γεωπολιτικές και οικονομικές αναταράξεις, τεχνολογικές υπερβολές και εφαρμογές που κάνουν τη ζωή μας να μοιάζει με matrix - μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Bank of America δίνει σοβαρές πιθανότητες έως 50% να ζούμε όντως σε έναν κόσμο όπως στην ταινία με τον Κιάνου Ριβς - όμως μερικές αξίες παραμένουν σταθερές. 

Μία από αυτές είναι ο ρόλος του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους κρίσης ή αυξημένης αβεβαιότητας. Απόδειξη του πόσο δημοφιλής είναι ο χρυσός σήμερα, είναι το γεγονός ότι ο Μάρτιος ήταν για το πολύτιμο μέταλλο ο καλύτερος μήνας σε επίπεδο απόδοσης από τον Ιούλιο του 2020 με κέρδη κοντά στο 10%.

Παράλληλα, η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, διαμορφώνοντας μία τάση που βλέπουμε συνήθως όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά για την οικονομία. Από την αρχή του έτους, η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά 9,7%, κλείνοντας την εβδομάδα που μας πέρασε πάνω από τα 2.000 δολάρια. 

Ο πιο πρόσφατος παράγοντας ώθησης του χρυσού είναι η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε από την αμερικανική Silicon Valley Bank και έφτασε μέχρι την Ευρώπη και την Deutsche Bank. Οι κεντρικές τράπεζες σπεύδουν να τον αποκτήσουν και οι επενδυτές τον προτιμούν σε σύγκριση με πιο ευμετάβλητα assets όπως οι μετοχές, τα ομόλογα και το συνάλλαγμα.

Σύμφωνα με την ING, οι επενδυτές αυξάνουν συνεχώς τις θέσεις τους στον χρυσό στην αγορά COMEX τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι μία τάση που είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2022, όταν πίστευαν ότι η Fed δεν βρισκόταν μακριά από το τελικό της επιτόκιο. 

Την ίδια ώρα, ενισχύεται σημαντικά η ζήτηση για ETFs χρυσού. Το 2022 η αγορά των ETFs χρυσού υπέστη μεγάλες εκροές, κυρίως κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου. Στο σύνολο του έτους, η εν λόγω αγορά έγραψε εκροές λίγο πάνω από τους 110 τόνους χρυσού. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με εκροές. Και παρά την ενίσχυση των τιμών στο πρώτο δίμηνο, οι πωλήσεις ETFs χρυσού συνεχίστηκαν Ιανουάριο και Φεβρουάριο, οδηγώντας σε εκροές 61 τόνων.

Τελευταία η τάση αυτή αντιστρέφεται, σημειώνει η ING, αντικατοπτρίζοντας τη στροφή των επενδυτών προς ασφαλή καταφύγια. Στο διάστημα 10-24 Μαρτίου οι αγορές ETFs χρυσού είναι περισσότερες από τις πωλήσεις κατά 36 τόνους. 

Καλά όλα αυτά, αλλά τι μέλλει γενέσθαι; Όπως τονίζει η ING, πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και από το κατά πόσο οι αρμόδιες αρχές θα καταφέρουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στις τράπεζες. Αν οι ανησυχίες περιοριστούν τότε ενδέχεται να καταγραφεί βραχυπρόθεσμη υποχώρηση των τιμών. 

Όμως εξαιτίας του ευρύτερου περιβάλλοντος υψηλού πληθωρισμού και της προοπτικής ύφεσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο χρυσός αναμένεται να συνεχίσει να προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον και δεν αποκλείεται μέσα στους επόμενους μήνες να δούμε ακόμη και νέα ιστορικά υψηλά. 

Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράσουν χρυσό. Οι εκροές που καταγράφηκαν στα ETFs μέσα στο 2022 αντισταθμίστηκαν από τη μανία των κεντρικών τραπεζών. Η ζήτηση σημείωσε υψηλό 11 μηνών και οι αγορές έφτασαν σε αξία περίπου τα 70 δισ. δολάρια που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1950, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Τουρκία και Κίνα πρόσθεσαν στα… θησαυροφυλάκιά τους 148 και 62 τόνους αντίστοιχα, ενώ φέτος η Τουρκία έχει ήδη αγοράσει 23 τόνους και η Κίνα 15 τόνους χρυσού. Το οικονομικό κλίμα και η οικονομική αβεβαιότητα αναμένεται να συντηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον των κεντρικών τραπεζών. 

Τέλος, έχουμε ξαναπεί ότι η τιμή του χρυσού κινείται τα τελευταία χρόνια αντιστρόφως ανάλογα με τις προσδοκίες για το πόσο ψηλά θα φτάσουν τα επιτόκια την επόμενη διετία. Σήμερα, λοιπόν, που η επενδυτική κοινότητα πιστεύει ότι το pivot της Fed και οι μειώσεις των επιτοκίων έρχονται πιο κοντά λόγω των προβλημάτων στις τράπεζες, οι προοπτικές του χρυσού ενισχύονται.