Ο φόβος του Covid-19 πάνω από τις αγορές - Πτώση 2,14% στο ΧΑ

Ο φόβος του Covid-19 πάνω από τις αγορές - Πτώση 2,14% στο ΧΑ

Με τον Covid-19 να έχει επιστρέψει δριμύτερος απειλώντας ολόκληρες χώρες και οικονομίες με νέο «κλείδωμα» και περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλάζοντας παγκόσμια το status quo σε παραγωγή, κατανάλωση, μετακινήσεις, τουρισμό και ναυτιλία, οι αγορές βρέθηκαν στο καναβάτσο (και) την Πέμπτη, με το Χ.Α. να οδηγείται στις 619,26 μονάδες με ισχυρή πτώση 2,14%.

Ήταν η 4η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση στις ισάριθμες που έχουν γίνει αυτή την εβδομάδα, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 4,94% αυτό το διάστημα, χάνοντας και με το παραπάνω τα κέρδη (+4,12%) της περασμένης εβδομάδας. Ο FTSE 25 υποχωρεί το 4ήμερο σε ποσοστό 5,50%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παραμένει το μεγάλο βαρίδι της αγοράς, χάνοντας 10,61% αυτή την εβδομάδα, ανεβάζοντας τις απώλειες το 2020 στο 68,29%!

Πλέον, ο τραπεζικός δείκτης δεν απέχει πολύ από τα ιστορικά χαμηλά των 263,25 μονάδων που έπεσε ενδοσυνεδριακά στις 15 Μαΐου 2020.

Οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης επαναφέρουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, ενώ ήδη αρκετές περιοχές «κλειδώνουν» εκ νέου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οικονομία, την κατανάλωση και την ψυχολογία. Η Τσεχία εδώ και ημέρες έχει κλείσει εντελώς την εστίαση (μπαρ, εστιατόρια, καφέ), η Γαλλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία την Τετάρτη, η Ιταλία εξετάζει νέα σκληρά μέτρα, ενώ και στην Ισπανία, σε πόλεις όπως Βαρκελώνη και Μαδρίτη, ο κλοιός σφίγγει ολοένα και περισσότερο.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν ότι κλείνουν σχολεία, αλλάζουν ωράρια καταστημάτων και ακυρώνουν προγραμματισμένα χειρουργεία για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, ενόψει της χειμερινής περιόδου. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι διεθνείς δείκτες όπως ο DAX της Φρανκφούρτης υποχωρούν σήμερα έως 3%, ενώ απώλειες άνω του 3% έχει και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, υπό το φόβο νέων lockdown.

Εντός αυτού του δυσμενούς κλίματος, το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται δυσμενώς και από την επάνοδο του γεωπολιτικού ρίσκου, καθώς καθημερινά οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς κλιμακώνονται, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Συνάμα, και τα νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλά, τα έσοδα τον Οκτώβριο είναι λιγότερα κατά 1,9 δισ. ευρώ, ενώ με πρωτογενές έλλειμμα 7 δισ. ευρώ κινείται ο προϋπολογισμός στο 10μηνο, την ώρα που οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 5 δισ. ευρώ.

Όσο και αν αυτά τα στοιχεία είναι λίγο έως πολύ προεξοφλημένα από το -32,44% που έχει κάνει το χρηματιστήριο από την αρχή του χρόνου, η αλήθεια είναι ότι η πανδημία έχει «αγκυλώσει» εκ νέου την οικονομία, επιφέροντας τεράστιο πλήγμα σε κομβικούς κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση. Αυτό, συνδυαστικά με το γεωπολιτικό ρίσκο και το φόβο θερμού επεισοδίου να ελλοχεύει, ασφαλώς λειτουργεί αποτρεπτικά για κάθε σκέψη ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Μέσα σ’ αυτό το άκρως αφιλόξενο για επενδύσεις περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης κύλησε σήμερα έως το χαμηλό των 617,13 μονάδων (-2,48), όμως έκλεισε στις 619,26 μονάδες, παραμένοντας σε επαφή με τις 620 μονάδες. Πλέον, αύριο και προσεχώς η μάχη θα δοθεί ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω πτώση προς τη ζώνη των 610 – 600 μονάδων. O FTSE 25 έκλεισε στις 1.462,73 μονάδες με πτώση 2,31%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 280,66 μονάδες με πτώση 3,18%.

Μάλιστα σήμερα καταγράφηκε και αύξηση στις συναλλαγές που έφτασαν στα 52 εκατ. ευρώ, με το 1/5 αυτών, ήτοι τα 9,95 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον ΟΤΕ, ενώ οι τράπεζες διακίνησαν 11,48 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, 6,84 εκατ. ευρώ, ήτοι το 13,24% του συνόλου ήταν πακέτα σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Καραμολέγκος.

Στην τελευταία πέρασαν τρία πακέτα τρία πακέτα συνολικά 916.056 μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 9,40% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Οι πράξεις έγιναν στα 2,4 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να φτάνει στα 2,198 εκατ. ευρώ.  

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στον FTSE 25 είναι ότι καμιά μετοχή δεν έκλεισε με άνοδο, πλην της Τέρνα Ενεργειακή που έμεινε αμετάβλητη… Η Ελλάκτωρ υποχώρησε 5,50%, άνω του 4% έχασαν οι Eurobank και Μυτιληναίος, άνω του 3% οι Motor Oil, ΔΕΗ, Aegean Airlines και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 2% έχασαν οι Alpha Bank, ΕΛΠΕ, Fourlis, Εθνική, Viohalco, Σαράντης και ΟΠΑΠ.

Στον Mid Cap πτώση 4,65% είχε η Intrakat, ενώ μικρότερη πίεση δέχτηκαν οι Cenergy Holdings, Autohellas, Ολυμπιακή Τεχνική, MIG, Profile, Intracom Holdings κ.λπ. Στην ευρύτερη αγορά, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Ελγέκα, ΣΙΔΜΑ, Κορδέλλου, Quality & Reliability, Intralot, Κυριακούλης, Inform Λύκος, Αλουμύλ, Space Hellas και Έλαστρον. Στο σύνολο της αγοράς 81 μετοχές υποχώρησαν έναντι μόλις 18 που ενισχύθηκαν.