Του Απόστολου Σκουμπούρη
Κατ'' επανάληψη έχουμε αναφέρει στο Liberal ότι η διάσπαση των υψηλών 6μήνου και της «σκληρής» αντίστασης των 858,08 μονάδων θα άλλαζε επίπεδο την αγορά, θα ξεμπλοκάριζε όλο το σύστημα και θα «έλυνε» τις δυνάμεις και τις δυνατότητες της αγοράς. Και τούτο διότι οι 858,08 μονάδες αποτελούσαν την υψηλότερη κορυφή τριετίας, κάτι που είχε καταστήσει αυτή τη ζώνη ιδιαιτέρως κομβική για τη συνέχεια.
Πλέον, είναι σαφές ότι το Χ.Α. αλλάζει επίπεδο, καθώς τουλάχιστον έως τις 1.000 μονάδες δεν υπάρχουν σοβαρές – τεχνικές ή άλλες – δυσκολίες, τουλάχιστον θεωρητικά, με τα ισχύοντα δεδομένα. Αυτό λοιπόν λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό χρηματιστήριο, που αιφνιδιάζει τους πάντες με τη δυναμική του, τον πλουραλισμό στους πρωταγωνιστές, τους τζίρους, τα πακέτα και την εν γένει κινητικότητα.
Η αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor's, το βελούδινο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και η έγκριση της δόσης, το άριστο κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, το διαρκές ράλι μείωσης των αποδόσεων στα ομόλογα, η επικείμενη νέα έξοδος στις αγορές, έχουν αναβαθμίσει συνολικά την εικόνα και το επενδυτικό προφίλ του Χ.Α.
Το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνει την «ψαλίδα» αποδόσεων με τα ομόλογα, ενώ η μείωση του ρίσκου χώρας, καθιστά την Ελλάδα πιο ελκυστική επενδυτικά, επιτρέποντας κάποια καλύτερη σύνδεση με το διεθνές bull market. Μετά από καιρό, η αγορά βλέπει έναν κάπως πιο ξεκάθαρο ορίζοντα σε όλα τα επίπεδα, κάτι που επιτρέπει σε αρκετά διεθνή χαρτοφυλάκια να αναλάβουν εκ νέου κάποια ρίσκα στην Ελλάδα.
Παράλληλα, αλλάζει και η συμπεριφορά των ξένων προς τις ελληνικές εταιρείες, καθώς η διεθνής χρηματοπιστωτική κοινότητα, έχει ανοίξει εκ νέου τις «κάνουλες» της ρευστότητας. Αυτός είναι ο λόγος που τελευταία υπάρχει μπαράζ πακέτων, placement και εκδόσεις ομολογιών. Η Τέρνα Ενεργειακή κάλυψε πανεύκολα το placement των 12 εκατ. μετοχών μαζεύοντας περίπου 57 εκατ. ευρώ, ενώ η Τιτάν ζητούσε 50 εκατ. και μάζεψε με χαρακτηριστική ευκολία 100 εκατ. ευρώ μέσω διάθεσης ομολογιών, διπλασιάζοντας τον αρχικό στόχο!
Οι short αλλάζουν τις θέσεις τους με πανικό
Μέσα σ'' όλα αυτά, όσοι είχαν θέσεις short, εγκλωβισμένοι στον εθισμό της πτώσης και… δικαιωμένοι από τις αρνητικές θέσεις τους όλους τους προηγούμενους μήνες, έχασαν το ράλι της αγοράς και τώρα «τρέχουν» να αλλάξουν τις θέσεις τους. Αρκετοί, κυρίως εγχώριοι «παίκτες» αλλά και κάποιοι ξένοι του Λονδίνου, με ικανά χαρτοφυλάκια, έχασαν την αγορά και τώρα οδηγούνται σε άτακτη αναδίπλωση!
Ειδικά μετά την απόδραση της αγοράς από τα προηγούμενα υψηλά των 858,08 μονάδων, έχουν πανικοβληθεί, αλλάζοντας τις θέσεις τους σε long, ανατροφοδοτώντας το σύστημα, οδηγώντας στο τωρινό ράλι του Χ.Α.!
Μέσα σ'' αυτό το σκηνικό, η αγορά έχει αποκτήσει κρεσέντο και ρυθμό, συνδέεται περισσότερο με το διεθνές κλίμα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. είναι η μόνη αναδυόμενη αγορά που βρίσκεται σε σκληρό και... ακριβό νόμισμα! Αυτό, παίζει ρόλο.
Έτσι, η αγορά, ακόμη και στις διορθωτικές της φάσεις, δεν φοβίζει, δεν αλλοιώνει τεχνικά κεκτημένα και κυρίως δεν πληγώνει την ψυχολογία των επενδυτών συνεχίζει να παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο.
Νέα υψηλά τριών ετών μόλις 17 μονάδες από το όριο των 900 μονάδων
Αυτό έγινε και σήμερα στο Χ.Α. όπου ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε διορθωτικά φτάνοντας έως τις 865,45 μονάδες (-0,75%), όμως όχι μόνο μάζεψε τις απώλειες αλλά κινήθηκε σε νέα υψηλά τριετίας, κλείνοντας στις 883,98 μονάδες με άνοδο 1,37%, που ήταν και το υψηλό ημέρας!
Η αξία συναλλαγών ήταν ξανά πολύ ενθαρρυντική καθώς ανήλθε στα 107,76 εκατ. ευρώ, με τα 10,73 εκατ. ευρώ, ήτοι το 10% του συνόλου να είναι πακέτα σε Alpha Bank, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, Folli Follie, Fourlis και Intralot.
Ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε στις 2.261,52 μονάδες με άνοδο 0,99%, ο Mid Cap ξεχώρισε εκ νέου με άνοδο 1,82% και κλείσιμο σε νέα υψηλά τριών και πλέον ετών ήτοι τις 1.389,96 μονάδες, ενώ υστέρησε ο τραπεζικός κλάδος με τον κλαδικό δείκτη στις 985,44 μονάδες με οριακή άνοδο 0,17%.
Εντυπωσιακή και απόλυτη πρωταγωνίστρια της συνεδρίασης ήταν η μετοχή της ΔΕΗ που εν μέσω αλλαγών των short θέσεων οδηγήθηκε σε ανατροφοδοτούμενο ράλι, κλείνοντας στα 2,89 ευρώ με «τρελή» κίνηση +15,69% και όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια! Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο του τελευταίου 6μήνου, και το υψηλότερο μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ...
Εντυπωσιακή παρουσία είχαν και οι υπόλοιπες μετοχές του ενεργειακού τομέα, με τη... συντηρητική γενικά μετοχή των ΕΛΠΕ να κλείνει με ράλι +6,11%, η ΓΕΚ Τέρνα +5,60% και ΑΔΜΗΕ +5,09%. Άριστη εικόνα είχαν επίσης, τίτλοι όπως Folli Follie +4,70%, Σαράντης +4,61%, ΕΥΔΑΠ +3,23%, Aegean Airlines +3,03%, Viohalco +1,91%, Eurobank +1,68%, Jumbo +1,41% και Coca Cola HBC +1,11%. Πτωτικά στον Large Cap έκλεισαν μόνο οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.
Εξαιρετική η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου ξεχώρισαν μετοχές όπως Intracom +7,72%, MIG +6,13%, ΚΛΜ +4,25%, Attica Bank +3,73%, J&P Άβαξ +3,09%, Υγεία +2,08%, Ελλάκτωρ +1,94%, Intralot +1,94%, MLS +1,82%, Cenergy Holdings +1,80% κ.λπ.
Στην ευρύτερη αγορά δεν έλειψαν οι εξάρσεις, καθώς πάνω από είκοσι μετοχές είχαν άνοδο από 5% έως 19,70%. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν μετοχές όπως Lavipharm, Centric, Γ.Ε. Δημητρίου, Φιερατέξ, Logismos, Επίλεκτος, Εβροφάρμα, Ντρουγκφάρμπεν, Δομική Κρήτης, Ελγέκα, Reds, Intracom Κατασκευές και ΕΚΤΕΡ.
Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως Χατζηκρανιώτης, ΣΙΔΜΑ, Forthnet, Byte Computer, Δρομέας, Σελόντα, ΙΑΣΩ, Κορδέλλου, Βογιατζόγλου, Μινωικές Γραμμές, Καράτζης, ΟΛΘ, Έλλαστρον, Αλουμύλ, Unibios και Nexans. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα ήταν αναφανδόν υπέρ των long, με 97 ανοδικές μετοχές και 35 πτωτικές.