Νέα υψηλά 5 μηνών, κόπωση στα «ψηλά», κινητικότητα στα small caps

Νέα υψηλά 5 μηνών, κόπωση στα «ψηλά», κινητικότητα στα small caps

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίζει να εκπλήσσει με την κυριαρχία των long το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο με... φρόνιμες και προσεκτικές κινήσεις, χωρίς εξάρσεις και υπερβολές, «χτίζει» διαρκώς υψηλότερα επίπεδα, κλείνοντας περαιτέρω την «ψαλίδα» των αποδόσεων αναφορικά με τα ομόλογα.

Η αγορά έκλεισε την Τρίτη για 15η συνεδρίαση ανοδικά στις 17 που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 12 Δεκεμβρίου, επιτυγχάνοντας μια αρκετά «σπάνια» συγκομιδή, βρίσκοντας στηρίξεις σε blue chips που δεν είχαν κάνει κίνηση.

Πάντως, υπάρχουν και σημάδια κόπωσης του momentum κάτι που αποτυπώνεται στο τζίρο που έχει «κάτσει» τελευταία στην περιοχή των 50 εκατ. ευρώ, επίπεδα που δεν μπορούν να υποστηρίξουν – επί μακρόν – ανοδικό momentum.

Για να μπορέσει η αγορά να υποστηρίξει περαιτέρω υψηλότερα επίπεδα και να επιτύχει επαναπροσέγγιση των υψηλών του καλοκαιριού (858 μονάδων) και μια προσπάθεια για τη ζώνη των 870 – 880 μονάδων είναι σαφές ότι απαιτείται εισροή καινούριων κεφαλαίων, που θα μπορέσουν να ανατροφοδοτήσουν το σύστημα.

Υπάρχουν μπροστά εξελίξεις που δύναται να υποστηρίξουν την εισροή νέων κεφαλαίων, καθώς ο Ιανουάριος είναι «γεμάτος» μήνας, οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά κρατάει με χαρακτηριστική ευκολία τα έως τώρα κεκτημένα, έντονες ρευστοποιήσεις δεν παρουσιάζονται, ούτε τυχοδιωκτικού τύπου κινήσεις.

Αυτό δείχνει – αν μη τι άλλο – ότι το ανοδικό σενάριο παραμένει σε πλήρη ισχύ, υπάρχει πίστη για υψηλότερα, οι long διατηρούν τον έλεγχο και οι short αναδιπλώνουν τις θέσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και μια λογική στο... στέγνωμα των συναλλαγών (αν και τα 50,72 εκατ. ευρώ είναι υψηλότερα από κάποιους μήνες του 2017), καθώς η αγορά προέρχεται από ένα ισχυρό κρεσέντο στο φινάλε του 2017, με πακέτα, εναλλαγές, deals και αναδιαρθρώσεις, οπότε σ'' αυτή τη φάση υπάρχει μερική... ανακωχή καινούριων πρωτοβουλιών.

Όπως και να ''χει, η αγορά όχι μόνο διακρατεί τα κεκτημένα αλλά διατηρεί στο ακέραιο το θετικό momentum, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από διόρθωση στις πρότερες στρεβλώσεις που επικράτησαν από το Σεπτέμβριο και μετά στην αγορά.

Στα αξιοσημείωτα επίσης η διατήρηση της κινητικότητας στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση αλλά και η αφύπνιση μετοχών μικρής αποτίμησης έως και περιφέρειας, που μετά από πολύ καιρό έχουν αυξήσει συναλλαγές, ξεκολλώντας από το λήθαργο.

Για πολλοστή συνεδρίαση το τελευταίο διάστημα ο Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 1,12%, ενώ δεν έλειψαν οι περιφερειακές εξάρσεις αλλά και το rotation των επενδυτών σε χαρτιά που είχαν μείνει πίσω... Πρόκειται για μια εξέλιξη που δίνει μια άλλη, ενδιαφέρουσα διάσταση στην ελληνική αγορά.

Ξεχώρισαν Motor Oil και Aegean στον Large Cap

Ο Γενικός Δείκτης, σε μια συνεδρίαση με αρκετές εναλλαγές στα πρόσημα έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στις 841,28 μονάδες με άνοδο 0,50%, ενώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης είχε διορθώσει έως τα επίπεδα των 833,58 μονάδων. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.162,42 μονάδες με άνοδο 0,27%, ο Mid Cap όπως προαναφέρθηκε ξεχώρισε με άνοδο 1,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,05%.

Παρά την ενδοσυνεδριακή διόρθωση αρκετών τίτλων η τελική εικόνα του Large Cap ήταν θετική, καθώς αρνητικά έκλεισαν μόνο οι Coca Cola HBC, ΕΛΠΕ, Πειραιώς και Τέρνα Ενεργειακή. Αντιθέτως, ξεχώρισαν μετοχές όπως Motor Oil +3,85%, Aegean Airlines +3,23% (μετά το νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης που πέτυχε το 2017), ΓΕΚ Τέραν +2,17%, Viohalco +1,65%, ΔΕΗ +1,50%, Μυτιληναίος +1,39%, ΟΛΠ +1,20%, ΑΔΜΗΕ +1,17%, ΕΧΑΕ +1,09% κ.α.

Αδιάφορη και χωρίς ουσιαστικό στίγμα ήταν η εικόνα των τραπεζικών μετοχών.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισαν μετοχές όπως Intracom +5,28%, ΚΛΜ +4,01%, Ελλάκτωρ +3,29%, Fourlis +1,24%, Πλαστικά Θράκης +1,72%, Υγεία +0,86%, J&P Άβαξ +0,59%, ΕΥΑΘ +0,64%, Πλαίσιο +0,71% και Ικτίνος +0,43%.

Στην ευρύτερη αγορά ξεχώρισαν τίτλοι όπως Κέκροψ +19,74% με όγκο 143 χιλ. τεμάχια (!!), Δρομέας +10,10%, Βιοκαρπέτ +8,67%, Σελόντα +7,14%, Intracom Κατασκευές +7,08%, Unibios +5,83%, Παπουτσάνης +5,30%, Μουζάκης +5,29% (με όγκο 92.423 τεμάχια), Αγρ. Οίκος Σπύρου +5,15%, AS Company +5%, Κορδέλλου +4,64%, Reds +4,55% (με 23.532 τεμάχια) και Attica Συμμετοχών +4,05%.

Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Dionic, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Pasal, Logismos, Γ.Ε. Δημητρίου, Μοτοδυναμική, Byte Computer, Κυριακούλης, ΝΕΛ και Νηρέας. Στο σύνολο της αγοράς οι κερδισμένες μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες όσων υποχώρησαν, με το συσχετισμό στις 80 και 30 αντίστοιχα, πιστοποιώντας ότι οι long έχουν τον έλεγχο.