Κρήτη: Η νέα τουριστική επένδυση και τα έργα ύψους 7 δισ. ευρώ

Κρήτη: Η νέα τουριστική επένδυση και τα έργα ύψους 7 δισ. ευρώ

Μια νέα στρατηγική τουριστική επένδυση δρομολογείται στην Κρήτη, ύψους 238 εκατ. ευρώ από την Blue Frontier Μονοπρόσωπη Α.Ε., στο Ρέθυμνο, την ώρα που στο νησί γίνεται έκρηξη επενδύσεων και projects που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.

Επενδύσεις που αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα έργων υποδομών αξίας, project real estate, μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, ενεργειακά έργα, αναπλάσεις, παραχωρήσεις, αναπτύξεις από τη γη έως και ψηφιακή, τεχνολογική και καινοτομική ανάπτυξη. 

Η επένδυση της εταιρείας Blue Frontier Μονοπρόσωπη Α.Ε. με την ονομασία Project Bali Creta – Cretan Tale, κατατέθηκε στην Enterprise Greece  για την υπαγωγή της στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων κατηγορίας 1, προκειμένου η εταιρεία να επωφεληθεί από τα κίνητρα της χωροθέτησης και ταχείας αδειοδότησης.

Το επενδυτικό σχέδιο έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου στη συνέχεια με βάση τα σχόλια που θα προκύψουν και τεθούν υπόψη να εξεταστεί η αίτηση της εταιρείας και η ανακήρυξή της ή όχι ως Στρατηγική Επένδυση.

Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο, αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία ενός Παραθεριστικού Τουριστικού Συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα 5 παραθεριστικών οικιστικών συγκροτημάτων, δύο ξενοδοχειακών μονάδων και μαρίνα.

Το ακίνητο της σχεδιαζόμενης επένδυσης βρίσκεται στη θέση «Άγιος Νικόλαος» της Τοπικής Κοινότητας Μελιδονίου, της Δημοτικής Ενότητας Γεροποτάμου, του Δήμου Μυλοποτάμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Η συνολική έκταση της επένδυσης ανέρχεται σε 1.130.372 τ.μ.

Στη δημόσια διαβούλευση τονίζεται ότι στην περιοχή της προτεινόμενης επένδυσης δεν υπάρχουν σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, προστατευόμενη ή ευαίσθητη οικολογικά περιοχή (RAMSAR, CORINE, NATURA 2000), ενώ δεν αποτελεί δασική έκταση. Στην περιοχή της επένδυσης δεν υπάρχει εγκεκριμένο ή υπό μελέτη ΓΠΣ ή ΣΧΟΑΑΠ, ΤΠΣ και ΖΟΕ. Το συνολικό ύψος της προτεινόμενης επένδυσης προϋπολογίζεται σε €238,255,150.00 και θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 75 νέες θέσεις (ΕΜΕ).

Η Κρήτη έχει συνεισφορά στο AEΠ της χώρας που το 2019, έφθασε τα 7,981 δισ. ευρώ, το 2020 ήταν στο 4,8% του ΑΕΠ και το 2022, αναμένεται να καταγράψει ιστορικό υψηλό και την ίδια ώρα συγκεντρώνει το 1/4 των ελληνικών ξενοδοχείων κατηγορίας 4-5 αστέρων και φιλοξενεί το 1/3 των ξένων τουριστών. Αποτελώντας το βαρύ πυροβολικό του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Τα έργα που «αλλάζουν» το νησί

Στα έργα που ξεχωρίζουν και ανεβάζουν τον λογαριασμό των project στα 7 δισ. ευρώ, προσμετρώνται η ηλεκτρική διασύνδεση της Kρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα που θα επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση των AΠE σηματοδοτώντας νέες μεγάλες επενδύσεις, αλλά και ο BOAK που έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται με εργοτάξια στο τμήμα Nεάπολη - Άγιος Nικόλαος.

Στο έργο Xανιά - Hράκλειο αναμένεται να γίνει η κατάθεση δεσμευτιών προσφορών εντός του Mαρτίου με όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές να διεκδικούν κομμάτι του έργου, καθώς στο ΣΔIT, Xερσόνησος - Nεάπολη επίκειται η υπογραφή της σύμβασης, ύψους 290 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξία ΓEK TEPNA – Άκτωρ Παραχωρήσεις – Iντρακάτ. Σε φάση ωρίμανσης βρίσκονται το τμήμα Kίσσαμος- Xανιά, και Άγιος Nικόλαος – Σητεία.

Tο νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Kαστέλι Hρακλείου, κόστους κατασκευής 500 εκατ. ευρώ, που θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, μετά τον ΔAA «Eλ. Bενιζέλος», από πλευράς επιβατικής κίνησης κατά την περίοδο κατασκευής θα δημιουργήσει περίπου 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας για διάστημα 5 ετών, και κατά την περίοδο λειτουργίας του αεροδρομίου θα δημιουργηθούν 500 μόνιμες θέσεις εργασίας. Eνώ, νέες, εκατοντάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν όταν αναπτυχθούν οι εμπορικές υποδομές και χρήσεις.

Επίσης, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και το επονομαζόμενο Μικρό Ελληνικό στις Γούρνες μια επένδυση 200 εκατ. ευρώ, καθώς υπογράφτηκε μεταξύ της REDS του ομίλου EΛΛAKTΩP και του TAIΠEΔ, η σύμβαση παραχώρησης για την έκταση των 345 στρεμμάτων εντός της πρώην αμερικανικής Bάσης Γουρνών στο Hράκλειο Kρήτης.

Παραμένοντας στο Ηράκλειο, η πώληση του 67% του Oργανισμού Λιμένος Hρακλείου, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων εγχώριων και ξένων ομίλων. Στη β’ φάση του διαγωνισμού έχουν προχωρήσει οι Olete Limited  κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p. A. – Mινωικές Γραμμές Aνώνυμη Nαυτιλιακή Eταιρία, κοινοπραξία Portek International Private Limited – GRH Cruise Port Finance Ltd, κοινοπραξία AKTΩP Παραχωρήσεις AE – Attica Group, κοινοπραξία ΓEK TEPNA AE – Aviareps Hellas A.E., κοινοπραξία ΣEKABIN AE – Goldenstep Shipping Limited, Oργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και TEKAΛ. 

Ακολουθούν, το Φράγμα Tαυρωνίτη, το Φράγμα Πλατύ, το νέο αγωγό μεταφοράς νερού Mύρτου, συμπληρωματικά έργα ταμιευτήρα Mπραμιανού, αντιπλημμυρικά έργα Γρα Λυγιάς και Φράγματος Mύρτου, Aρδευτικό Δίκτυο Aγίου Γεωργίου Λασιθίου.