Να ενδώσουμε στην άνοδο των αγορών;
Shutterstock
Shutterstock

Να ενδώσουμε στην άνοδο των αγορών;

Με το «δεξί» ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ειδικά για τους  δείκτες της Wall Street, καθώς  μετά από έναν ιδιαίτερα άσχημο Σεπτέμβριο κινήθηκαν με εντυπωσιακή άνοδο χθες, «σβήνοντας» τις απώλειες της Παρασκευής που μας πέρασε.

Στο ερώτημα όμως αν κάπου εδώ ολοκληρώνεται η ταλαιπωρία για τους επενδυτές, καθώς ο S&P 500 έχασε συνολικά 9,3% τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ταυτόχρονα έχει συμπληρώσει τρία διαδοχικά πτωτικά τρίμηνα με συνολικές απώλειες πέριξ του 24% από την αρχή της χρονιάς, η λογική δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. 

Καταρχάς, έχει αλλάξει κάτι στην εκτίμηση για επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες; Όχι. 

Ο μόνος δρόμος για να αλλάξει αυτή η εκτίμηση είναι η μείωση του πληθωρισμού και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης- πρόκειται για τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό- έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν.

Έχει μειωθεί η πιθανότητα η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός, να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία; H απάντηση είναι πάλι όχι. 

Οι χθεσινές μακροοικονομικές ανακοινώσεις όσον αφορά τον αδύναμο ρυθμό με τον οποίο  συνέχισε να επεκτείνεται η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, αλλά και η ανακοίνωση από την Tesla των μεγεθών για τις παραδόσεις οχημάτων το γ' τρίμηνο -τα οποία δυστυχώς δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών οδηγώντας τον τίτλο σε εκτεταμένες απώλειες- μας δίνουν μια γεύση από το τι θα επακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την έκθεση του Institute for Supply Management -ISM- η μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό σε σχεδόν 2,5 χρόνια τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη PMI να υποχωρεί στις 50,9 μονάδες από 52,8 τον Αύγουστο. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2020, ενώ άφησε αρκετά πίσω τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ελαφρά προσγείωση στις 52,3 μονάδες. 

Αλλά και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η S&P Global παρά το γεγονός ότι ήταν πιο «εύπεπτα», εντούτοις  έδειξαν ότι οι συνθήκες στον αμερικανικό μεταποιητικό κλάδο παράμειναν υποτονικές τον Σεπτέμβριο. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε ελαφρώς στις 52,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 51,5 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ η  προκαταρκτική μέτρηση της S&P  ήταν στις 51,8 μονάδες.  

Για να δούμε μια πιο δυναμική ενίσχυση και να υπάρξει κάποια ουσιαστική συνεισφορά στο ΑΕΠ για το υπόλοιπο του έτους, θα πρέπει η  ζήτηση να ενισχυθεί περαιτέρω σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, εξέλιξη που υπό τις παρούσες συνθήκες μοιάζει αν μη τι άλλο δύσκολη. 

Στην Ευρωζώνη τα πράγματα εξελίσσονται ακόμα πιο δύσκολα, με τη μεταποιητική δραστηριότητα να έχει μειωθεί  περαιτέρω τον Σεπτέμβριο,  καθώς η αύξηση του κόστους διαβίωσης κράτησε επιφυλακτικούς τους καταναλωτές, ενώ η άνοδος των λογαριασμών ενέργειας περιόρισε την παραγωγή. 

Σύμφωνα με την τελική έρευνα της S&P Global, ο μεταποιητικός ΡΜΙ υποχώρησε σε χαμηλό 27 μηνών στις 48,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 49,6 μονάδες τον Αύγουστο, οριακά χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 48,5 μονάδες και χαμηλότερα από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση. 

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, σημείωσε πτώση στις 46,3 από τις 46,5 μονάδες, σηματοδοτώντας τον τέταρτο μήνα που παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες και αυξάνοντας τις  ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης. 

Ο μελλοντικός δε δείκτης παραγωγής, ο οποίος αξιολογεί τις προοπτικές των επιχειρήσεων για το επόμενο έτος, υποχώρησε ακόμα περισσότερο, στις 45,3 από τις 52,7 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Eίναι δε άξιο λόγου ότι, αν εξαιρέσουμε το lockdown, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μεταποίησης εμφανίζουν παρεμφερή σημάδια κατάρρευσης με τις αρχές του 2009, όταν ξεκίνησε η χρηματοπιστωτική κρίση: η ζήτηση μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εξαντλείται, ενώ τα αποθέματα μη πωληθέντων έτοιμων προϊόντων αυξάνονται μετά τις αυξήσεις τιμών που έγιναν προκειμένου να καλυφθεί το αυξανόμενο κόστος.

 

Mνήμες από το μακρινό 2009

Άρωμα όμως από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 αναδύεται και από τον μεγάλο ελβετικό χρηματοπιστωτικό οίκο της Credit Suisse, με διάφορες φήμες να κατακλύζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε ξανά με ένα ενημερωτικό email που έστειλε στους εργαζομένους το απόγευμα της προηγούμενης  Παρασκευής ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ulrich Koerner, με το οποίο τους συνέστηνε να μην θορυβηθούν από την πτώση της μετοχής- χθες έκλεισε στα 3,94 ελβετικά φράγκα, ενώ σημειώνει απώλειες της τάξης του 57% από τις αρχές του έτους- και τους διαβεβαίωνε ότι η τράπεζα διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Η κίνηση αυτή όμως ξύπνησε στη μνήμη της επενδυτικής κοινότητας ένα αντίστοιχο memo καθησυχασμού  της διοίκησης της Lehman Brothers λίγο πριν το κραχ του 2008. Απέφερε λοιπόν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, με το κόστος ασφάλισης έναντι μιας πιθανής χρεοκοπίας- CDS- να διευρύνεται άνω των  290 μονάδων βάσης από 55 μονάδες στις αρχές του έτους.  

Υπενθυμίζουμε ότι η Credit Suisse, εδώ και αρκετά χρόνια, έχει εμπλακεί σε μια σειρά σκανδάλων και ύποπτων υποθέσεων, από την κατάρρευση του fund Archegos έως τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ύποπτη πελατεία με εμπόρους όπλων και ναρκωτικών. Τα σκάνδαλα αυτά έχουν πλήξει τη φήμη του ελβετικού Οίκου, με αποτέλεσμα πολλοί πελάτες να αποχωρούν, κάτι που έχει πλήξει την κερδοφορία και έχει οδηγήσει σε προ-φόρων ζημιές 1,6 δισ. φράγκα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ο διευθύνων σύμβουλος αναμένεται στις 27 Οκτωβρίου να παρουσιάσει ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ενώ μέχρι τότε γίνεται αγώνας προκειμένου να πειστούν οι μεγάλοι πελάτες να μην αποσύρουν τα χρήματα τους 

Σύμφωνα πάντως  με αναλυτές, η τράπεζα για να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση της  θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου έως και κατά 4 δισ. ελβετικά φράγκα συν την  πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι κομβικής σημασίας, καθώς μια κακή εξέλιξη θα ήταν σοβαρό πλήγμα για το επενδυτικό συναίσθημα, ειδικά αυτή την περίοδο που η αβεβαιότητα πλήττει την Ευρωζώνη.

 

Η «ουρανοκατέβατη»  αντίδραση

Η  Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας, αφού είδε ότι δεν είχε καμία πιθανότητα να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων το σχέδιο μείωσης του φορολογικού συντελεστή από το  45% στο 40%, που επιβάλλεται στα ανώτατα εισοδηματικά κλιμάκια άνω των  150.000 στερλίνων τον χρόνο, με σκοπό να τονωθούν οι επενδύσεις,  το απέσυρε, προσφέροντας ευρεία ανακούφιση σε μετοχές και ομόλογα.

Η ανοδική αντίδραση μάλιστα ξεπέρασε τα βρετανικά σύνορα, με την Ευρώπη να εμφανίζει μετριοπαθή άνοδο και τους αμερικανικούς δείκτες να σημειώνουν άνοδο έως και 3%, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν επίσης αρκετά χαμηλότερα. 

Θα αναρωτηθείτε βέβαια αν δικαιολογεί η στροφή 180 μοιρών από τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό μια τόσο εντυπωσιακή άνοδο στη Wall και μια τόσο γενναία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Εκείνο που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι βρισκόμαστε σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι. Αυτό σημαίνει ότι η πτώση ενίοτε διακόπτεται από ανοδικές αντιδράσεις, αρκεί να δοθεί φυσικά μια καλή αφορμή.

Η οπισθοχώρηση λοιπόν της Τρας στο σφυροκόπημα των αγορών, η έκθεση της UBS σύμφωνα με την οποία υπάρχει πιθανότητα «κάπου εδώ ο πληθωρισμός να βρει ένα ταβάνι», αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότερες αγορές βρέθηκαν πάνω σε εξαιρετικά σοβαρές στηρίξεις, στάθηκαν ως πρώτης τάξεως αφορμές για ένα ανοδικό διάλειμμα. 

Όπως φαίνεται στο παρακάτω αφοπλιστικό εβδομαδιαίο διάγραμμα, η μητέρα των αγορών την Παρασκευή βρέθηκε πάνω στη σημαντικότατη στήριξη του 200άρη. Μια αντίδραση μέχρι τον εκθετικό 200άρη -3684 μονάδες- αν μη τι άλλο είναι η μικρότερη δυνατή. 

Ακόμα και αν η αντίδραση αυτή εξελισσόταν μέχρι τις 3931 μονάδες ή και μέχρι τη ζώνη του 50αρη στις 4250 μονάδες-σενάριο λίγων πιθανοτήτων-όπως βλέπουμε δεν θα άλλαζε κάτι για τη μακροπρόθεσμη τάση.

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.