Κάτι δείχνει να αλλάζει στο επενδυτικό κλίμα μετά τη στροφή 180 μοιρών που φαίνεται ότι αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως είναι πολύ νωρίς να γίνει λόγος για εξομάλυνση των συνθηκών. Η αλλαγή πλεύσης αφορά δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο είναι φυσικά ο πόλεμος των δασμών με την Κίνα και το ενδεχόμενο μείωσής τους κατά 65%. Το δεύτερο σχετίζεται με την πιθανολογούμενη απόλυση του Τζέι Πάουελ της Fed, μία κίνηση που πολλοί χαρακτηρίζουν θεσμικό εκτροχιασμό.
Τα χρηματιστήρια αντέδρασαν έντονα ανοδικά χθες, στο άκουσμα της είδησης ότι ο Τραμπ θεωρεί τους δασμούς 145% στα κινεζικά προϊόντα υπερβολικά υψηλούς και επομένως θα τους μειώσει, αλλά «δεν θα επιστρέψουν στο μηδέν», όπως ο ίδιος τόνισε. Αντέδρασαν, επίσης, στις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ, Σκοτ Μπέσεντ, σύμφωνα με τις οποίες το «Πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει «η Αμερική απομονωμένη». Βέβαια, παρά το χθεσινό ράλι οι επενδυτές παραμένουν καχύποπτοι, αφού κάθε φορά που οι μετοχές απομακρύνονται από τα… βάθη της bear market, κάτι συμβαίνει και το κλίμα επιδεινώνεται ξανά.
Είναι χαρακτηριστικό πως όσοι πίστεψαν ότι η μερική ανάκαμψη των μετοχών και το άκρως εντυπωσιακό +12% μέσα σε τρεις συνεδριάσεις λίγο πριν το Πάσχα, θα ήταν ικανές συνθήκες για να επανέλθει το κλίμα στην προ δασμών κατάσταση, διαψεύστηκαν με άκρως εντυπωσιακό και… οδυνηρό τρόπο. Όλα δείχνουν ότι η ακραία μεταβλητότητα ήρθε για να μείνει και παρά τις διαβεβαιώσεις του Τραμπ, ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία βλέπει τις ισορροπίες που με κόπο χτίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες να είναι έτοιμες να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά.
Ποια θα είναι, λοιπόν, η τάση των επόμενων εβδομάδων και μηνών; Είναι πιθανό οι μετοχές να επιστρέψουν σε νέα ιστορικά υψηλά ή μήπως η πτωτική κίνηση θα συνεχιστεί, επιβεβαιώνοντας το σενάριο της bear market;
Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι ακόμα και μετά το εντυπωσιακό comeback των δεικτών της Wall Street – αρχικά με φόντο το «πάγωμα» των δασμών για 90 ημέρες και εν συνεχεία λόγω της στροφής του Τραμπ απέναντι στην Κίνα και στον Πάουελ – ο S&P 500 χρειάζεται να σημειώσει κέρδη άνω του 13,5% για να βρεθεί στο ιστορικό υψηλό της 19ης Φεβρουαρίου 2025. Την ίδια ώρα, ο Dow Jones χρειάζεται άνοδο της τάξης του 13%, ενώ για να καταγράψει νέο ρεκόρ ο Nasdaq πρέπει να ενισχυθεί κατά περίπου 20% από το τρέχον επίπεδο.
Αδύνατο; Φυσικά και όχι. Όμως διανύουμε μία εποχή που το μοναδικό σίγουρο είναι η αβεβαιότητα και επομένως το πρωταρχικό ζητούμενο θα πρέπει να είναι η εξομάλυνση των συνθηκών και εν συνεχεία να δούμε τους παράγοντες που θα στείλουν τα χρηματιστήρια σε νέα ιστορικά υψηλά.
Αυτή τη στιγμή οι παγκόσμιες αγορές μοιάζουν με… καζίνο. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανεβοκατεβαίνουν με πρωτοφανή ρυθμό, το δολάριο δέχεται πλήγμα το οποίο δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ιστορικών διαστάσεων και σημασίας, την ώρα που το πετρέλαιο υποχωρεί προς τα 60 δολάρια και ο χρυσός δέχεται… ορδές επενδυτών στο καταφύγιό του, με αποτέλεσμα να σπάσει στις αρχές της εβδομάδας – ενδοσυνεδριακά – το φράγμα των 3.500 δολαρίων για πρώτη φορά στα χρονικά.
Η αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων είναι η πρώτη προϋπόθεση για να επιστρέψει η ομαλότητα στις αγορές και οι μετοχές να συνεχίσουν το ράλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την πτώση άνω του 20% που έφτασαν να σημειώνουν οι S&P 500 και Nasdaq, κατάφεραν εντέλει να αποφύγουν – προσώρας τουλάχιστον την bear market – αφού η παραμονή τους στην… καυτή ζώνη του -20% ήταν βραχύβια.
Επίσης, παρά την υποβάθμιση των τιμών-στόχων για τους βασικούς δείκτες της Wall από την πλειονότητα των επενδυτικών οίκων, υπάρχουν ακόμα αναλυτές που πιστεύουν ότι ο S&P 500 θα ολοκληρώσει τη χρονιά με κέρδη. Ο Κρεγκ Τζόνσον, για παράδειγμα, της Piper Sandler, τοποθετεί τον κορυφαίο δείκτη των παγκόσμιων αγορών στις 6.600 μονάδες στο τέλος του 2025. Αν επιβεβαιωθεί ο Τζόνσον, τότε ο S&P 500 θα σημειώσει άνοδο της τάξης του 12,2% στο σύνολο του έτους, ενώ θα βρεθεί περίπου 7,4% υψηλότερα από το ιστορικό του ρεκόρ.
Αυτό θα συμβεί αν οι αγορές πάρουν το χρόνο τους, αφομοιώσουν τις αλλαγές που συντελούνται και προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Εννοείται με τον Πάουελ να παραμένει στο τιμόνι της Fed και να μη δέχεται πιέσεις για τα επιτόκια και εννοείται με τις εμπορικές εντάσεις να αποκλιμακώνονται σταδιακά.
Η εκτίναξη των μετοχών θεωρείται ακόμα πιο πιθανή στο σενάριο που ο Τραμπ καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με την Ευρώπη και την Κίνα, μέσω των οποίων θα αποφευχθεί μία γενικευμένη παγκόσμια εμπορική σύρραξη. Από κει και πέρα, όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο ο Τραμπ θα σταματήσει να προκαλεί αναταράξεις με τις πολιτικές του αποφάσεις.