Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μήνας διόρθωσης, κατοχύρωσης κερδών, επαναπροσδιορισμού προτεραιοτήτων, αλλά και επιστροφής προβληματισμού και εσωστρέφειας ήταν ο Φεβρουάριος για το ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτό, φυσικά, δεν έλαβε χώρα ανεξάρτητα από το διεθνές κλίμα, καθώς επίσης το Φεβρουάριο τα ξένα χρηματιστήρια διόρθωσαν σημαντικά, με μπροστάρη τη Wall Street, που κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα κατέγραψε τις δύο μεγαλύτερες πτώσεις της ιστορίας της!
Βεβαίως, οι αμερικανικοί δείκτες έχουν ανακάμψει σημαντικά το τελευταίο δεκαήμερο, με τον Dow Jones πλέον να απέχει περίπου 1050 μονάδες από το ιστορικό υψηλό των 26.616 μονάδων, ήτοι περίπου 4%, πιστοποιώντας ότι το πρόσφατο «πιστολίδι» ήταν διόρθωση και όχι αλλαγή μακροπρόθεσμης τάσης.
Πέρα από το διεθνή παράγοντα, σε εγχώριο επίπεδο ο Φεβρουάριος, «χτυπήθηκε» εξ αρχής από το σκάσιμο του σκανδάλου Novartis, που μετάγγισε τοξικότητα, εσωστρέφεια και αρνητική φημολογία σ' όλη την αγορά, κάτι που ασφαλώς κάθε άλλο παρά ευνοεί την αύξηση επενδυτικού ρίσκου, είτε σε μετοχές, είτε σε ομόλογα.
Παράλληλα, ο Φεβρουάριος ήταν ένας μήνας περιορισμού των συναλλαγών και απότομου «ψαλιδίσματος» του ενθουσιασμού που είχε καλλιεργηθεί μετά από το δίμηνο ράλι Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου. Ειδικά ο πρώτος μήνας του 2018 ήταν εξαιρετικός, καθώς έδωσε άνοδο 9,53% στο Γενικό Δείκτη ενώ κορυφαία blue chips όπως η ΔΕΗ είχαν ράλι 63,4%!
Πάντως, το θετικό στοιχείο είναι ότι η αγορά έδειξε ότι δε θέλει να πέσει κάτω από το όριο των 810- 800 μονάδων, καθώς απομακρύνθηκε από το χαμηλό μήνα και τις 811,54 μονάδες στις οποίες κατήλθε ενδοσυνεδριακά στις 13 Φεβρουαρίου.
Πτωτικά όλοι οι δείκτες το Φεβρουάριο
Ο Γενικός Δείκτης είχε πτώση 4,91% το Φεβρουάριο με τα κέρδη το πρώτο δίμηνο συνολικά να μειώνονται στο +4,15%, ο FTSE 25 υποχώρησε 4,78% το μήνα ενώ κρατάει κέρδη 2,24% το 2018, ο Mid Cap διόρθωσε 3,91% το Φεβρουάριο όμως κρατάει κέρδη 10,54% το έτος, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 4,53% το μήνα κρατώντας άνοδο 4,32% το 2018.
Η μέση αξία συναλλαγών το Φεβρουάριο ήταν μειωμένη καθώς κατήλθε στα 64,7 εκατ. ευρώ έναντι 76,3 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος του Ιανουαρίου. Βεβαίως, το τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου, ο μέσος τζίρος στο Χ.Α. έχει πέσει κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ...
Η σημερινή συνεδρίαση
Σ'' ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, το μεγαλύτερο διάστημά της κινήθηκε στο ίδιο, απαξιωμένο μοτίβο όλων των τελευταίων ημερών, με μικρές διακυμάνσεις, μειωμένους όγκους και τζίρους και γενικώς μια εικόνα απολύτως ρηχή.
Βεβαίως, στο φινάλε και τις δημοπρασίες υπήρξε έντονη κινητικότητα σε αρκετούς τίτλους με σημαντική αύξηση όγκων και τζίρων, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών της Morgan Stanely Capital International (MSCI), οπότε κάποια χαρτοφυλάκια άλλαξαν θέσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 835,66 μονάδες με οριακή πτώση 0,25% πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 835,72 μονάδες, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 829,73 μονάδες. Ο τζίρος έφτασε στα 69,53 εκατ. ευρώ, με περίπου το 1/3 αυτού να γίνεται στις δημοπρασίες λόγω MSCI, ενώ υπήρξαν και 5,96 εκατ. ευρώ σε πακέτα.
Στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 25 είχε πτώση 0,90%, ο Mid Cap ενισχύθηκε κατά 0,90%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,68%.
Στο χώρο του Large Cap η εικόνα ήταν μεικτή. Σημαντικά κέρδη άνω του 3% είχαν μετοχές όπως ΕΥΔΑΠ και Σαράντης, ενώ άνω του 2% ενισχύθηκαν τίτλοι όπως ΕΛΠΕ, Motor Oil, Πειραιώς και Eurobank. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 3% είχαν κορυφαία blue chips όπως ΟΠΑΠ και Τιτάνας, άνω του 2% έχασαν οι ΟΤΕ και Coca Cola HBC, στο -1,32% η Jumbo ενώ ηπιότερη πτώση είχαν οι Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ κ.λπ.
Στο χώρο του Mid Cap κέρδη 17,85% είχε η Attica Bank, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι MIG, Ελλάκτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ΕΥΑΘ και ΚΛΜ, ενώ μικρότερη άνοδο είχαν οι Cenergy Holdings, Υγεία, Ικτίνος και Πλαίσιο.
Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα και κέρδη παρουσίασαν μετοχές όπως CPI, ΣΙΔΜΑ, Yalco, Reds, Revoil, Φιερατέξ, Λεβεντέρης, Επίλεκτος, Centric, Ίλυδα, Lavipharm και Σελόντα. Στο σύνολο της αγοράς 62 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 55 που υποχώρησαν.