Μην κοιτάτε τον Γενικό δείκτη, η αγορά είναι δύο ταχυτήτων

Μην κοιτάτε τον Γενικό δείκτη, η αγορά είναι δύο ταχυτήτων

Ο Γενικός Δείκτης βολοδέρνει τα τελευταία τρία χρόνια από τις 500 έως τις 950 μονάδες. Αν παρόλα αυτά παρατηρήσει κάποιος πάρα πολλούς τίτλους θα δει αποδόσεις από 50 μέχρι και 800%.

Ουσιαστικά, υπάρχει μία ομάδα μετοχών που παραμένει σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών και άλλες οι οποίες έχουν ήδη δώσει αλλά και συνεχίζουν να δίνουν αποδόσεις. Φυσικά κύριος υπαίτιος της άσχημης εικόνας είναι ο τραπεζικός κλάδος, που όχι μόνο δεν είναι κοντά στο πάνω μέρος του - δηλαδή τις 900 μονάδες στον αντίστοιχο δείκτη - αλλά απέχει και 40% κάτω από τα επίπεδα αυτά.

Αυτό μαρτυρά πως η αγορά από τη μία κοιτάει τα fundamentals και βραβεύει πλουσιοπάροχα τις εταιρείες που αναπτύσσονται, από την άλλη δεν δίνει σημασία σε εταιρείες οι οποίες παραμένουν στην καλύτερη των περιπτώσεων στάσιμες. Οι Αρχές θα έπρεπε να έχουν προσέξει ιδιαίτερα την εικόνα του ΓΔ και να αλλάξει ο τρόπος στάθμισής του, μιας και οι συνεχείς ΑΜΚ στον τραπεζικό κλάδο χαλάνε την εικόνα του συνόλου της αγοράς.

Άλλο να γράφει 870 μονάδες ο ΓΔ και άλλο 1.700… Φυσικά, κάθε φορά που γίνεται μία ΑΜΚ στον κλάδο όλα δείχνουν ότι αυτό θα αλλάξει. Παρόλα αυτά, συνεχώς όλο τα ίδια αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν. 

Η οικονομία πάντως έχει πάρει ήδη μπροστά μετά από πολλά χρόνια. Μπορεί ο COVID από τη μία να μας καθυστέρησε, αλλά από την άλλη έδωσε σημαντική ρευστότητα, κάτι που αποτελούσε μόνιμο πρόβλημα. Ο τραπεζικός κλάδος σε μεγάλο βαθμό έχει αντικατασταθεί από το κράτος (Ευρώπη) «πατερούλη», που με αφορμή την κρίση μοίρασε και θα μοιράσει σε κάποιες περιπτώσεις πλουσιοπάροχα χρήματα σε εταιρείες και εργαζομένους.

Η υπόλοιπη Ευρώπη ήταν ήδη σε μία φάση σημαντικής ανάπτυξης, με μια Ελλάδα που την πέτυχε στο ξεκίνημα και με χαμηλή ρευστότητα με ένα μαθηματικό τύπο που στηρίχτηκε και στη μείωση του ΑΕΠ των τελευταίων χρόνων και της έδωσε φτερά. Ένα άλλο σχέδιο Μάρσαλ έπεσε σαν μάννα εξ ουρανού και για μία χώρα που ήδη έχει γίνει πόλος έλξης ξένων επενδύσεων  - μιας και έχει μείνει σημαντικά πίσω όλα αυτά τα χρόνια - ήταν αρκετό για να δούμε καταστάσεις που έχουμε να βιώσουμε χρόνια. 

Η χώρα συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την κάνουν από τους καλύτερους επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως, όχι μόνο στον τουρισμό αλλά και σε άλλους βραχίονες της οικονομίας. Χρειάστηκε ένας Πιερρακάκης να μας αποδείξει ότι μπορούμε να μεταρρυθμιστούμε και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, μιας και αυτό που πέτυχε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν θα το πετυχαίναμε ούτε σε 20 χρόνια.

Κανονικά θα έπρεπε να προσληφθεί με όρους ιδιωτικής οικονομίας για να μην περάσει καν από το μυαλό του να αποχωρήσει από το ελληνικό δημόσιο. Παράδειγμα προς μίμηση και για τους υπόλοιπους αιρετούς και μη στο δημόσιο, μιας και έδειξε ότι τα πάντα είναι δυνατά να γίνουν εφόσον κάποιος το θέλει και ξέρει το αντικείμενο. Κέρδος πολλών εκατομμυρίων ωρών οι οποίες δεν μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήμα, με τη χώρα να θυμίζει στη χειρότερη Ελβετία στον τομέα αυτό. 

Μέχρι στιγμής η χώρα κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς προσπαθώντας να βρει τα πατήματα της στη μετά COVID εποχή. Μπροστά μας έχουμε επιδοτήσεις και δανεισμό που μπορούν να υποστηρίξουν πολλά business plan, καθώς και πολλές υποδομές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην εικόνα της χώρας και της οικονομίας.

Στους πρώτους ωφελημένους  - όπως καιρό έχουμε σημειώσει - βρίσκεται ο κλάδος της πληροφορικής που ήδη πετάει σε αποδόσεις χωρίς να κοιτάει καθόλου τον Γενικό Δείκτη και χωρίς να περιμένει κάποιο σημαντικό πακέτο στήριξης. Οι εισηγμένες είναι λίγες και χωρίς μεγάλη ρευστότητα και πακέτα σε θεσμικούς, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αυτές τις αποδόσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Ακολουθεί ο κατασκευαστικός κλάδος και η βιομηχανία που θα φανεί καλύτερα το επόμενο χρονικό διάστημα. Η ενέργεια είναι σαφώς κουρασμένη μιας και ήταν και ο μόνος κλάδος που είχε εύκολη χρηματοδότηση τα προηγούμενα χρόνια. Εξαίρεση η ΔΕΗ που δείχνει πως ό,τι δεν έκανε τα τελευταία χρόνια θέλει να το κάνει τα επόμενα τρία. 

Όσο ο καιρός περνάει φαίνεται ότι σταδιακά πως και άλλες εταιρείες βελτιώνουν τα μεγέθη τους και μειώνουν το κόστος δανεισμού τους, με την αγορά να τις παρακολουθεί και επιβραβεύει. Η ψυχολογία ακόμα είναι χαμηλά, ή να το πούμε καλύτερα πολύ εύκολα χαλάει μιας και έχει βιώσει αρκετές μικρές ανακάμψεις χωρίς νόημα τα αρκετά τελευταία χρόνια.

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι δεν είμαστε στην ίδια φάση αλλά έχει ξεκινήσει μία πιο σταθερή και μακρόχρονη αναπτυξιακή πορεία που όσο καλύτερα την εκμεταλλευτούμε τόσο πιο μακροχρόνια και μεγάλη θα είναι. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.