Μικτά πρόσημα για τους ευρωπαϊκούς δείκτες

Μικτά πρόσημα για τους ευρωπαϊκούς δείκτες

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές έδειξαν επηρεασμένοι από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα οποία παρατηρήθηκε υποχώρηση της καταναλωτικής και επιβράδυνση της δραστηριότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αντιστάθηκε στις πιέσεις και έκλεισε καταγράφοντας άνοδο 0,16% στις 381,1 μονάδες, διαγράφοντας τις πρωινές απώλειες. Ωστόσο, ο Stoxx 50 των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν κατάφερε να περάσει σε θετικό έδαφος και ολοκλήρωσε με πτώση 0,14% στις 3.430 μονάδες.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,14% στις 12.470 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 5.302 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 7.281 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ολοκλήρωσε με οριακές απώλειες 0,09% στις 22.653 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,73% στις 9.823 μονάδες.

Σε εταιρικό επίπεδο, οι μετοχές του πρωτογενούς τομέα έκλεισαν με συνολική άνοδο σχεδόν 1,6% και την Glencore να ολοκληρώνει στην κορυφή των ευρωπαϊκών ταμπλό με άνοδο 5,2%, έπειτα από τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το σύνολο του έτους. 

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν επίσης χρηματιστηριακές και ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, με τους δύο κλάδους να ενισχύονται κατά 0.94% και 0,92% αντίστοιχα, με τη μετοχή της Deutsche Boerse να εμφανίζει σημαντικά κέρδη 2,85%.

Στα μακροοικονομικά νέα, η δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο παρέμεινε ισχυρή αλλά έδειξε να χάνει το momentum που είχε, καθώς σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της IHS Markit ο δείκτης προμηθειών επιχειρήσεων (PMI) για την Ευρωζώνη, υποχώρησε στις 57,5 μονάδες από 58,8 τον Ιανουάριο και κάτω από τις 58,5 μονάδες που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters. 

Σημειώνεται τέλος, ότι χθες έγινε γνωστό πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Φεβρουάριο περισσότερο του αναμενόμενου, από το υψηλό επίπεδο 17 ετών που είχε σημειώσει τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανέφερε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος μειώθηκε στο 0,1 της μονάδας από 1,4 μονάδες τον Ιανουάριο, ενώ οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters ανέμεναν μία τιμή 1,0 κατά μέσο όρο.