Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο Αθηνών
Shutterstock
Shutterstock

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι αγορές το έχουν αυτό το ελάττωμα, δεν ειδοποιούν όταν ξεκινούν μια πτωτική πορεία μετά από ένα μεγάλο ράλι. Παρόλα αυτά μετά το δυστύχημα στα Τέμπη η αγορά έδωσε ευκαιρίες για μια λιγότερο επώδυνη έξοδο ή έστω για μια αναθεώρηση του βαθμού έκθεσης σε μετοχές.

Όχι, δεν γνωρίζαμε ότι θα «σκάσουν» τράπεζες στην Αμερική απλά όταν υπάρχουν τόσα γρήγορα και πολλά κέρδη αρκεί μια αφορμή για να αλλάξει το κλίμα, έστω και βραχυπρόθεσμα. Τελικώς οι αφορμές ήρθαν μαζεμένες.

Μέχρι στιγμής η πτώση της αγοράς συνοδεύεται από μεγάλους σχετικά τζίρους οι οποίοι δείχνουν ότι η προσφορά έχει ακόμα αρκετή ένταση: Η απόσταση των 100 μονάδων που έχει διανυθεί από τα φετινά υψηλά έχει πραγματοποιηθεί με μέσο ημερήσιο τζίρο 151 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από τον περυσινό μέσο όρο. Η εικόνα αυτή αντανακλά την αύξηση του εγχώριου πολιτικού ρίσκου, την αύξηση του κόστους χρήματος και την αβέβαιη κατάσταση που επικρατεί στο εξωτερικό. 

Από την άλλη πλευρά οι εισηγμένες εταιρείες διανύουν μια εξαιρετική περίοδο επιχειρηματικής φόρμας που η έννοια του φθηνού δεν απέχει και πολύ από εδώ ή για κάποιες εταιρίες είναι ήδη εδώ. Οι τράπεζες για παράδειγμα που είναι από τους πιο «χτυπημένους» κλάδους στην πρόσφατη πτώση με βάση την προσδοκώμενη κερδοφορία του 2023 έχουν χαμηλά μονοψήφια ΡΕ.

Μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες πολλές εμποροβιομηχανικές εταιρείες θα μοιράσουν μερίσματα με αξιόλογες αποδόσεις με βάση ακόμα και τα υψηλά επίπεδα τιμών που είδαμε μέσα στον Φεβρουάριο. Βρισκόμαστε επομένως σε ένα σταυροδρόμι αρνητικού κλίματος και καλών ποσοτικών δεδομένων. Για όσους έχουν ρευστότητα η βέλτιστη ενδεχομένως τακτική είναι οι σταδιακές κινήσεις αγορών στο «από εδώ και κάτω». Αυτή τη στιγμή το πάνω ράφι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχει ξαναποκτήσει ενδιαφέρον μετά τις πρόσφατες… εκπτώσεις.

Για όσους έχουν μείνει με μετοχές μια γρήγορη αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου μπορεί να έχει νόημα εξετάζοντας συνδυαστικά προοπτική, μέρισμα και αποτίμηση.  Το ζητούμενο βέβαια είναι πότε και που θα τελειώσει η πτώση. Αυτό ίσως να αποτελεί μια μεγάλη παγίδα: Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα οι εκλογές θα γίνουν προς το Μάιο η περίοδος που μεσολαβεί ως τότε θα αυξήσει τον βαθμό συσχέτισης με τις ξένες αγορές.

Οι ελληνικές μετοχές θα γίνουν πιο ευάλωτες στις διακυμάνσεις του εξωτερικού αφού οι εγχώριοι καταλύτες θα μπουν σε μια αναμονή, ως τότε τουλάχιστον. Προς το παρόν στο εξωτερικό είναι «πολύ νωρίς για να αγοράσει κανείς και πολύ αργά για να πουλήσει». Δεν πειράζει. Ας χαθούν και μερικοί πόντοι ανόδου πριν είμαστε περισσότερο βέβαιοι ότι τα απόνερα της τραπεζικής κρίσης έχουν απομακρυνθεί και ότι όλα βαίνουν πλέον καλώς.