Με οριακές διακυμάνσεις ο ΓΔ στη Λεωφόρο Αθηνών

Με οριακές διακυμάνσεις ο ΓΔ στη Λεωφόρο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Σε θετικό έδαφος κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, επηρεασμένο από το θετικό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 609,36 μονάδες με άνοδο 0,30%.

Στα νέα της ημέρας, ξεχωρίζει η απόφαση άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών για το Χ.Α., όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότσης, διατηρώντας όμως την απαγόρευση του short selling μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Από τα ενδιαφέροντα στο ταμπλό η θετική αντίδραση για την μετοχή της ΕΤΕ η οποία ενισχύεται κατά 8,70% στα €0,70.

Επίσης η μετοχή της ΔΕΗ η οποία ενισχύεται κατά 3,40% στα €4,86, καθώς και η μετοχή του ΟΠΑΠ με κέρδη 2,06% στα €6,43.

Παρατηρώντας το ταμπλό, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα πως η αγορά βρίσκεται εν αναμονή. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα μπορούμε να επισημάνουμε πως την τάση, είτε συνέχιση της πτώσης είτε αντιστροφή και άνοδο, θα καθορίσουν για ακόμη μία φορά οι πολιτικές εξελίξεις, αφού η ισχνή πλειοψηφία της ψήφισης του προϋπολογισμού και η αδυναμία συναίνεσης αποτελούν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ για την πορεία του χρηματιστηρίου και της οικονομίας γενικότερα.

Ακόμη η οριστική λύση των «κόκκινων» δανείων θα είναι κι αυτή που θα σηματοδοτήσει συνέχιση της πτωτικής πορείας των τραπεζικών μετοχών ή άνοδο αυτών. Τέλος η αξιολόγηση των θεσμών θα κρίνει πολλά τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο.

Στην παρούσα φάση της χρηματιστηριακής αγοράς θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα οι άσκοπες «κινήσεις» των επενδυτών, κυρίως λόγω του ότι στην αγορά δεν υπάρχει το απαιτούμενο volatility (μεταβλητότητα) και η όποια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε «εγκλωβισμό». Ακόμη οι πιθανότητες είναι υπέρ της πτωτικής συνέχειας, οπότε πέραν του «εγκλωβισμού», μπορεί να καταγραφούν και ζημίες.

Συνήθως σε τέτοιες φάσης μιας χρηματιστηριακής αγοράς, αυτοί που δεν χάνουν ή χάνουν λιγότερα, είναι οι value investors. Υπάρχουν αξιόλογες εταιρείες τόσο στην υψηλή όσο και μεσαία κεφαλαιοποίηση με καλά θεμελιώδη, όπως, θετική καθαρή θέση, ικανοποιητική μερισματική απόδοση και γεμάτο ταμείο.

Το βασικότερο όμως όλων είναι ότι διαθέτουν πολύ καλό management το οποίο κατάφερε (όπως αποδείχτηκε) να ανταποκριθεί στην δύσκολη εποχή των μνημονίων, κάνοντας τις εταιρείες εξωστρεφείς και δημιουργώντας αξίες για τους μετόχους.

Τέλος βασικό συστατικό της επιτυχίας ενός χαρτοφυλακίου αποτελεί η διασπορά. Αυτό διασφαλίζει τον επενδυτή, σε μεγάλο ποσοστό, από μεγάλες απώλειες (οι οποίες πραγματοποιούνται μόνο σε περίπτωση κραχ), ενώ δίνει τον απαιτούμενο χρόνο να κάνει ο επενδυτής τις οποιεσδήποτε «διορθωτικές» κινήσεις.

Η αύξηση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς στο 8% από 7,78% στις αρχές της προηγούμενη εβδομάδας, πιθανών να περικλείει εξελίξεις για τη χώρα μας. Μένει να δούμε εάν η αύξηση της απόδοσης ήταν αποτέλεσμα του γενικευμένου sell στα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ ή σηματοδοτεί εξελίξεις για την Ελλάδα. 

Ο τζίρος διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 25,3 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει πράξη, 23 κινούνται ανοδικά, 38 πτωτικά και 18 παραμένουν αμετάβλητες.