Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης και ανοδικής απομάκρυνσης από τα χαμηλά σχεδόν εφτά μηνών πιστοποιεί και την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο παρά το ιδιαίτερα «βαρύ» πτωτικό σερί.
Η αγορά κυριαρχείται από την ανασφάλεια, την κάκιστη ψυχολογία και την αστάθεια, με την ανησυχία για την πραγματική κατάσταση του τραπεζικού κλάδου να «σκοτώνει» οποιαδήποτε θετική είδηση προκύπτει σε ομίλους της πραγματικής οικονομίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι η αδυναμία αντίδρασης συναντάται μετά από οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις στις εννέα τελευταίες, ενώ από τις 12 έως τώρα συνεδριάσεις του Νοεμβρίου, μόλις τρεις είναι ανοδικές και εννέα πτωτικές.
Τα στατιστικά, μπορεί να… κουράζουν, όμως όταν μιλάμε για το χρηματιστήριο δείχνουν πολλά. Σήμερα υπάρχει και η λήξη της προτελευταίας σειρά παραγώγων για το 2017 και είναι ένας ακόμη καταλύτης που ίσως παίξει κάποιο ρόλο.
Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πέριξ των 700 μονάδων με οριακά κέρδη, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ, κινούμενος σε ελαφρώς καλύτερο τέμπο έναντι προηγούμενων ημερών.
Η εικόνα στο χώρο του Large Cap είναι μεικτή, με κύριο χαρακτηριστικό έως τώρα τους μικρούς όγκους άρα και την αδυναμία να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη συνέχεια. Η αγορά άλλωστε δεν έχει κανένα σοβαρό momentum, πλην της κυριαρχίας των short, οτιδήποτε (προς τα πάνω γίνεται) αφορά μόνο κινήσεις trading, καθαρά ημερήσιας ή διήμερης στόχευσης…
Αυτό το είδαμε και στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης όπου οι τράπεζες έφτασαν να κερδίζουν έως και 6%, όμως στο τέλος η εικόνα ήταν flat, έχοντας χάσει το 90% των ημερήσιων κερδών τους.
Το σίγουρο είναι ότι η αγορά για να δώσει αυτό το πτωτικό σερί είναι σαφές ότι προεξοφλεί δυσμενείς εξελίξεις, κάνοντας αρνητική... ανάγνωση για την κατάσταση στην οικονομία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, αλλά και την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση, πόσο μάλλον όταν δημιουργείται ένα πτωτικό ντόμινο που ξεκινά από τις τράπεζες – που παρουσιάζουν πλέον συστημική πτώση – και επεκτείνεται σχεδόν σε όλο τον FTSE 25 αλλά και στην υπόλοιπη αγορά, εν μέσω ανατροφοδοτούμενης πτώσης.
Ο τραπεζικός κλάδος άλλωστε βρίσκεται ήδη σε νέα χαμηλά 16 μηνών, καθώς στα επίπεδα των 614 μονάδες που έκλεισε είχε να βρεθεί από τις αρχές του Ιουλίου του 2016, ενώ σήμερα κινείται εκ νέου χαμηλότερα, έχοντας κατέλθει στις 605 μονάδες!
Πρόκειται ασφαλώς για μια… ισοπέδωση του τραπεζικού κλάδου που έχει κυριολεκτικά εξαϋλωθεί, παρ' ότι έχει κάνει δύο reverse split – με απόφαση της διοίκησης του Χ.Α – για να μη μηδενίσει (εντελώς).
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά σενάρια, δυσμενή σενάρια, φήμες διάφορες περί «βροντερών» αρνητικών ειδήσεων, που ασφαλώς δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, καθώς κανείς δεν ξέρει αν είναι «προϊόν» παιχνιδιού των short. To σίγουρο είναι ότι οι short έχουν την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων έχοντας πάρει ισχυρές αρνητικές θέσεις, «σκοτώνοντας» καθημερινά αποτιμήσεις και ψυχολογία.
Οι τραπεζικές μετοχές παρά το θετικό τους ξεκίνημα έχουν γυρίσει πτωτικά, με την Εθνική να υποχωρεί άνω του 3%, όμως κάποιες μικρο-στηρίξεις στην αγορά στην προσπάθεια διακράτησης των 700 μονάδων δίνουν ορισμένα μη τραπεζικά blue chips όπως Coca Cola HBC, Jumbo, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Aegean Airlines, Τιτάν, ΟΠΑΠ και Σαράντης.
Πτωτικά στο χώρο του FTSE 25 κινούνται μετοχές όπως Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development και Fourlis.
Πτωτική η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap, καθώς υποχωρούν τίτλοι όπως J&P Άβαξ, Πλάισιο Computers, Intralot, Ικτίνος, MLS, Πλαστικά Θράκης και Υγεία.
Στην ευρύτερη αγορά, θετικά κινούνται μετοχές όπως Κλ. Ναυπάκτου, Ελτράκ, Κρέτα Φαρμ, Έλτον, Κλουκίνας Λάππας και Δρομέας. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Frigoglass, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Γενική Εμπορίου, Audiovisual, Χαλκόρ και Ευρωπαϊκή Πίστη.
Στο σύνολο της αγοράς, 34 μετοχές ενισχύονται έναντι 38 που καταγράφουν απώλειες.