Κλυδωνίζονται οι βιομηχανικοί δείκτες της Ευρώπης

Κλυδωνίζονται οι βιομηχανικοί δείκτες της Ευρώπης

Με τις τιμές των δεικτών βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, να καταγράφουν τις χαμηλότερες τιμές του τελευταίου δωδεκαμήνου, το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη, βαίνει επιβαρυνόμενο. Και αναμένεται ότι ο χρηματιστηριακός χειμώνας θα ξεφύγει από το στενό επενδυτικό πλαίσιο, και θα περάσει στην πραγματική οικονομία.

Όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα της MacroMicro, που παρουσιάζει την πτωτική κίνηση των Manufacturing PMIs, ο Γερμανικός Βιομηχανικός Δείκτης βρίσκεται στο 52, ο Γαλλικός στο 51 και ο Βρετανικός στο 53,40. Προ δωδεκαμήνου οι τιμές βρίσκονταν στο 65,1, στο 63,90 και στο 59 αντιστοίχως.

Και ναι μεν, σύμφωνα με τη θεωρία, όταν οι τιμές κινούνται πάνω από το 50, συνεχίζουν να καταγράφουν ανάπτυξη, αλλά εκεί πέριξ της περιοχής του 50, εγείρονται ανησυχίες για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής. Ωστόσο, τόσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη ύφεση στο λεξιλόγιο τους.

Ασφαλώς και δεν είναι παρήγορο το γεγονός ότι η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, δεν εντοπίζεται μόνο στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Ίσα - ίσα που προβληματίζει περισσότερο, ότι την πτωτική κίνηση της Ευρώπης, την ακολουθούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιαπωνία. Ο αμερικανικός δείκτης βρίσκεται στο 51,2 ενώ ο αντίστοιχος Ιαπωνικός βρίσκεται στο 52,70.

Ο γενικότερος φόβος στην Ευρώπη είναι ότι συνεχιζόμενη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, θα μειώσει ακόμα περισσότερο τη βιομηχανική παραγωγή, παρ’ όλη την ευρωπαϊκή στροφή στο αμερικανικό LNG. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Μαΐου, το 38% του LNG που έφτασε στη Ευρώπη, ήταν Αμερικανικό. Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση για LNG από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, θέτει ευθέως το ερώτημα του κατά πόσο οι αποθήκες της Ευρώπης θα επιτύχουν να γεμίσουν τουλάχιστον κατά 80% από το 55% που βρίσκονται σήμερα, πριν από τη έλευση του επόμενου χειμώνα.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης παραμένει περισσότερο όμηρος των ενεργειακών εξελίξεων, παρά των διαθέσεων των καταναλωτών.