Ισχυρές πιέσεις σε blue chips και τράπεζες ρίχνουν εκ νέου το Χ.Α.

Ισχυρές πιέσεις σε blue chips και τράπεζες ρίχνουν εκ νέου το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πτωτικά για έκτη διαδοχική συνεδρίαση κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Δευτέρας, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία των επενδυτών για την κατάσταση των τραπεζών αλλά και εν γένει της οικονομίας.

Η αγορά κινείται ήδη σε νέα χαμηλά έξι μηνών, έχοντας «κάψει» όλο το momentum από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, χάνοντας το τελευταίο τρίμηνο κάθε καταλύτη που θα μπορούσε να ιντριγκάρει τους επενδυτές και να ελκύσει νέα κεφάλαια στο σύστημα.

Τα προβλήματα με την ανησυχία για τι μέλλει γενέσθαι στις τράπεζες είναι γνωστά και είναι ο λόγος που ο κλάδος έχει οδηγηθεί σε χαμηλά οκτώ και πλέον μηνών, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει που θα σταματήσει αυτό το «γαϊτανάκι» απαξίωσης.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως υπάρχει και… πολιτικό θέμα στην αγορά, καθώς η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε το momentum από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, έχοντας εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια και στις ιδεοληψίες.

Οι εξελίξεις με την… πολεμική κατά των επενδύσεων, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις το Ελληνικό και την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, κάθε άλλο παρά πείθουν τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι υπάρχει ευνοϊκό πεδίο για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Μοιραία, το χρηματιστήριο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αντανακλά αυτή την κατάσταση, ενώ δυσμενώς επηρεάζονται και μη τραπεζικά blue chips που μέσα σε τέτοιο περιβάλλον, νομοτελειακά πιέζονται…

Εύλογα, σε τέτοιο περιβάλλον «καίγονται» ακόμη και καλές ειδήσεις, όπως τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν όμιλοι όπως Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean Airlines και Coca Cola HBC, ο φθηνός δανεισμός στο ομόλογο της Τιτάν κ.α.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε πτώση σε ποσοστό 3,86%, ο FTSE 25 απώλεσε το 4,25% της αξίας του, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 11,91%, ανεβάζοντας την πτώση του το 2017 στο 17,53%!

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 727 μονάδες με απώλειες 0,96%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 20 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο του Large Cap θετικό πρόσημο έχουν μόνο οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ και Lamda Development (προέρχεται από μεγάλη πίεση και χαμηλά πολλών μηνών). Αντιθέτως, ισχυρές πιέσεις άνω του 4% δέχεται η μετοχή – leader της αγοράς η Coca Cola HBC, ενώ πτώση άνω του 3% έχουν οι Πειραιώς και Eurobank.

Πιέσεις άνω του 2% δέχονται μετοχές όπως Alpha Bank, Folli Follie, ενώ άνω του 1% υποχωρούν τίτλοι όπως Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Attica Bank, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.