Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές μετά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές μετά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Με ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στις σημερινές συναλλαγές τους, μία ημέρα μετά τα στοιχεία που έδειξαν νέο άλμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, εγείροντας ξανά τις ανησυχίες για τη στάση που θα κρατήσει η Fed σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος «μαμούθ» στήριξης της οικονομίας που τρέχει.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διαπραγματεύεται με πτώση 0,34% και βρίσκεται στις 459,42 μονάδες, με τις μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου να ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις (-1%) με φόντο τη νέα έξαρση της πανδημίας παγκοσμίως λόγω μετάλλαξης Δέλτα.

Μόνο η μετοχή της TUI βυθίζεται κατά 4% έπειτα από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας παγκοσμίως ακύρωσε το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεών του για τις διακοπές του Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι ο δείκτες χτες έκλεισε πτωτικά τελικά με απώλειες της τάξεως του 0,3% αφού πρώτα όμως είχε διευρύνει το ιστορικό υψηλό του ενδοσυνεδριακά στις 461,38 μονάδες.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό σήμερα, ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,16% και κινείται στις 15.763 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,26% κινούμενος στις 6.541 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που χάνει 0,46% και βρίσκεται στις 7.096 μονάδες.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές τις περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB προσπαθεί να διατηρήσει θετικό πρόσημο αλλά παραμένει στα πέριξ του αμετάβλητου στις 25.164 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,5% και βρίσκεται στις 8.655 μονάδες.

Το βασικό θέμα που εξετάζουν οι επενδυτές είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χτες, οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούνιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 σχεδόν ετών ξεπερνώντας σημαντικά τις εκτιμήσεις.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με τον Μάιο και κατά 5,4% σε ετήσια βάση, τη στιγμή που αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones εκτιμούσαν ότι θα παρουσιάσει μια ήπια αύξηση κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και κατά 5% σε ετήσια.

Σημειώνεται ότι η μηνιαία αύξηση κατά 0,9% ήταν η μεγαλύτερη που έχει παρουσιάσει ο δείκτης τιμών καταναλωτή από τον Ιούνιο του 2008 και η ετήσια κατά 5,4% η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2008.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αυξάνει την νευρικότητα στις αγορές διεθνώς, καθώς εντείνει τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει τον περιορισμό του προγράμματος μαζικών αγορών που τρέχει, για τη στήριξη της οικονομίας λόγω πανδημίας, νωρίτερα από ό,τι αναμένεται.

Σε παρόμοιο κλίμα άλλωστε, ο πληθωρισμός στην Μεγάλη Βρετανία σημείωσε επίσης άλμα 2,5% όπως έδειξαν τα στοιχεία σήμερα, ξεπερνώντας το στόχο της κεντρικής τράπεζας της χώρας και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξησή του από τον Αύγουστο του 2018.

Έτσι όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη διήμερη κατάθεση του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για τις προθέσεις της Fed σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος αγορών της.

Πίσω στην Ευρώπη και τις εταιρικές αποδόσεις, η σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών βλέπει τον τίτλο της να πραγματοποιεί άλμα 4% έπειτα από την αύξησή 8% του βασικών κερδών της στο δεύτερο τρίμηνο.

Η γερμανική Hugo Boss σημειώνει επίσης άλμα κατά 5,1% αφότου προέβλεψε αύξηση των εσόδων της κατά 30% με 35% για το σύνολο του έτους.

Αντίθετα, η αεροπορική Lufthansa υποχωρεί κατά 0,6% αφότου ενημέρωσε ότι η επιβατική της κίνηση κινείται αυτή τη στιγμή στο περίπου 40% των προ πανδημίας επιπέδων, την ώρα που στόχευε να πιάσει το 60% με 70% έως το τέλος του έτους.