Νέα εστία κινδύνου στα κρυπτονομίσματα
Digital Currency Group

Νέα εστία κινδύνου στα κρυπτονομίσματα

Με την αγορά κρυπτονομισμάτων να ζητάει επειγόντως οποιοδήποτε μήνυμα που θα μπορέσει να σταματήσει την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις αγορές, τα νέα που έρχονται από την αγορά δημιουργούν μόνο απαισιοδοξία. 

Μετά την κατάρρευση του FTX, οι φόβοι της αγοράς έχουν μετατοπιστεί στο Digital Currency Group.  

O Barry Silbert του DCG αποτελούσε μία από τις χαρακτηριστικές προσωπικότητες της αγοράς κρυπτονομισμάτων, ξεκινώντας το 2013 με τη δημιουργία του Grayscale Bitcoin Trust. Πολλοί θεωρούν ότι σε αντίθεση με το FTX, το DCG θα επιβιώσει από αυτήν την κρίση, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τους όρους της επιβίωσης.

Το DCG ξεκίνησε το 2015 με μόλις 25 εκατ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση, τα οποία έφτασαν να ξεπερνούν τα 80 δισ. δολάρια στις αρχές του 2022.  Τα πιο πολύτιμα στοιχεία του DCG είναι η Grayscale, η Genesis Global Capital, η Genesis Trading, και το Coindesk.

Το DCG μπόρεσε να προσελκύσει θεσμικούς επενδυτές αντλώντας 700 εκατομμύρια δολάρια από την αγορά σε αποτίμηση >10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Νοέμβριο από επενδυτικά κεφάλαια όπως η Softbank, η Alphabet, και το CapitalG. Σε αυτόν τον κύκλο χρηματοδότησης συμμετείχαν ακόμα και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Σιγκαπούρης.  

Στην επιστολή του προς τους μετόχους του DCG, ο Barry περιέγραψε την έκταση των υποχρεώσεων του DCG,με το DCG να προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την χρεοκοπία. 

Η Genesis χρειάζεται επειγόντως ένεση ρευστότητας της τάξης του 1 δισ. δολαρίων για να αποτραπεί η πτώχευση. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη καθώς το DCG οφείλει στη Genesis ~ 575 εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια που λήγουν τον Μάιο του επόμενου έτους, δάνεια που «χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση επενδυτικών ευκαιριών και την επαναγορά μετοχών του DCG»…  Αυτό ακούγεται γνωστή τακτική στις αγορές κρυπτονομισμάτων με πολλούς να παρομοιάζουν την κρίση αντίστοιχη με αυτή που αντιμετώπισε το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX. 

Εκτός από αυτά τα δάνεια, υπάρχει επιπλέον χρέος 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει το DCG στη Genesis σε σχέση με το δάνειο του 3AC που το DCG έβγαλε στα βιβλία της Genesis τον Ιούνιο, με ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο του 2023.

Εάν η Genesis χρεοκοπούσε, τότε ο εκκαθαριστής θα ζητούσε αυτά τα δάνεια, τα οποία το DCG πιθανότατα δεν έχει τα μετρητά για να αποπληρώσει αυτήν τη στιγμή.

Αντίστοιχα το DCG οφείλει 350 εκατομμύρια δολάρια σε πιστωτική διευκόλυνση στο Eldrige, ως μέρος δανείου για την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου 600 εκατομμυρίων δολαρίων που έκαναν τον περασμένο Νοέμβριο. 

Σύμφωνα με τους αριθμούς που δημοσίευσε ο Barry, φαίνεται ότι όντως μεγάλο μέρος των χρεών που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν είναι περισσότερο ζήτημα ρευστότητας παρά αφερεγγυότητας. Το DCG φέρεται να προσδιορίζει τα ετήσια έσοδα του σε 800 εκατομμύρια δολάρια.

Μεγάλο μέρος της ρευστότητας του DCG είναι τοποθετημένο σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αξία, όπως οι μετοχές του GBTC. Για παράδειγμα, το 2ο τρίμηνο, το DCG αγόρασε πάνω από 35 εκατομμύρια μετοχές GBTC από το 3AC (αξίας 316 εκατομμυρίων δολαρίων mark-to-market) και 529 εκατομμυρίων δολαρίων (σε NAV) ως ενέχυρο για το δάνειο του 3AC το οποίο αφαίρεσε τα βιβλία της Genesis.

Παρά το γεγονός ότι η αγορά είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξη για την εξέλιξη, υπάρχουν ακόμα τρόποι διεξόδου στη διάθεση του DCG που θα της επιτρέψουν να επιβιώσει από αυτήν την κρίση. Μία από αυτές τις λύσεις μπορεί να οδηγήσει σε θυσία «την ιερή αγελάδα» ή αλλιώς «την κότα που γεννά χρυσά αυγά». Δηλαδή τη διάλυση της Grayscale που φέρνει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων.

Η ιστορία της Grayscale ξεκίνησε με το GBTC τον Σεπτέμβριο του 2013.

Από νωρίς, το GBTC κατέκτησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών με την τιμή διαπραγμάτευσης του να σημειώνει ρεκόρ κερδών του μεγέθους των 10.521% από την αρχή της δημιουργίας του. Αντίθετα φέτος σημείωσε πτώση 71%, αλλά το πιο σημαντικό έχασε το μονοπώλιο καθώς έκαναν την εμφάνιση τους πολλοί ανταγωνιστές. 

Η Grayscale, και ιδιαίτερα το GBTC και το ETHE, ήταν οι ιερές αγελάδες «παραγωγής» μετρητών για το DCG. Στο αποκορύφωμά του πέρυσι, το GBTC είχε ένα AUM 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο απέφερε προμήθειες διαχείρισης για το DCG ύψους  1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας και του κόστους γινόταν στο ρυθμιστικό τμήμα.

Ακόμη και σήμερα, με προμήθειες διαχείρισης 2% στο GBTC και 2,5% στο ETHE και σε όλα τα άλλα μικρότερα καταπιστεύματα/κεφάλαια, η Grayscale κερδίζει 315 εκατομμύρια δολάρια ετησίως μόνο σε διαχειριστικές προμήθειες. Η χρέωση γίνεται με βάση το NAV, και όχι την αξία MTM, όπως είναι σύνηθες για τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια.

Προηγουμένως, το DCG λόγω της έκπτωσης που διαπραγματεύεται με βάση το NAV, αναγκάστηκε να εξαγοράσει μεγάλο αριθμό μετοχών του GBTC (από τα οποία τώρα κατέχει το 9,67%) και  ETHE (3,8%).

Η τρέχουσα αξία MTM της θέσης σε GBTC και ETHE του  DCG ανέρχεται στα 625 εκατομμύρια δολάρια, με τιμή NAV περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι η ρευστοποίηση του καταπιστεύματος θα ξεκλειδώσει αμέσως 469 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις αμοιβές διαχείρισης που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εισπράξουν για τα επόμενα χρόνια, αυτό φαίνεται σαν ασήμαντο ποσό. Επιπλέον μια πιθανή ρευστοποίηση του καταπιστεύματος θα οδηγούσε πτωτικά την αγορά λόγω του όγκου BTC που έχει στην κατοχή του Grayscale Bitcoin Trust. 

Η οικειοθελής εκκαθάριση του καταπιστεύματος από την DCG δεν φαίνεται να είναι δελεαστική, αλλά σε μια πιθανή χρεοκοπία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα αναγκαστούν σε αυτή την λύση.

Η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη καθώς προστέθηκε πως πτώχευση του χορηγού του καταπιστεύματος Grayscale θα αποτελούσε λόγω εκκαθάρισης του καταπιστεύματος, εκτός εάν το 50% των μετοχών του καταπιστεύματος θα μεταφερθεί σε νέο χορηγό. Έτσι, οποιαδήποτε χρεοκοπία του DCG, θα οδηγούσε τελικά και σε εκκαθάριση των καταπιστευμάτων, εκτός εάν βρουν νέο χορηγό…

Ανεξαρτήτως πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση η συγκυρία δημιουργεί πιθανές ευκαιρίες. Για παράδειγμα στις 21 Νοεμβρίου η έκπτωση του GBTC έφτασε το 50% ισοδύναμο με την αγορά BTC στα 7.900 $, ενώ στις αγορές spot διαπραγματευόταν στα 15.800$. Για όσους ζουν με το ρίσκο και έχουν θέση long στα κρυπτονομίσματα, αυτό ίσως φαντάζει μια δελεαστική επένδυση.