«Η παγκόσμια οικονομία είναι σε ύφεση - Ανάκαμψη το 2021»
ΔΝΤ

«Η παγκόσμια οικονομία είναι σε ύφεση - Ανάκαμψη το 2021»

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε την βεβαιότητα πως η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε φάση ύφεσης, ίσως και μεγαλύτερης από εκείνη του 2008 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ υπογράμμισε πως η ανάπτυξη θα επανέλθει κατά το ερχόμενο έτος και είναι πιθανόν να είναι σημαντική αν αποτραπούν τα προβλήματα ρευστότητας.

Αναλυτικότερα, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά τη συνεδρίαση του καθοδηγητικού οργάνου του - της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (IMFC) ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρο τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε ύφεση, το ίδιο κακή ή και χειρότερη από αυτή του 2009», ωστόσο υπογράμμισε πως «προβλέπουμε ανάκαμψη το 2021 - πιθανόν να είναι και σημαντική, αλλά μόνο αν πετύχουμε να περιορίσουμε τον ιό παντού και να αποτρέψουμε τα προβλήματα ρευστότητας να γίνουν πρόβλημα φερεγγυότητας».

«Βασική ανησυχία για έναν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο από την αιφνίδια διακοπή λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί ένα κύμα χρεοκοπιών και απολύσεων που όχι μόνο μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη, αλλά μπορεί και να διαβρώσει τον ιστό των κοινωνιών μας», ανέφερε στη συνέχεια η επικεφαλής του Ταμείου.

Ταυτόχρονα, η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε ότι περίπου 80 χώρες έχουν υποβάλει αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότησή τους από το ΔΝΤ και ακόμη περισσότερες αναμένεται να υποβάλουν στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι κανονικά δεν υπήρχαν ποτέ περισσότερα από μερικά αιτήματα ταυτόχρονα. Χθες, πρόσθεσε, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε το πρώτο από αυτά τα αιτήματα για την Κιργιζία σε χρόνο - ρεκόρ.

Πολλά προβλήματα, είπε, υπάρχουν στις αναδυόμενες αγορές από την εξάπλωση του ιού, το κλείσιμο οικονομιών, τις εκροές κεφαλαίων και - για τις χώρες που είναι εξαγωγείς πρώτων υλών - από τη μεγάλη πτώση των τιμών τους. Η σημερινή συντηρητική εκτίμηση του Ταμείου, σημείωσε, είναι ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες των αναδυόμενων αγορών θα φθάσουν τα 2,5 τρισ. δολάρια, τις οποίες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν από τα διαθέσιμα και τους εγχώριους πόρους τους.

«Καλούμαστε από τα μέλη μας να κάνουμε περισσότερα, να τα κάνουμε καλύτερα και ταχύτερα από ποτέ, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και τους άλλους εταίρους μας», ανέφερε τέλος η επικεφαλής του ΔΝΤ.

ΔΝΤ: Μείωση της παγκόσμιας παραγωγής φέτος λόγω κορονοϊού

Παράλληλα, κορυφαίοι αξιωματούχοι του Ταμείου θεωρούν πως η παγκόσμια παραγωγή θα μειωθεί το 2020, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, τονίζοντας ότι «ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός χωρών» χρειάζεται έκτακτη χρηματοδότηση από το Ταμείο.

Σε κοινή τους δήλωση μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης του Ταμείου, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, και ο πρόεδρος της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής, Λεσέτια Γκανγιάγκο, ανέφεραν συγκεκριμένα ότι το ΔΝΤ διερευνά περαιτέρω επιλογές, πέραν των παραδοσιακών δανείων που χορηγεί, για να περιορίσει τις ελλείψεις συναλλάγματος που αντιμετωπίζουν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

«Βρισκόμαστε σε μία πρωτοφανή κατάσταση, όπου μία παγκόσμια πανδημία υγείας έχει μετατραπεί σε οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Με την αιφνίδια διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας, η παγκόσμια παραγωγή θα συρρικνωθεί το 2020», ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι στη δήλωσή τους.

AP Photo/Jens Meyer